2021-01-06 2077 瀏覽
🇭🇰灣仔區 - 全港首家達克瓦兹專門店💎推薦分數: 9.5/10———————————————————今次介紹嘅係一間可以食到香港好少見既甜品 - 法式甜品既達克瓦兹。達克瓦兹係一種起源17世紀法國宮廷嘅經典點心,因為起源於法國西南部嘅溫泉鄉達兹,所以得此名,雖然係法國起源但現今好多地方,好似日本,都係一種熱門嘅甜品。而點解會有人諗住將達克瓦兹帶入香港?店主本身係非常熱愛製作甜點同旅行,係世界各地尋找試食唔同既甜點,更因為對甜點既熱愛飛去日本東京進修,羅到法國藍帶甜點文憑、韓國KCD錶花證書,去世界各地取經,了解到各種食材既特性,變化出多層次既甜點,本住分享幸福既味蕾給大家既宗旨。而係一次既旅行中,初嚐到達克瓦茲既滋味,發現香港居然無呢種甜點,所以由網店起家,慢慢比大家認識達克瓦茲,結果吸引到一班香港尋找達克瓦茲既知音,試過後好評如潮,之後店主決定令呢個味道分享比更多人,令達克瓦茲實體化,創立左香港首家達克瓦茲既專賣店。而除左可以試到達克瓦兹,仲有同為罕見既可麗露、瑪德蓮、布列塔尼、小蛋糕、費南雪,呢家已經成為節日甜點熱門選擇同埋熱門散水餅。-訂購/walkin店鋪既甜品可以係官網訂購
🇭🇰灣仔區 - 全港首家達克瓦兹專門店
💎推薦分數: 9.5/10
———————————————————
而點解會有人諗住將達克瓦兹帶入香港?
訂購/walkin

店鋪既甜品可以係官網訂購或者WALKIN買都得,網站只接受三天前預訂,
但我試過上網訂購揀唔到日字時間,可能要whatapps詢問詳情,所以我習慣WALKIN買。
網上訂既好處係可以訂到套裝,例如會有彩虹迷你達克瓦茲套裝、以前出過期間限定既Halloween Box Set、達瓦茲中秋禮盒等等。
WALKIN買好處就係可以散件買自己想試既味道,係平日基本上好多都有現貨,但臨近收鋪時間會soldout某D口味,而且係有節日既時期達克瓦兹會好搶手好易soldout。
我試過無節日既星期六大概5點去,10款達克瓦兹soldout左4款,但熱門既茶類達克瓦兹仲有,反而可麗露等其他甜品soldout情況多D; 有次係節日既星期日3點去,達克瓦兹全部賣哂,但反而有好多可麗露、費南雪、小蛋糕、布列塔尼經典等法式甜點可以買,所以穩陣D可以早D walkin買。
因為無防腐劑所以未食之前要放冰格亦唔可以擺太耐,外賣會有乾冰大概可以用一個鐘。
1️⃣ 抹茶麻糬達克瓦兹 💰38(👅: 9.5/10)
抹茶麻糬達克瓦兹

店舖建議退冰時間20分鐘,可以確保糯米糍回軟。
一咬落去係外脆內軟,達克瓦兹既外層非常酥脆鬆化,脆到啲餅碎會散哂出黎,可以做到咁酥脆係因為烘烤前會係表面撒糖粉,利用高溫形成美麗既顆粒狀脆皮,而店鋪特別用左好多杏仁粉,所以蛋白餅殼會感受到非常濃厚既香味。
內層既抺茶內餡柔軟,抹茶係用小山園既青嵐,聞到好香嘅抹茶味,抹茶味重但唔會過甜,回甘幽香。而糯米糍麻糬令呢個內餡加上煙韌、Q彈既口感,無論係味道同口感都好豐富同有層次,鍾意抹茶嘅抹茶控一定會鍾意食。
個人覺得係其中一個最好食既口味。
2️⃣ 瑪黑藍伯爵達克瓦兹 💰35(👅: 9.5/10)
瑪黑藍伯爵達克瓦兹

達克瓦兹質感基本同抹茶一樣,但味道反而比抹茶更有心思,係達克瓦茲烘烤時加左伯爵茶葉,茶葉既香味同味道滲入達克瓦兹既外層。
平時伯爵茶當然唔會甜,作為甜品既伯爵茶達克瓦兹食落係甜,但又出奇食到伯爵茶既味道,因為店鋪係用瑪黑兄弟藍伯爵茶煮英式蛋奶醬,打入奶油,形成滑順既奶油霜,食落甜但呢種甜又唔會令人覺得過火,好適中,味道好豐富因為唔會得甜一個層次,會食到濃既茶味,茶香飄逸,清新脫俗。
伯爵茶都我覺得最好食既口味之一,唔會輸比抹茶,因為佢唔會得個甜字,多重既味道加上達克瓦兹外內既反差。
3️⃣⃣ 東京都焙茶夏威夷豆達克瓦兹 💰35(👅: 9/10)
東京都焙茶夏威夷豆達克瓦兹

