2023-07-14 102 瀏覽
為了慶祝完成了一個大project,我同老公決定找一間chill d, relaxing d 的餐廳獎勵下自己,同事推介我哋去呢間Bar, 話佢有live band, 個氣氛幾好,於是我地就決定去試下入到去,見到個景觀都唔錯,由於佢係30樓,景觀好開揚,但可能早book的話才可坐近窗位,一坐低,就俾佢地既cocktail 吸引左,d cocktail的名稱配合音樂的主題,最吸精的是「帝女花之庵遇」。侍應拎左一個好似以前古代女子的首飾盒裝住兩杯用vodka, 茶、桂花、韶慶酒調成的酒,估唔到cocktail都可以有中式的味道,唔怪得個名咁有戲曲feel。 試完中式酒,食物方面,頭盤我地叫左歐洲風味的三文魚子牛油果多士和西班牙火腿蕃茄莎莎多士牛油果多士不嬲都係無得輸的食物,加試三文魚子一咬下去就有爆汁的口感,至於莎莎多士辣辣地好開胃。之後我地一人叫左一個主菜,我就叫左慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁。個豬鞍肉質嫩滑,火喉控制剛剛好,雖然厚切,但一D都唔 「鞋」食完飯,侍應同我地講9:00就會開始有live music. 就梗係叫埋甜品,一邊欣賞一邊食個apple caramel cake味道不錯,

帝女花之庵遇

三文魚子牛油果多士和西班牙火腿蕃茄莎莎多士

慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁

個apple caramel cake味道不錯,上層的cream配下層有點似tiramisu那種濕濕的質地,中間仲有好多肉桂蘋果粒粒,口感很有層次。
apple caramel cake

順帶一提,原來live music 係有得點唱的,我地都點左幾首我地喜歡聽的歌曲,配上這個環境和美食,令我們都過了一個愜意的晚上。如果喜歡唱歌的話,侍應說11點過後顧客都可以上去演唱,由當晚的琴手伴奏,但我們就無留到咁夜,所以欣賞唔到了。
帝女花之庵遇
三文魚子牛油果多士和西班牙火腿蕃茄莎莎多士
慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁
apple caramel cake
  • 三文魚子牛油果多士和西班牙火腿蕃茄莎莎多士,
  • 慢煮西班牙豬鞍紅酒香草汁,