2020-10-31 1524 瀏覽
有兩位朋友生日,由於遲咗搵食book枱,只係早幾日先上嚟open rice睇,見到呢間嵐山仲有得book位,仲要位於棉登徑,好味大概有保證(棉登徑既嘢食大多好味),果然不負所望!先上枱既係燒牛舌,有少少蔥花加啲檸汁中和返啲油膩感,味道唔錯,不過有少少韌。九點刺身盛好足料,件件刺身都厚切,而且好新鮮!鍾意食海膽既我表示好滿意! 份量一啲都唔少,用紫菜包住入口,鮮甜鮮甜!其他刺身無論色澤、口感、味道,都離不開個「鮮」字,油甘魚、鯛魚等等,肥美油香而不漏,真係物有所值!呢個海鮮手打烏冬,係比各位喺open rice既相片吸引既,見到奶白色既立魚湯就好心動,上菜時又香,食落又鮮味,而個烏冬一啲都唔馬虎,有好多料包括蜆、青口、唔同種類既菇、菜。再嚟一個海膽炒飯,食到非常多既配料,有帶子、菇、粟米、蛋、蔥花、紅蘿蔔,當然唔少得海膽,雖然比例唔算好多,但口感都好豐富,不過相比之下,我會覺得烏冬更好。追加銀雪魚,細細兩塊煎得啱啱好,啲醬汁非常惹味,濃得嚟又唔覺太咸,甜甜地,魚肉滑溜,仲有兩塊醃蘿蔔酸酸甜甜好好味!而牛油雜菌就比較常見既菜式,呢度加既帶子都唔細粒架!啖啖肉咁幾好咬口!食物以外,我哋叫咗幾
燒牛舌
九點刺身盛(大拖羅、油甘魚、三文魚、深海池魚、鯛魚、海膽、赤貝、甜蝦、帆立貝)
,真係物有所值!
海鮮石頭鍋手打烏冬(立魚湯)

海膽炒飯
西京銀雪魚
追加銀雪魚,細細兩塊煎得啱啱好,啲醬汁非常惹味
牛油帶子焗雜菌
食物以外,我哋叫咗幾杯梳打,雖然叫咗少冰但仍然1/3都係碎冰,呢方面改善下比較好,太多冰都無晒味了。
價錢方面,以呢個地段,呢個價錢,食到咁多優質既刺身、海鮮,其實真係物超所值!

環境方面,雖然未至於去到迫,而樓底亦唔矮,不過係好有日本居酒屋feel,因為不遠處有一枱飲到好high,好似日本啲上班族收工去飲酒咁嘈!
但係可以坐足兩個鐘,真係幾唔錯!
2020-10-30
生日
燒牛舌
海鮮石頭鍋手打烏冬(立魚湯)
海膽炒飯
西京銀雪魚