經openrice訂左星期六的中午12點,準時去到大勝丼門口,餐廳內外仍然烏燈黑火,又焗又熱,廚房仲忙緊準備食材,好似未開始營業咁,我哋唯有開手機照明,過左幾分鐘,刺身師傅終於發現我哋啦,話侍應未返,叫我哋是但搵個位坐。本來點左帆立貝海膽丼同燒肉元氣爆丼,過左一陣隱約聽到...刺身師傅:海膽未送黎喎。侍應反問:琴晚唔係仲有兩板咩?刺身師傅:最後兩份琴晚賣左啦... 北海道海膽就仲剩兩板。點解餐廳唔好好點算食材數量,及時補貨,或者明知送貨時間唔穩定,預留最低存貨量呢😓,老公係為左食海膽而黎,唯有轉食北海道魚生爆丼,但海膽比例就少好多😭。北海道魚生爆丼,可以試晒多款魚生,尤其是海膽、甘蝦、三文魚腩、魚子都好新鮮👍🏻,但帆立貝味道怪怪地,吞拿魚好多筋👎🏻。燒肉元氣爆丼,果然冇令人失望,牛肉同飯的比例大約係2:1,肉塔成坐山咁高,飯索晒牛肉汁同燒汁,好好味👍🏻😋,飯的份量比魚生飯少,所以添左碗飯。可能廚房未準備好,食到一半,味噌湯先黎,有肉碎、洋蔥,但味道偏淡,而甜品就係提子味䈮蒻,一般嘢所以冇影低。

本來點左帆立貝海膽丼同燒肉元氣爆丼,過左一陣隱約聽到...

刺身師傅:海膽未送黎喎。
侍應反問:琴晚唔係仲有兩板咩?
刺身師傅:最後兩份琴晚賣左啦... 北海道海膽就仲剩兩板。

北海道魚生爆丼

燒肉元氣爆丼