正所謂吊頸都要抖下氣,嘢食再忙都要食,就算死亡四月幾忙都好,飯總要食嘅☺️呢日就同朋友嚟到黃大仙搵嘢食。雖然我哋都住得同黃大仙幾近,但平時好少會過去食嘢~呢次嚟到先知原來都有幾多好嘢食!嚟到呢間和氣食堂嘅門口,見到入面幾新淨咁,地方又闊落,咁啱又有侍應叫我哋入去試下喎,就入咗去喇~入面的確係好大。原來佢仲有兩個門口,兩面都可以吸引到客人入去食嘢lol首先我哋嗌咗嘅係沖繩風沙律(和風) ~好大兜!!!上面綠色一條條嘅我同我朋友都唔敢食,但食落先知同平時啲魚子差唔多質感~雖然都係唔知咩嚟嘅啲菜好新鮮,非常fresh,仲有好多我最鍾意食嘅粟米,岩晒胃口入面仲有好多青瓜同牛油果,食完好似好健康咁呢個係三文魚5味,顧名思義就係三文魚嘅五種整法喇😛最左邊係普通三文魚壽司,食到最raw嘅味~第二個就加上牛油果,牛油果熟得啱啱好,好易咬,配上三文魚個口感好夾~第三個就加上海膽,雖然兩個都係生嘢,但食落竟然冇腥味,反而係帶出咗兩者各自嘅鮮味~好特別~第四個係芝士炙燒三文魚,燒得啱啱好,令芝士同片三文魚都入口即溶~最後就係咖喱鹽炙燒三文魚,咖喱鹽嘅味道唔係好強,但係淡淡嘅咖喱味配上燒過嘅三文魚又格外香喎~總

呢日就同朋友嚟到黃大仙搵嘢食。

雖然我哋都住得同黃大仙幾近,但平時好少會過去食嘢~

呢次嚟到先知原來都有幾多好嘢食!

沖繩風沙律(和風)
首先我哋嗌咗嘅係沖繩風沙律(和風) ~
好大兜!!!

入面仲有好多青瓜同牛油果,食完好似好健康咁
三文魚5味
呢個係三文魚5味,顧名思義就係三文魚嘅五種整法喇😛
最左邊係普通三文魚壽司,食到最raw嘅味~

總括而言成碟嘢賣相又好,又啱食生三文魚同食燒三文魚嘅人,而且味道又好,值得一試
電擊機翼
電擊機翼(10件)
食落口先知原來係凍架喎,幾特別~

因為佢係單骨雞翼,所以食落無咁leahea~

層皮焗/炸得好脆身
 上面鋪咗好多芝麻,更加有口感~
呢個係我成晚最鐘意既嘢食

平時連多春魚嗰啲都唔食,見到呢個當然都唔想食啦,但朋友就係咁叫我試,一試先知真係好正

佢唔似多春魚咁入面有好多一粒粒嘢,入面係魚肉嚟嘅~

雖然係炸,但一啲都唔油。而且又炸得啱啱好,無燶,又唔會太脆

我起勢咁食,食到停唔到口。我諗呢個送酒既話都幾啱
呢個都好好味

豚肉有好多片,而且每片都好大、好厚,但咬落又唔會太硬、太難咬喎~

泡菜係韓國嘢,日本嘢配韓國嘢,都幾特別~

就咁食又得,撈落個飯度當泡菜炒飯又得
呢個我都特別推介

叫嘅時候雖然叫咗佢哋遲上,但經理睇我哋就快食完就要叫定,因為係即叫即整嘅~

佢哋嘅雪糕係人手打嘅,所以質感份外滑~

綠茶味好香濃,唔會過甜

糯米糍同紅豆都係配綠茶雪糕嘅不二之選,好襯
藍柑白桃梳打
柚子梳打
跟住就到飲品喇~
呢度嘅職員都十分友善,會主動介紹嘢飲俾你~

我哋就嗌咗呢兩個,分別係藍柑白桃梳打同柚子梳打~

兩個都好好味!

藍柑白桃梳打比較特別,一嚟影相都靚啲,二嚟都好少見到白桃味嘅飲品(?)

柚子梳打入面有幾片檸檬~ 又唔會過酸喎

兩個嘢飲都好開胃
因為佢嘅menu實在太厚,有好多好多好多款式,所以都唔可以逐張貼上嚟喇
上面嘅係比較想post嘅頁

特別係雪糕嘅款式有好多!!雖然成間店都係得牛奶同抹茶味雪糕,但佢有咁多款唔同嘅選擇都贏晒喇

而且個雪糕推廣餐都好吸引!有一個芭菲、5隻電擊雞翼、芝士炸薯條,都只係$68!超抵呀
沖繩風沙律(和風)
三文魚5味
電擊機翼