2017-01-20 234 瀏覽
2016年黎到最後一日啦,12月31啦,賴生又同屈小姐出街倒數啦!今日個天又勁靚,賴生同屈小姐去左行山,由灣仔行到香港仔,再番灣仔,超級攰,但影左好多靚相呀❤❤❤!行完之後,梗係要第一時間醫肚啦!黎到灣仔,屈小姐又突然內心交戰,諗緊向左走食餃子好,定向右走食泰國野好,呢D時候,賴生梗係要出手啦😌,等架車過埋之後,賴生就拖住屈小姐隻手向右拔足狂奔啦,難得今日倒數,梗係要請屈小姐食好D啦!順便多謝屈小姐呢一年照顧得賴生咁好麻!另一方面,新泰係屈小姐個To Eat List好耐嫁啦,佢一路都想搵fd陪佢食,今次由賴生化身大食fd陪佢食,KO個list啦!黎到新泰既時候都係7點半左右,可能今日倒數D人會遲少少食,我地即刻有位坐😆!新泰位於W plaza 2樓全層,地方好大,坐得好舒服,張枱都夠大,放得晒我地叫既野食(註: 我地係比較大食既),成間餐廳都好多泰國裝飾,無論傳統或者現代化都有!係我地張枱側面果個係佛像水幕,幾型格嫁!經過我地詳細商議之後,我地決定左叫5樣野黎食(其實只係得我地2個人)1)巴東牛𦟌 (4.5星)- 好正呀!個汁好濃嫁!點蒜蓉包食真係一流!至於味道呢,甜得黎得少少辣,比

!係我地張枱側面果個係佛像水幕,幾型格嫁!

1)巴東牛𦟌 (4.5星)

- 好正呀!個汁好濃嫁!點蒜蓉包食真係一流!至於味道呢,甜得黎得少少辣,比起一般咖哩,相信呢個汁會更襯蒜蓉包,皆因佢係甜為主,夾番麵包既微甜味道,易入口D,同埋佢稠過一般咖哩,加上D牛炆得好淋,真係會唔小心撈幾碗白飯食肥幾磅

- 不過呢,我地覺得佢似牛肉多過似牛𦟌喎,雖然都係好味,不過改錯名喎!
 另外,入面都有好幾件牛筋,係好惗好似啫哩果隻,屈小姐最愛

2)蒜蓉包 (4.5星)

- 都好出色,焗到好脆同好熱,仲超香蒜蓉味!食既時候小心D包包碎呀!

- 相信佢牛油塗埋底層仲正!(仲邪惡添

3)鐵板蠔仔蛋 (4星)

- 好大碟,蛋亦做得好厚身,完全包實D蠔仔,而且D蠔仔都粒粒飽滿嫁!食落係好綿密既,質感就做得幾好啦!
只係單論味道呢,佢蠔仔既鮮味,唔太夠,變左要靠佢比果碟辣醬去調味!可以改善下!

4)冬蔭功炒飯 (4.5星)

- 好足料既炒飯,海鮮勁大粒,勁大隻!有青口,魷魚同蝦❤❤

- 味道就好特別,因為係冬蔭功,成個飯都橙色既,食到好出既冬蔭功辣味(唔係好辣既,所以屈小姐都食到),最正係中間夾左好多金不換,辣得黎酸酸甜甜,幾好食!

- 唯一一樣扣分位,食完係成個碟底都係油既

5)生菜魚肉包 (4.5星)

- 呢個餸係我地好奇心作崇之下叫左既⋯其實佢係一條魚起晒肉切粒加蜜糖再炸,加入洋蔥粒,青檸粒(連皮),花生粒,辣椒粒,蒜粒,同炸過既蝦米拌成!
,所以口感一流嫁!

- 味道就勁啦!魚肉甜(因為面有蜜糖炸過),青檸酸,辣椒既辣(註: 要小心一粒都已經好辣架啦
),蝦米同花生既香,包埋生菜食落口真係超有層次同豐富,的確係開胃既

- 可惜呢類餸有個通病,生菜唔夠/有D太細塊好難包

- 同埋呢個真係好好好大碟,強烈強烈強烈建議人多先叫!(千祈唔好學屈小姐咁強行食哂,最後搞到胃痛同埋短期內唔敢再食泰國野住

食完呢餐,真係劇飽呀⋯⋯
,有下次嫁,不過要多D人黎幫手!最好一大班fds尼開大餐,就可以試多幾樣啦!

#又KO一間

#多謝妳呢一年黎既照顧