餐廳: 小魚兒 (金馬大廈)
資訊:

2020-07-09 1262 瀏覽
餐廳位於鬧市中嘅尖沙咀樓上舖, 附近都有幾個大型嘅商場, 人流算多, 我們當日大約七點左右去到餐廳, 餐廳已經滿座要排隊, 大約等了十五分鐘左右, 餐廳有幫客人量度體溫和枱與枱之間都有塊紙板相隔, 餐廳裝修比較光猛, 抽風系統做得唔錯, 食完之後衣服都唔會有一陣味。老壇酸菜豆花海鱸魚因為有朋友唔食辣嘅關係, 所以我哋點咗呢一個, 魚夠大啖啖肉, 師父將魚劏開一半, 讓我們食嘅時候較方便地將肉和骨分開, 湯底應該有用酸菜去煮過酸酸地鹹鹹地幾開胃, 除咗酸菜和魚之外仲有其他配料有豆腐,青瓜,芽菜,闊薯粉, 夠大份抵食。孜然牛肉串, 蒜蓉燒牛脷一直覺得食呢隻串燒一定要配孜然啲款香料先覺得有風味, 牛肉串燒得夠香有焦香味, 加上孜然嘅味道, 夠惹味。厚切牛脷串燒, 燒得啱啱好唔會韌, 有肉汁。辣子雞為咗想滿足自己想食辣嘅慾望, 見呢度嘅小菜都有辣嘅菜式, 所以點了一款辣子雞, 雞先經過醃製再走油, 炸到表面有少少脆身, 然後再加上大量嘅辣椒, 看似好辣, 我覺得辣嘅程度大約小至中辣左右, 食開小辣嘅朋友都可以試下挑戰。紅薯粉和米線我們當晚都幾肚餓, 所以嗌多兩個配料紅薯粉和米線, 放落魚湯度煮

老壇酸菜豆花海鱸魚

孜然牛肉串, 蒜蓉燒牛脷

厚切牛脷串燒, 燒得啱啱好唔會韌, 有肉汁。

辣子雞

紅薯粉和米線

我們當晚都幾肚餓, 所以嗌多兩個配料紅薯粉和米線, 放落魚湯度煮。

• 老壇酸菜豆花海鱸魚