達克瓦茲既杏仁酥脆餅皮依舊係口入面化開,內餡隨即蜂擁而上。
焙茶係選用日本的焙茶粉,香氣非常濃郁,食到烘焙既焦香,奶油霜除左有茶味仲食到小小苦澀味,但回甘後會食到烘烤過後既夏威夷果仁口感。
食到第3件覺得茶味既達克瓦兹都係特別出色。
4️⃣⃣ 焦糖奶油鹽之花達克瓦兹 💰35(👅: 9/10)
焦糖奶油鹽之花達克瓦兹

內餡係煮過既焦糖再加上法國鹽之花,再拌入奶油霜,食落小小似牛奶糖既味道,
鹽之花會令內餡唔會得個甜字,有層次既鹹甜,口感豐富但甜而不膩。
5️⃣⃣ 香草可麗露 💰36(👅: 8/10)
香草可麗露

可麗露同為一種小型既法式糕點,外型上小巧有分層的圓柱體,係日本係熱門既甜品。做法係用雞蛋、牛奶同麵粉,加上蘭姆酒同香草調味。
表層係鋪左焦糖既微硬外殼,表層係鋪左焦糖既微硬外殼,外層係偏硬但內餡係軟熟,外層硬得黎小小脆口,富有焦糖味。內餡會見到小小蜂巢形狀,食落口感軟綿濕潤。
6️⃣ 伯爵茶可麗露 💰36(👅: 8/10)
伯爵茶可麗露

同樣地可麗露既外層係偏硬,香港好小有得食所以唔知平時係質感係咪都係咁硬,外殼一樣沾滿焦糖既味道,油亮亮。
微微嘅伯爵茶香會慢慢滲出,甜而不膩,內餡同外層繼續形成對比,口感豐富。
7️⃣ 鹽之花巧克力夏威夷豆費南雪💰22(👅: 7/10)
鹽之花巧克力夏威夷豆費南雪

費南雪係一種小型法式蛋糕,味道較淡,但食落質地濕潤,小小似海綿蛋糕。
用杏仁粉或者壓碎研磨既杏仁,煮到略焦,會散發堅果香氣既奶油。
外形係長方形,因為似海綿蛋糕所以口感無好驚喜,味道除左食到杏仁味,食到焦香奶油,同店鋪常用既鹽之花,但整體味道未到好驚喜,食落唔甜。
8️⃣ 老奶奶檸檬小蛋糕💰28(👅: 7.5/10)
老奶奶檸檬小蛋糕

唯一一款常溫點心,店員提醒可以唔駛冷藏,分開存放。
小蛋糕既口感似磅蛋糕同海棉蛋糕既中間,外面淋上檸檬糖霜,味道偏酸,檸檬味重,食落口感濕潤紮實。
9️⃣ 布列塔尼💰24(👅: 8.5/10)
布列塔尼

布列塔尼係一種酥餅,同樣來自法國,名字由來係布列塔尼區。
酥餅加入左法國伊思妮發酵奶油、香草莢、和鹽之花,食落口奶香濃郁,甜中帶鹹,鹽之花有中和到當中既甜,鹹甜交雜。食落係非常酥脆,質感可能只係輸比達克瓦兹小小。
🔟 干邑橙酒巧克力瑪德蓮 💰22(👅: 7/10)
干邑橙酒巧克力瑪德蓮

瑪德蓮係一種傳統既貝殼形狀小蛋糕,都係來自於法國既甜點。做法係將熱那亞蛋糕麵糊,放置係貝殼形狀既模入面烤制而成。
食落去係質感綿密扎實既蛋糕,但味道會比海綿蛋糕濃郁,帶小小濕潤,除左有濃郁奶油香味之外,橙酒巧克力都幾出但唔會太甜。-
1️⃣1️⃣ 黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮 💰22(👅: 7/10)
黑瑪藍伯爵茶瑪德蓮

用來自法國黑兄弟伯爵茶葉做成,係烤焗既過程,茶葉經過高溫更加能釋放撲鼻既茶香,好似我之前咁講,店鋪既茶味甜品都較出色,食到唔甜但有回甘既茶味,個人鍾意伯爵茶多過干邑橙酒巧克力口味。
🌟試過咁多款甜品之後,覺得最驚為天人始終係佢既招牌達克瓦兹,因為佢既酥脆外屠加上佢內軟既奶油霜,唔同口味都係咁出色又有口感上既享受。
布列塔尼係估唔到既酥脆外層,奶油味重加上鹹甜交雜。
可麗露食唔慣會覺得外層好硬,但肉餡豐富同外層形成對比。
小蛋糕食落檸檬味重,有甜有酸,口感濕潤令人有小小驚喜。
費南雪似海綿蛋糕係無咁驚喜,不過鹽之花巧克力夏威夷豆既口味好夾,唔會有一樣喧賓奪主。
瑪德蓮食落係蛋糕所以驚喜到無咁高,係熟悉既口感。
個人對各甜品既排名: 達克瓦兹>布列塔尼>可麗露>小蛋糕>費南雪
店主希望食到店鋪甜點既每一個人,都可以有戀愛的感覺,就好似每段關係都有檸檬既一點酸,巧克力既甜,抹茶既苦而回甘。用唔同食材和產品令顧客感到幸福,永遠的幸福。就好似店名咁,Lovever係Love 同Forever 既合體,不會因為時間而改變對彼此熱情既戀愛,希望愛戀能夠永遠持續,唔會結束。
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 6/10
💰消費: $35 (服務費: NA)
2020-12-14
抹茶麻糬達克瓦兹