2018-12-25 109 瀏覽
呢間餐廳之前聽朋友講過食物好新鮮今日去佐敦就試埋呢間分店。冬天咁凍就想食打邊爐,而且女仔都應該對自己好啲係時候補下身。咁就揀咗個滋補嘅湯底,藥膳醉雞鍋。佢配埋佢啲新鮮雞非常之好,份量都幾大,而且佢啲雞好新鮮好嫩滑,係唔會韌,係好鮮美嘅雞,真係食雞有雞味,講就易彈做到其實都唔係咁易。飲品揀咗洛神花蜜,因為多人就叫咗一壺咁就會抵飲啲。一上枱見到佢顏色好深應該係用咗好多好足料嘅洛神花去整。咁味道就酸酸地係幾開胃,之前都聽過女仔係特別啱飲洛神花,尤其月經調整。比酸梅湯更加濃味,係好健康嘅飲品。不過可以減少啲酸味會更加岩味。之後就叫咗一碟大嘅花甲,平時都有食開花甲,但呢啲真係一隻都大好多。不過我覺得佢可以唔使特登扯開佢將花甲嘅肉切開一半,成粒完整嘅肉食咁就會肥美啲。但係都係鮮味嘅。之後食咗啲鮮腐竹、有幾甜粟米、仲食咗我好想試好耐聽咗好耐嘅羽衣甘藍好開心!先食下啲蔬菜會健康啲又可以飲到呢個藥膳醉雞鍋嘅原鮮味。原來羽衣甘藍都幾好食,平時見人哋會將佢焗左佢成為健康脆片小食,但係而家加去打邊爐滾熟佢黎食都好味。不過留意佢嘅莖比較硬,就要煮耐啲,唔係話好似生菜🥬咁好快就熟。如果唔夠熟就會唔夠好食所以煮嗰陣
藥膳醉雞鍋

洛神花蜜

大花甲

之後食咗啲鮮腐竹、有幾甜粟米、仲食咗我好想試好耐聽咗好耐嘅羽衣甘藍好開心!先食下啲蔬菜會健康啲又可以飲到呢個藥膳醉雞鍋嘅原鮮味。原來羽衣甘藍都幾好食,平時見人哋會將佢焗左佢成為健康脆片小食,但係而家加去打邊爐滾熟佢黎食都好味。不過留意佢嘅莖比較硬,就要煮耐啲,唔係話好似生菜🥬咁好快就熟。如果唔夠熟就會唔夠好食所以煮嗰陣時要預多啲時間比佢煮熟。初頭都諗味道會唔會冇咁易接受,但係其實都幾易入口都會想再食。
鮮腐竹
有機甜粟米

而其他食物就叫左香菇餃子併🦐雲吞。餃子都算幾香同埋容易入口而雲吞到勁大隻,超足料鮮蝦超爽同埋好大隻真係用料十足!
香菇餃子🥟併鮮蝦雲吞

而豚豬肉片上枱就覺得幾特別好少見有呢種豚肉片,好先有得食。淥完佢就完完整整一個圓圈上枱,賣相幾得意,佢好似好多肥膏咁樣但佢其實唔係,佢係好爽口,啲筋同埋啲肉比例係融合得啱啱好。幾好食其實,顛覆左我對豬肉嘅諗法!
豚肉片(M)

之後食埋佢個響鈴🔔,不過呢隻響鈴我就冇咁鍾意。我鍾意另一隻多啲,個隻係真係會脆。冇咁快會變淋。呢一隻嘅質地你一放落個湯度就要即刻拎起因為佢本身密度好低,你就算即刻拎起左佢啲湯汁都一直極速滲入佢個響鈴到,所以其實1秒至2秒已經頂籠。記得留意番喔!~
鮮炸響鈴

而另外個麵食就冇揀平時烏冬或者出前一丁、拉麵等咁普通,就要左一隻叫做日本葛絲嘅嘢。睇落去幼身透明,我會期待係我鍾意食嘅煙煙韌韌有咬口嘅類似紅薯粉嘅物質,但係佢淥完之後其實都係偏向爽身吾會滯。
日本葛絲

呢間鋪頭我覺得誠意可嘉,鋪頭細細但名副其實同佢個名一樣,全心全意好有誠意去搵啲新鮮嘅食物材料返嚟做好佢餐廳嘅角色。我們更加想盡我一分力支持一下你的小店。食物新鮮材料一流,係值得幫襯佢嘅小餐廳。
藥膳醉雞鍋
洛神花蜜