2024-05-10 102 瀏覽
其實鵝頸橋底下好多高質素餐廳,呢日搵到一間好有趣嘅日式餐廳,好似帶我超越時空去到80年代有日式酒屋嘅感覺。🌟蕃茄三杯醋絕對係開胃之選,醋汁有落少少洋蔥粒,輕微酸度,清新可口。🌟炸海鰻魚骨估唔到鰻魚骨係炸都好好食,即刻叫咗一杯柚子酒!🌟酒盗炒山藥山藥輕輕炒過,慢慢食飲下酒作為前菜相當不錯。🌟雞肉丸燒得剛好,外皮少少焦,裏面軟嫩。🌟雞掌心 & 雞背肉呢兩款串燒都比較少食,估唔到都厚肉,雞背肉夠嫩滑,掌心肉就會脆口啲。🌟鵝肝味噌漬必點必點必點!用2塊薄脆餅,夾住味噌調味過的凍鵝肝,真係好好味!脆同軟口感同時係口入面,鵝肝有酒味,絲滑口感令人一口接一口想食。🌟昭和海鮮卷同樣必點!卷物上放上蟹肉、呑拿魚蓉、甜滑海膽,廚師有心思,卷物入面包住不同魚角切,有脆有軟口感,非常美味。值得推介的餐廳,除了裝修用心,令人置身懷舊居酒屋感覺,食物出品都較特別同用心思。

🌟蕃茄三杯醋
絕對係開胃之選,醋汁有落少少洋蔥粒,輕微酸度,清新可口。

🌟炸海鰻魚骨
估唔到鰻魚骨係炸都好好食,即刻叫咗一杯柚子酒!

🌟酒盗炒山藥
山藥輕輕炒過,慢慢食飲下酒作為前菜相當不錯。

🌟雞肉丸
燒得剛好,外皮少少焦,裏面軟嫩。

🌟雞掌心 & 雞背肉

🌟鵝肝味噌漬