2019-02-02 87 瀏覽
最近淘大開左間新既日式釜飯專門店,見到無論出面既裝修同餐牌都唔錯,所以就入去俾個機會佢喇星期日晚上9點去,餐廳仍然好多人,不過入面位置相當大,所以都即刻有得入座。釜飯款式頗多~ 最後我地決定叫兩個釜飯&兩個小食⭐️鰻魚(金魂)贅尺($118)哇!一上枱~ 就俾佢手掌咁大既鰻魚吸引到!因爲鰻魚其實算唔平既食材,以百零蚊有咁大既鰻魚真係相當超值!無骨多汁~啖啖肉!⭐️五花豚肉釜($78)足足有5大塊豚肉仲要係厚切!外皮烤得焦香美味!內層脂肪分佈均勻,醬汁調配都很好,很入味~~~~美味非常!餐台上面仲有教學,教你「如何調節飯粒軟硬度」~想軟啲就可以即刻開蓋享用,飯會帶有粘糯口感。想硬啲就可用飯勺打鬆啲飯先,口感則會較為紮實。今次我地就試下硬少少嘅飯先一食落啲飯,真係不得了!飯黏韌得嚟~軟硬適中,粒粒充滿飯香仲有高湯既甜味! 食到落底仲有層飯蕉~同係日本食到既真係有得比!⭐️髒髒炸香蕉($18)哩個小食,真係必食推介滿滿既朱古力糖粉覆蓋整個表面!炸到表皮非常香脆,而香蕉心則半溶化~ 夾埋一齊食,真係好美味!總結哩間餐廳性價比非常高,係平民版既高級日本釜飯餐廳下次定必再光臨試埋其他釜飯款式。

釜飯款式頗多~ 最後我地決定叫兩個釜飯&兩個小食

⭐️鰻魚(金魂)贅尺($118)
鰻魚(金魂)贅尺

哇!一上枱~ 就俾佢手掌咁大既鰻魚吸引到!

無骨多汁~啖啖肉!

⭐️五花豚肉釜($78)
五花豚肉釜

足足有5大塊豚肉

仲要係厚切!外皮烤得焦香美味!

內層脂肪分佈均勻,醬汁調配都很好,
很入味~~~~美味非常!

餐台上面仲有教學,教你「如何調節飯粒軟硬度」~
想軟啲就可以即刻開蓋享用,飯會帶有粘糯口感。
想硬啲就可用飯勺打鬆啲飯先,口感則會較為紮實。
今次我地就試下硬少少嘅飯先

一食落啲飯,真係不得了!

飯黏韌得嚟~軟硬適中,粒粒充滿飯香

仲有高湯既甜味! 食到落底仲有層飯蕉~
同係日本食到既真係有得比!

⭐️髒髒炸香蕉($18)
髒髒炸香蕉(朱古力)

哩個小食,真係必食推介

滿滿既朱古力糖粉覆蓋整個表面!
炸到表皮非常香脆,而香蕉心則半溶化~
夾埋一齊食,真係好美味!

總結哩間餐廳性價比非常高,係平民版既高級日本釜飯餐廳
下次定必再光臨試埋其他釜飯款式。

鰻魚(金魂)贅尺
五花豚肉釜
髒髒炸香蕉(朱古力)