2020-03-31 316 瀏覽
問卷手卷專門店 (4.5/5) 🌕🌕🌕🌕🌗推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)今次再大家黎到葵廣,依間真係不得了,吃完一次翻唔到轉頭,加埋個醬,完美無瑕。壽司🍣大家就食得多喇,唔知大家平時食壽司🍣會加咩醬呢,你仲想講話都係加日本🇯🇵豉油、芥末豉油個啲,你太out 喇,究竟依間壽司🍣個醬有咩加特別呢?我叫咗火炙芝士三文魚🍣太卷 ($30),屋企人叫咗火炙芝士吉列蝦🍤太卷 ($30)。未講嘢食之前,呢間野係葵廣 G/F 中庭扶手電梯(G/F 去 1/F) 隔離,一開始我都唔識呢間野,之後上網search 火炙芝士三文魚壽司就見到好多人或者評論推薦呢間喇。點知食完第一次就⋯⋯火炙芝士三文魚🍣太卷 ($30) (5/5) 🌕🌕🌕🌕🌕價錢💰合理嘅,葵廣其他太卷/反卷一般都係$25-$35,有六件都算大件,見到賣相已經忍唔住食。比其他壽司店唔同嘅係😉,除咗平時落開嘅豉油、wasabi 豉油之外呢,呢度仲有好多醬比你揀,有辣味沙律醬、千島醬、蜜糖芥末醬等等。仲有仲有我最鍾意落嘅黑松露沙律醬,見到上面張相就知道我同屋企人都好鍾意落黑松露沙律醬,屋企人落黑松露沙律醬到差啲連個太卷都見唔到喇。講左咁耐試吓
問卷手卷專門店 (4.5/5) 🌕🌕🌕🌕🌗
推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)
今次再大家黎到葵廣,依間真係不得了,吃完一次翻唔到轉頭
,加埋個醬,完美無瑕
,究竟依間壽司🍣個醬有咩加特別呢?

火炙芝士三文魚🍣太卷 ($30) (5/5) 🌕🌕🌕🌕🌕
火炙芝士三文魚太卷
講左咁耐試吓個味先,熔緊嘅芝士
配埋大件夾抵食嘅三文魚🍣,而且三文魚🍣落足料,厚切上,一啖食一舊,一咬落去芝士即刻熔入三文魚🤤,好邪惡😈呀,仲要加埋黑松露沙律醬落去,估唔到黑松露醬配太卷咁夾
,仲要任加唔嬲
,你仲可以「撈醬」
,加幾個醬又得。黑松露醬配太卷真係無得頂,口感相當滿足。火炙芝士呢度真係加唔少分,比起凍冰冰嘅芝士三文魚太卷/反卷真係差得遠
,熔緊嘅芝士有少少拉絲嘅效果🤗,芝士味唔會好濃,唔會遮蓋三文魚嘅味道,火炙芝士真係好邪惡😈呀,啱曬芝士腔嘅我⋯⋯
火炙芝士吉列蝦炸太卷
火炙芝士吉列蝦🍤太卷($30) (4/5) 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢同火炙芝士三文魚太卷一樣,都係有六件
,有二隻吉列蝦,分開3舊3舊咁,頭中尾3舊為一隻,見到條🍤尾都炸到脆卜卜,試吓個味先,熔緊嘅芝士配埋個吉列蝦,一咬落去芝士熔入吉列蝦度,不過吉列蝦就唔係好脆啦,冰鮮雪藏野,即使係翻炸都做唔到吉列嘅效果,扣唔少分
。好彩個火炙芝士救翻個吉列蝦,再加埋個黑松露沙律醬,挽留左唔少分
,吉列蝦炸得再吉列啲再脆啲會再好啲
⋯⋯
依家問卷手卷專門店其實我已經食咗好多好多次
,都算係半個熟客嚟😉,因為懶所以咁遲先寫呢間食評😅。我差唔多每次去都係叫火炙芝士三文魚太卷,真係好正好好味😋,食完第一次真係翻唔到轉頭。

我非常推薦大家呢間問卷手卷專門店同埋我逢去必食嘅火炙芝士三文魚太卷
,至於吉列蝦炸得唔夠吉列唔夠脆,炸得再脆啲會好啲,不過整體黎講都唔差
,所以我都推薦大家去食。仲有一定一定一定重要嘢要講3次,要加黑松露沙律醬,加埋依個醬即刻將個太卷昇華曬
。呢個醬之前我寫個嘅食評講過好似葵涌一間💛漢堡包🍔店,依度仲要係任加唔嬲。網上見到呢間黃店💛吿急,所以大家經開就記住買外賣返屋企食,知道呢個時候大家要盡量留係屋企,亦希望大家繼續支持黃色💛經濟圈,外賣2份thx ⋯⋯
題外話/補充資料: 第一次用OpenRice電腦版本寫食評😳,無論格式排版都更加整齊,我會繼續帶大家周圍去食好西😋,無論係高級以至平民餐廳,亦無論係正評定劣評都以當時嘅感覺寫出黎🤗,我已經有超過30篇嘅食評,希望大家能夠花少許時間睇下我之前嘅食評啦😉⋯⋯
15 分鐘 (外賣自取)
火炙芝士三文魚太卷
火炙芝士吉列蝦炸太卷