2019-04-11 132 瀏覽
今日要返大學交assignment,為左珍惜剩低唔多係大學既生活,於是就決定同朋友去大埔墟食餐好。之前朋友黎過好評,所以就諗住黎呢度朝聖☺️一去到見到個店面已經好討喜,紅黃色既燈籠加上藍色既旗仔,令我諗返起日本居酒屋既感覺。而入到去就更加有家既感覺。店入面唔算大,但係廚房上面貼滿左小朋友既畫作,唔知係咪店家既小朋友既畫呢?跟住就講返野食啦,呢度既午市套餐好抵!本身一個拉麵大約$75-80,但只要加$5 就可以有煎餃/小丸子加飲品。朋友唔好汽水,都有菜包沖熱茶,服務非常貼心!因為唔食得辣既關係,我點左豚骨拉麵($75),麵條煮得非常適中,好彈牙有口感,最surprised 絕對係溫泉蛋,蛋黃煮成流質,又唔會流灑係啲湯度,甜甜地,味道一流!而叉燒煮成少少焦,但又唔會有焦既味道,火喉掌控得好好。湯底完全冇味精既感覺,最後飲晒成碗湯都唔會覺得口渴😍另外呢個係店員推薦既配菜,據講係廚師特意炒既,味道有啲辣,但好開胃,唔錯☺️講埋啲小食啦,煎餃雖然賣相麻麻,但係入面既肉味道唔錯,可惜如果可以煎耐啲啲會比較有煎脆既味道!而小丸子好足料,好大個,汁同配料加上墨魚既香味,好值得推介大家去叫另外我地都叫左個炸

日本博多豚骨拉麵
辛辣拉麵

另外我地都叫左個炸芝士,唔會丸多麵粉,包裹得岩岩好,而入面既芝士好濃郁,對我黎講有少少太濃,但我朋友就好鐘意,所以我諗麵係因人而異🤔
日式煎餃子
章魚小丸子