2020-01-13 77 瀏覽
去完永樂街買海味 臨搭車返屋企肚餓 起中上環呢個位置search下有咩野食 有間叫揀得岩車仔麵 就一於試下佢 睇下我地食車仔麵呢個決定係咪真係揀得岩定揀錯先黎到呢間鋪頭 可以睇得出設計上都落左心思 牆上面都有啲笑位 相信好多男士睇到都會有共鳴既點 好 睇下張menu 有咩有頁叫麻辣小鍋米線辣辣上 有幾款食得既糊 唔打麻雀🀄️既都可以黎食返個 大三元 有頁仲有下午茶餐 平到痴晒線 $28 仲有幾款揀 一餸至五寶麫都有 啲名仲幾鬼馬 估唔到車仔麫menu都會有樣叫Sex in the city 揀飲品個度仲可以揀埋甜度多少冰同奶 平時通常落單口唔記得講就算 但呢度張紙上面有得tick埋 幾貼心 然後揀三個餸就揀左 極品牛腩條 醬燒豬軟骨 發達金錢肚 再另外追加多一餸 入味豬大腸 揀左滷水汁同烏冬底 另外加左一碟菜心 呢度對比起其他車仔麵特別些小 有得叫水煮魚食 所以都叫左碗水煮魚配上湯米線試下 唔多食得辣 所以揀左小辣極品牛腩條同醬燒豬軟骨都幾出色 極品牛腩條入口軟嫩 食落有油脂甘香 有些小帶筋部位令佢仲有啲嚼勁 醬燒豬軟骨有好多骨膠位 一咬落去有個種入口即化既感覺 燜煮得好到位 裡面啲醬

極品牛腩條 醬燒豬軟骨 車仔麵

極品牛腩條同醬燒豬軟骨都幾出色
極品牛腩條入口軟嫩 食落有油脂甘香 有些小帶筋部位令佢仲有啲嚼勁 醬燒豬軟骨有好多骨膠位 一咬落去有個種入口即化既感覺 燜煮得好到位 裡面啲醬汁好惹味 好味

而其餘兩樣都整體唔錯 發達金錢肚 口感彈牙 質地微熟軟得黎彈牙 𡁻落有些微煙韌
豬大腸無好重異味 入口軟滑 配上滷水汁做湯頭微甜 菜心煮得岩剛 顏色嫩綠 軟硬適中

水煮魚配上湯米線

至於水煮魚米線 重口味人士就岩曬 水煮魚同米線係分開兩個碗上 米線份量好多 但米線入口好有驚喜
我覺得好食過好出名個間米線連鎖店 米線彈牙但軟滑又唔會太淋 粗幼適中 吸收到上湯既甜 食落香滑

水煮魚有胡淑調味 揀左一隻辣椒🌶️ 最小辣 所以辣味真係同想像中一樣 輕手得黎食到個種香辣 水煮魚份量幾多 入口即化咁制 惹味嫩滑
今晚真係揀得岩車仔麵
2020-01-12