📍板神鉄板燒日本料理 𝑮𝒐𝒅𝒐𝒇𝑻𝒆𝒑𝒑𝒂𝒏𝒚𝒂𝒌𝒊🧭銅鑼灣告示打道255-257號信和廣場1樓103號舖💰人均消費: HKD810上次覺得 @godofteppanyaki 性價比好高,所以今次一行10人,去食🤣 今次食嘅小品同上次唔同,但其他大部分都一樣🆗季節野菜𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆𝒔唔知點解係食咁野菜先食沙律😅 粟米筍唔錯,其他就普通🆗沙律 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅沙律個兜好得意😂 有青瓜車厘茄粟米等等,不過冇咩調味咁😅🆗前菜 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓前菜好怪,有蘿蔔,冬菇,蓮藕,好似中菜炆雞炆鴨嘅味咁⭐️刺身三款𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊 3 𝑲𝒊𝒏𝒅𝒔 都係油甘,赤身同帶子,三款都可以(不過明顯比次前細件咗)💯南非鮑魚𝑺𝒐𝒖𝒕𝒉 𝑨𝒇𝒓𝒂𝒊𝒄𝒂𝒏 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆 仍然覺得南非鮑性價比比較高!入口十分爽口惹味🆗澳洲黑邊鮑 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌𝒍𝒊𝒑 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆 +$980我哋用咗兩隻南非鮑+$980換咗隻澳洲黑邊鮑,佢先係我哋面前燒一燒再拎返入去洗,出返嚟白雪雪(不過前後只係2分鐘嘅事😅)坦白講,我覺得南非鮑好味啲,依隻反而有啲韌同無咁香⭐️白雪魚𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝑪𝒐𝒅 𝑭𝒊𝒔𝒉 今次揀咗白雪魚,肉邊香脆,
📍板神鉄板燒日本料理 𝑮𝒐𝒅𝒐𝒇𝑻𝒆𝒑𝒑𝒂𝒏𝒚𝒂𝒌𝒊
🧭銅鑼灣告示打道255-257號信和廣場1樓103號舖

💰人均消費: HKD810

🆗季節野菜𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆𝒔
唔知點解係食咁野菜先食沙律😅 粟米筍唔錯,其他就普通
季節野菜

🆗沙律 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅
沙律個兜好得意😂 有青瓜車厘茄粟米等等,不過冇咩調味咁😅

🆗前菜 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
前菜好怪,有蘿蔔,冬菇,蓮藕,好似中菜炆雞炆鴨嘅味咁

⭐️刺身三款𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊 3 𝑲𝒊𝒏𝒅𝒔
都係油甘,赤身同帶子,三款都可以(不過明顯比次前細件咗)

💯南非鮑魚𝑺𝒐𝒖𝒕𝒉 𝑨𝒇𝒓𝒂𝒊𝒄𝒂𝒏 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆
仍然覺得南非鮑性價比比較高!入口十分爽口惹味

🆗澳洲黑邊鮑 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌𝒍𝒊𝒑 𝑨𝒃𝒂𝒍𝒐𝒏𝒆 +$980
南非鮑魚  澳洲黑邊鮑

⭐️白雪魚𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝑪𝒐𝒅 𝑭𝒊𝒔𝒉
今次揀咗白雪魚,肉邊香脆,油脂足,唔需要調味
白雪魚

⭐️大海老𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏
隻蝦真係好大隻,但唔係好靚,個頭黑黑地😅
幸好都爽口彈牙,食落都可以!佢都係用咗蝦膏嚟煮所以特別香
大海老

🆗美國牛肉薄燒 𝑼𝑺 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑺𝒍𝒊𝒄𝒆
今次都係share,$398嘅薄燒無上次咁好食,香氣欠奉,口感都普通
美國牛肉薄燒

⭐ 澳洲和牛厚燒 𝑨𝒖𝒔𝒕𝒓𝒂𝒍𝒊𝒂𝒏 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌
澳洲和牛厚燒要+$150,但反而有啲驚喜!侍應話偼係M8,香味係真係好濃,如果A5要加$250,我覺得M8性價比較高!
澳洲和牛厚燒

🆗炒飯 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑹𝒊𝒄𝒆
上次個炒飯真心好食,今次又濕又唔香,難免有少許失色
炒飯

⭐️麵豉湯 𝑴𝒊𝒔𝒐 𝑺𝒐𝒖𝒑
飯後暖暖胃!好想知佢果幾粒係咩

⭐️漬物 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒍𝒆𝒔
唔知點解飲完湯先上漬物😅 有牛蒡同青瓜,可以啦!

💯焦糖多士 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕
全晚最吸引係仍然係焦糖多士,人人都讚好
焦糖多士

⭐️甜品 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
甜品係牛奶布甸,啱晒小朋友!

整體比第一次落差太大,師傅手勢麻麻哋,唔係跌工具就跌食物😅 上菜次序錯晒,食得好急
都係果句,如果$398唔加/轉食材性價比真係好高,但加/轉就值唔值就見人見致😅

#MFJ銅鑼灣 #MFJ日本菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #causewaybayfood #teppanyaki
#相機食先 #銅鑼灣美食 #日本菜 #鐵板燒
2023-05-10