2019-04-19 154 瀏覽
得閒嚟元朗覓食,見到呢一間鋪頭仔勁多人排隊,價錢又唔係好貴,嘢食又好似幾地道,所以呢就決定嚟呢度食啦。其實呢間鋪嘅店面都幾細,坐得唔算好舒服,不過都叫企企理理。連waiter都好似係台灣人湯咗一個完全未見過嘅菜式,呢個叫羅東肉焿湯係佢嘅招牌菜,一碗湯要$39 ,都唔平,就試吓佢有幾巴閉。呢個湯有少少似碗仔翅嘅質感,因為都係打咗芡,所以唔係流質嘅!而且仲加咗好多調味入去,有香菜、甜酸醬同醋等等,講真唔係個個人都啱食,如果唔鍾意其中一種調味可以同佢講聲。但值得一提嘅係入面嘅肉真係幾好味,好新鮮,可以一試魯肉飯好好味,暫時係我食過最好味嘅魯肉飯,又香唔肥膩,加埋腐皮簡直係畫龍點睛好好味!仲嗌咗個小食拼盤,酥炸嘅小食的食材真係幾特別,有四季豆、血米糕、甜不辣都係台式滋味!食完正餐仲有得食芋圓!芋圓係手工製作!大細不一,仲食到芋頭添!仙草唔太甜,配埋極大粒嘅蜜紅豆就一流!另外加咗錢叫咗杯玫瑰高山茶,見到係茶包本來都有啲失望,但係玫瑰同茶味都好濃郁,優質過唔少台式飲品店!解膩必備!

魯肉飯
好好味!

仙草芋圓

食完正餐仲有得食芋圓!
玫瑰高山茶

魯肉飯