好耐無食fine dining,趁住今日係特別日子就預先訂好枱黎食返餐好既。Castellana係一間意大利餐廳,星期六午餐有3道菜同4道菜,價錢係$380同$480,另加一。3道菜係頭盤,主菜或意粉,同甜品。4道菜係多一道主菜或意粉。多一道主菜或意粉只係加$100又好似唔貴,於是我哋每人叫一個4道菜午餐。不過睇真啲其實好多菜式都要加錢,當中好多要加錢都係松露菜式。麵包籃得一款sour dough,唔似得其他意大利餐廳咁有麵包條,薄脆等等。而且跟麵包居然係牛油,而唔係通常意大利餐廳提供嘅橄欖油同黑醋。不過麵包係熱辣辣上枱,同埋塊皮勁脆而個餡非常鬆軟,係新鮮好食嘅。牛油擠得好靚,食落非常之香滑邪惡。不過我哋都叫左黑醋,甜甜哋配麵包芯非常好食。食完服務員冇主動問要唔要添麵包,要自己再叫。Potato cream, burned leek powder頭盤3選1,另外兩個菜式都要加錢,於是大家都揀左呢款。原來呢個係薯仔忌廉湯,上面加左少少Extra初榨橄欖油同燒大蔥粉。個湯好滑,份量唔少,味道都正常,不過完全冇特別,非常普通。意粉3選1,我哋揀左兩個唔洗加錢嘅意粉。Ravioli, blac

麵包籃

意粉3選1,我哋揀左兩個唔洗加錢嘅意粉。
Ravioli, black cod and date tomato

意大利雲吞一客3隻,入面真係食到有鹹香魚味,同好似有少少粉狀餡,雲吞皮係正常。配有3個半粒車厘茄。最後上面灑上少少香草。有肉嘅意大利雲吞我比較少食,呢碟意粉算可以。雖然冇汁,都唔會太乾。

Homemade tagliolini, au koque carbonara

呢個原來係signature dish。自家製tagliolini擺得靚靚仔仔,份量大概有兩大啖,上面有兩塊薄脆煙肉片,服務員建議可整碎之後食。上完枱之後服務員先喺你面前倒蛋黃醬落去。個汁有勁濃嘅蛋黃醬味,我撈好先連意粉一齊食,啖啖都有超多汁,好邪惡,可惜意粉質地唔夠al dente,腍左啲,食唔到意粉應有嘅質感。

主菜3選1,我哋都係揀左兩款唔洗加錢嘅。

Flounder fish and salsify

比目魚魚柳一塊,下面墊有西餐少見嘅白菜苗幾條,伴碟用Horseradish sauce擠得好靚嘅幾點,上面再加上可愛小花瓣點綴。塊魚柳係滑嘅又冇骨,不過冇乜魚味,非常之普通。

Usda prime braised short ribs and aged Comte cheese foam

Short ribs一客兩片,餐廳用左澳洲和牛,經過長時間慢煮,所以勁腍,用刀一切就切得開,食落入口即化,而且牛味又濃,呢個牛就似返啲樣。上面加左燒汁同芝士汁,再灑上食用乾花。個芝士汁勁滑又帶濃濃芝士味,令牛肉食落更滑。呢個主菜好食好多。強烈建議捨魚取牛。

Tiramisu

甜品都係3選1,雖然餐牌冇寫Tiramisu,不過原來都可以揀。芝士拼盤就要加錢。

Tiramisu

自家製Tiramisu分3層,下底係手指餅同expresso,中層係mascarphone芝士,上層係朱古力粉。Tiramisu好易用羹切開,食落非常濕潤,mascarphone芝士好滑溜,味道主要係芝士再帶咖啡味,上面加左塊薄荷葉。呢道甜品可以,不過冇特別。個人覺得早幾日喺另一間意大利餐廳嘅Tiramisu更為出色。

Tiramisu

Pear in barolo wine and vanilla ice cream

呢道甜品係酒浸梨片砌成花形,賣相顏色都好靚,伴有雲呢拿雪糕球大大球,下面墊有餅碎。梨片爽脆冇酒味。雪糕味道可以質感滑溜,係合格嘅。

個餐冇包咖啡茶或petite fours。菜式份量輕盈,不過本身唔太餓,所以有食麵包都夠飽。食物質素就唔係話好特別,大部份都係普普通通。服務就好接近米芝蓮餐廳,服務員上每一道菜都會向你介紹吓,又會不斷幫你清理枱上嘅麵包碎,走嘅時候會幫你㩒鉝同送你走,好窩心。

餐廳入面有9張枱,一邊有窗外街境,不過室內裝修都唔差。今餐都近乎係最低消費,以呢個價錢作為一餐慶祝午餐都算係咁,不過要加錢升級其他菜式條數就襟計啲。
2022-04-02