今日係荃灣附近行,諗起朋友講過荃灣有間好好食既餐廳,就專程黎到呢度。黎既呢日咁岩外部裝修緊,所以都比較難搵到呢。一入到黎,發覺入座人數都唔少,但位置好寬敞舒適,唔好覺得好嘈同逼,值得一讚係張凳好淋,好舒服好好坐。餐牌有兩面,另外仲有個飲品menu,我地叫左1個set dinner,1個 A LA CARTE,另外仲有2杯野飲 同 加1個甜品。首先係set dinner既餐湯,是日餐湯係蕃茄忌廉湯,好濃既蕃茄香同甜味,亦都帶微酸。另外仲有一塊包可以點住食呢。之前就係set dinner既前菜,帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬。蟹餅既外層煎到好脆,有種酥皮既感覺,一切開入面就係啖啖既蟹肉,蟹味好濃,齒夾留香,足料,再加上蛋黃芥茉醬同魚子伴碟,鮮味、甜味、鹹味等等各種味道融合之後,加埋一齊好夾,個味覺好豐富。之後就係Cafe Latte ,個人感覺味道較淡,自行加左兩粒糖。之後就係主菜啦~ 佢個名好長,叫做 黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫,睇個名都知呢款係以菌類為主既意大利飯 ~ 亦都好適合食素既人士點~!首先食第一層,牛肝菌泡沫 味道唔算濃,但勝在口感特別,一放入口即時就融化不見既感覺。
黎既呢日咁岩外部裝修緊,所以都比較難搵到呢。

值得一讚係張凳好淋,好舒服好好坐。

餐牌有兩面,另外仲有個飲品menu,

蕃茄忌廉湯

首先係set dinner既餐湯,是日餐湯係蕃茄忌廉湯,
好濃既蕃茄香同甜味,亦都帶微酸。
另外仲有一塊包可以點住食呢。
帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬

之前就係set dinner既前菜,帝王蟹餅配蛋黃芥茉醬。
蟹味好濃,齒夾留香,足料,再加上蛋黃芥茉醬同魚子伴碟,

黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇配牛肝菌泡沫

之後就係主菜啦~

第二層係有機大啡菇,好多餐廳都會一舊無切咁放係意大利飯上面,
但呢度好細心切開三份,可以慢慢咁樣去食。
大啡菇永遠唔會令人失望,佢既菇味重~ 外皮薄得黎鎖得住入面既菇汁,好出色。

主角係意大利飯。
意大利飯粒粒分明,中間硬、外面軟,亦好creamy。
配合黑松露牛肝菌,令到個味道昇華左唔少,黑松露既香味非常突出,好濃、好好食。
美國Prime牛柳拼鵝肝配紅酒汁

之後就係另一個主菜,美國Prime牛柳拼鵝肝配紅酒汁。

望到佢既鵝肝又大又厚,切開係外脆內軟,超~好~食~
鵝肝真係一樣超好食既食物,從來無令人失望過。

除左主角,隔離仲有原隻焗蒜,
焗完之後既蒜頭一d都唔辣,淋淋地又超甜。
美國Prime牛柳拼鵝肝配紅酒汁

將厚牛柳切開,外煎得焦脆、內裡係粉紅色既既肉,真係好靚呢。
食落去軟淋鬆軟、唔韌、牛味重、無血水味、完全無筋,係高質既牛柳啊。
奶凍

之後就係set dinner既甜品,是日甜品係奶凍,
有餐廳名朱古力字~ 而奶凍上面就係cream同jam,
甜甜地,唔錯。
心太軟雪糕

不過都係鐘意心太軟,朱古力超濃,
外面焗得脆之餘、入面大量朱古力流心。

如果鐘意牛奶朱古力既話可能會覺得呢種濃度有d苦,
但加上雪糕中和之後~ 又係另一種感覺~

總括而言,呢間係一間超高質既餐廳,每一樣食物都好高質,
望到隔離枱上既唔同菜式,每樣都好想去食呢。
2018-06-13
蕃茄忌廉湯