餐廳: 瘋狂小面 (佳德商業大廈)
資訊:

星期六去咗中環行街,其中一個原因係為咗湊熱鬧去新開張嘅激安,但排隊前先要食飽飽是常識吧😁。朋友以前喺中環返工,佢帶咗我去試「瘋狂小面」,佢昔日嘅飯堂。餐廳雖然唔係地舖,但位置都方便,喺正扶手電梯隔離嘅商業大廈一樓,行完長樓梯再坐𨋢。環境唔錯,冷氣充足,裝修行中式風,有大大個臉譜作裝飾👺。由於第一次食,我係咁問朋友有乜推介,店員聽到我哋嘅對話,勁好人主動介紹菜式👍。其實餐牌亦好清晰,除咗每款食物有圖片以外,仲有文字介紹,咁就會知道每道菜嘅分別啦。考慮到餐廳位於中環地段,食物定價唔貴😛,套餐由$78兩味到$98四味不等,個別升級小食項目就要再加錢。我哋叫咗兩個全餐,超豐富的呢。蕃茄牛肉面,我唔敢嗌辣湯,所以叫蕃茄湯,一上枱已經覺得湯底顏色好鮮橙、好靚🧡。餐廳自家製嘅鮮茄醬配以豬骨濃湯超惹味,同港式蕃茄通粉湯底或者西式羅宋湯好唔同。湯底吸收哂蕃茄嘅甜味精華🍅,酸味就無乜,不過留意番係無茄肉㗎。牛肉薄薄的有四至五片,味道唔錯,本身已經醃咗味,但又唔會遮蓋🐮牛肉本身嘅味道。湯麵嘅麵底亦係另一焦點,幼身麵條口感彈牙,就算浸咗陣都無變湖,兼且又好啱掛湯,無得輸。每碗麵均有蔥同芫荽等配料,唔啱食就記得
蕃茄牛肉面
牛肉薄薄的有四至五片,味道唔錯,本身已經醃咗味,但又唔會遮蓋🐮牛肉本身嘅味道。湯麵嘅麵底亦係另一焦點,幼身麵條口感彈牙,就算浸咗陣都無變湖,兼且又好啱掛湯,無得輸。每碗麵均有蔥同芫荽等配料,唔啱食就記得走咗去。
瘋狂燒白面
瘋狂燒白面,每日限量15碗,呢碗係朋友點的,我當然會試埋一份🙈。瘋狂湯麵系列有得揀紅湯或者白湯,紅湯即係辣湯咁解,再有得自選辣度同麻度等。我哋要咗少麻少辣紅湯,對於食開BB辣度嘅我嚟講,係可接受範圍。🌶辣味在後勁,但辣得幾過癮好香兼好味,因為夠鹹味,唔係一味得個辣字,而且我仲覺得湯底帶點豆香。本身以為湯麵會有啲碗豆,點知無,早知加啦!
燒白
講番餸料,「燒白」其實係指五花肉🐷,亦係一道四川省成都特色菜餚,好彩餐牌有詳盡介紹。五花肉個樣令人垂涎三尺🤤,肥瘦適中,咬落去散發嘅嗰份油香不得了,達到入口即溶嘅效果,但就毫無肥膩嘅感覺,點解可以咁正?
滷水拼盤
滷水拼盤(+$72),呢款升級小食幾貴😳,不過都值嘅。拼盤份量唔少,有四款肉,包括牛肉、牛脷、牛肚同豬耳,每款各有幾片。店員介紹巴蜀正宗嘅滷水食法係乾食,再沾上辣粉,同潮州等滷水方式唔同。每款肉都滷得好入味,但唔會重口味。牛肉同蕃茄麵嗰啲一樣,牛脷就非常軟稔;不過我最鍾意嘅係牛肚,打斜片得薄薄的,所以食起嚟唔韌,亦能保持爽口。
蒜泥青瓜
蒜泥青瓜,呢個小食唔駛加錢,份量唔多,剛好係一人份。🥒青瓜涼涼的,沾上蒜泥變得香口,一件接一件,好快食哂。
成都老冰粉
成都老冰粉,食慣中國辣味道嘅對冰粉唔會陌生,佢雖然係甜品,但同時亦有解辣嘅作用。如果辣麵太辣,可以一路食住冰粉平衡一下;不過今日無咁嘅需要😆。冰粉口感類似啫喱,調味唔會太甜,面頭落咗啲果乾、芝麻同糯米,最後者帶點酒釀嘅味道。
紅棗銀耳湯
紅棗銀耳湯,本身無諗住食佢,因為想試醪糟粉子,可惜店員話無師傅整,暫時無得賣😢。不過錯有錯著,估唔到呢個比較常見嘅甜品都整得好出色,雪耳綿綿的,味道清甜。
飲品方面,我哋要咗金柑檸檬紅肉柚子,兩杯都係凍飲,亦係要加$6,加錢嘅飲品比較吸引吧。檸檬🍋嗰杯係酸過柚子㗎。
可能呢日係星期六嘅關係,所以餐廳唔算多人。不過我相信平日一至五上班日會好爆場👏,好在座位亦都唔少。
總括嚟講,我真係諗唔到任何可以挑剔嘅地方!因為食物味道正宗兼高質😋、環境舒服、定價合理以及店員服務態度好好,對客人超友善。佢仲溫馨提示我哋要快啲食麵,驚會浸淋。不過我唔可以俾滿分💯,扣1分得99分,因為今日我原本想點嘅蒸蛋同兩款飲品都賣哂😜,哈哈講笑啫。我已經將呢間重慶瘋狂小面列入可一食再食系列!最後奉上餐廳完整餐牌以供參考🙏🏻。
2020-10-17
蕃茄牛肉面