2023-04-28 122 瀏覽
同同事黎開中上環做野,路經上環新開的特務主題餐廳「Pigsman」,從室內裝修到菜式和外賣包裝,都什有《007特務占士邦》影子,裝潢很有格調!美食方面則主打各款豬肉料理,我很快被吸引入去。嗌左招牌威士忌BBQ豬扒飯,厚切的豬扒口感軟腍,配上自家製微甜燒烤醬,帶有微微威士忌酒香,頗為特別的一款醬汁。我嗌左避風塘豬扒飯面層鋪滿炸蒜和辣椒,非常惹味,果然有驚喜。出面街上都搵唔到,咁有心思嘅豬扒飯。另加兩款小食,分別係手打豬肉丸同金手指。豬肉丸彈牙多肉汁,最驚喜係加了番茜,別有一番風味。金手指原來係炸豬柳條,外脆內軟。加上另配的法式芥末籽醬,黑松露山葵醬,梅子醬,與豬扒相得益彰。最愛係梅子醬,酸酸甜甜,十分開胃。一間有心思製作的店家,推介給愛食豬的朋友

一間有心思製作的店家,推介給愛食豬的朋友

招牌威士忌BBQ豬扒飯  &避風塘豬扒飯
金手指