2019-09-22 133 瀏覽
今日去咗荃新天地間The BASE Nature 食lunch。因為係星期日所以係食Brunch嘅。門口影過去都影唔哂間鋪,長方形嘅鋪,水吧起門口側邊。店內分似分紅海咁,中間係通道,食客坐兩邊。人都幾多,坐滿哂,好彩唔使等好耐就有位。佢啲架生同menu都幾chill,紙menu同埋又長又幼嘅刀叉。佢都幾多選擇,有成11個餐,我就揀咗9號,澳洲草飼牛肉漢堡配薯格,同埋泰式奶茶。唔係泰國菜餐廳但有泰式奶茶,幾得意,所以叫黎試下。由等嘅時間分析得出佢所有野都係即叫即整。等咗一陣,野食送到。佢將個Burger分開咗,我諗呢個做法係方便我地呢啲相機食先嘅人啦。Burger面頭有少少肉醬、芝士同洋蔥,另一面就有生菜同蕃茄。每樣食少少之後,最後我都係將佢地二合一,夾埋一齊食。薯格食得出係即炸,點埋茄汁,熱辣辣,又香薯味,好香,好好食。一般我地食開都係穀飼牛,草飼牛少。簡單黎講,養穀飼牛成本係低過草飼牛,食穀嘅牛脂肪會多啲,相對肌肉會少啲,所以牛味會比草飼牛遜色。所以一般草飼牛比較少見草飼牛,因為成本貴。佢塊burger需然有提過我,佢地會煎到五成熟左右,我咬落去大概七成熟啦,唔乾之餘又有肉汁,需然冇
今日去咗荃新天地間

門口影過去都影唔哂間鋪,長方形嘅鋪,水吧起門口側邊。

店內分似分紅海咁,中間係通道,食客坐兩邊。
人都幾多,坐滿哂,好彩唔使等好耐就有位。

由等嘅時間分析得出佢所有野都係即叫即整。
澳洲草飼牛肉漢堡配薯格

每樣食少少之後,最後我都係將佢地二合一,夾埋一齊食。
澳洲草飼牛肉漢堡

薯格

一般我地食開都係穀飼牛,草飼牛少。
所以一般草飼牛比較少見草飼牛,因為成本貴。
佢塊burger需然有提過我,佢地會煎到五成熟左右,我咬落去大概七成熟啦,唔乾之餘又有肉汁,需然冇用調味料醃過,會幾夠味,幾surprise。

而泰式奶茶呢,色水好靚,好橙,奶沉底。飲落去都幾特別,香濃之餘有啲朱古力味,好似朱古力奶茶咁。
泰式奶茶

佢個餐牌重有個Beyond Burger,相信係大名鼎鼎嘅人造肉,我都係第一次見有餐敢用,下次有機會黎試下先。
2019-09-22
澳洲草飼牛肉漢堡配薯格