餐廳: 粵 (香港黃金海岸酒店)
資訊:

2020-01-08 1781 瀏覽
我係Chef Jacky Wu 的小fans。知道佢去左黃金海岸酒店,當然要去支持下啦!一直以來我最欣賞鄔師傅既叉燒,不過今次冇食叉燒,試左佢chef’s recommendation 既菜式。- 黃燒濃汁津白卷惹味蝦球- 火焰桂花風鱔球- 話梅玉桂酥香肉排配自家醃子薑特別講講個鱔,未開錫紙已經聞到桂花味,一開見到d鱔就知佢好脆,一咬落去,魚肉彈牙!甜甜地,好出色。另外想講講個頭盤乳豬同埋d湯。頭盤個乳豬中間夾左french foie gras,底部有鍋巴,又脆又滑,配搭得好好,加入少少西式材料而又不失中菜既係根本,唔太花巧,係我欣賞師傅既地方。湯,我揀左白雞湯,今次我唔係第一次飲師傅嘅白雞湯,食得出用料同之前的有分別,不過完全冇失準,依然好香濃,膠質豐富。諗起都好想再飲。個甜品花生騷亦都好特別,我未食過類似既花生騷,好難形容。招呼都好好,侍應笑容親切,其實我好鍾意黃金海岸,不過有d遠,以後就有個藉口多d去啦。

- 黃燒濃汁津白卷惹味蝦球
- 火焰桂花風鱔球