2019-08-20 45 瀏覽
深水埗, 一個偏佈美食既地方, 通常一去到個度就會有一點迷失, 因為餐廳多到實在叫人唔知點樣選擇.最近無意中係呢個地方發現一間非去不可既珍寶, 呢間餐廳叫一福.一福係一間佈置得好有日本風味既日式餐廳, 餐廳設計呈長方形狀, 所以感覺十分寬敞. 當日我到餐廳用膳時正值繁忙既午膳時間, 但侍應們仍然保持笑容去安排人客入座, 而且佢地亦好細心地講解餐牌上的重點項目. 一打開MENU, 簡直讓我目瞪口呆. 壽司軍艦數目在MENU 上佔了整整一大篇幅, 而且刺身丼選擇亦有好多種唔同既配撘, 除此之外, 仲有拉麵, 烏冬, 小食, 各式各樣既選擇令我眼花撩亂. 最後我選擇左最吸引我既一個項目 就係鋪滿多達26款新鮮刺身既招牌魚生飯. 魚生包括吞拿魚腩、赤身、鮭魚、油甘魚、真鯛、真蛸、喜靈魚、北寄貝、馬刀貝、墨魚、赤貝、鰻魚、鮭魚腩、明太子、芥末八爪魚、松葉蟹膏、飛魚籽、蔥吞拿魚腩、赤海老、蟹棒、海膽、鮭魚籽、帆立貝、甘海老、松葉蟹二本爪。魚生飯配上一碗麵豉湯, 完全算得上足料之作, 麵豉味好濃, 加上放入豆卜將麵豉既味道完全帶出, 令一向唔十分愛好麵豉湯既我都想再添加多一碗接下來主角終於出場,

接下來主角終於出場, 大大既魚生飯一送上黎, 我忍唔住嘩左一聲, 因為未食之前已經滿足左我視角既享受, 絕對感受到呢碗飯係精心炮製.

對住呢碗色彩繽紛既魚生飯. 有選擇困難症既我完全無從入手, 最後我選擇由我最愛既三文魚開始..

雖然各種魚生既味道已經不自覺地係我享受呢碗飯既時候融為一體, 但有幾款魚生令我特別深刻. 當中我最喜歡蔥吞拿魚腩, 明太子, 松葉蟹膏, 鮭魚腩, 皆因以上呢幾款配飯最適合不過, 特別係佢地誠意地用了日本米, 令成個組合變得完美. 不過唯一可以令整體再完美就係刺身可以再厚切就好了…( 不過其實26款再加厚切, 碗裝到了但恐怕我個胃都裝不了HAHA)

最後食完魚生飯無意中發現MENU 最後一頁有呢個:
甜品拼盤: 咖啡奶凍, 水信玄餅, 牛乳雪糕, 抹茶蕨餅, 仲有朱古力心太軟!!!
完全俾呢個組合吸引左….
但無奈地呢26款魚生飯已狠狠地充斥了我個胃, 所以就留待下一次吧