餐廳: 柞木炭家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-05-02 18 瀏覽
香港有唔少食韓式燒肉嘅餐廳,但啲韓牛🐃始終同起韓國🇰🇷食到嘅有啲距離,我係朋友介紹下去咗旺角 T.O.P頂樓嘅 柞木炭家 @。佢哋主打日韓直送嘅1++韓牛🐃、濟州島黑毛豬🐖和岩手縣A4和牛🐃。餐廳帶有傳統韓式🇰🇷餐廳嘅裝修風格,餐牌📔選擇唔算太多,見到今期有個限定牛舌Menu📔,一於叫返幾款試下先😆。先嚟前菜5️⃣小碟,有芽菜併菠菜🥬、薯仔🥔、泡菜、辣牛蒡及海帶。可以無限任食🤩,重點係全部都好食又新鮮,尤其泡菜、芽菜及菠菜😋。蔥蒜牛舌 $210薄牛舌👅包住滿滿的蔥蒜,用猛火🔥燒焦牛舌,一口咬下,口腔充滿焦香肉味、肉汁及蔥蒜香味🥰。燉牛舌 $65燉牛舌👅用石鍋上,牛舌、牛筋、白蘿蔔及洋蔥,全部都燉至軟腍入味😍,湯汁味道香甜,充滿牛香味🤤。厚切牛舌加挑骨雞翼 $238厚牛舌👅表面燒至焦香,口感爽彈,肉味濃。雞翼去骨後非常容易食,同樣燒至焦香,味道鮮甜,口感嫩滑juicy😋。韓牛肉眼 $1,180肉眼🥩質素非常好,厚身又大件,雪花紋理又靚又均勻,肉色鮮紅有光澤🤩。店員先用猛火燒至5️⃣成熟,表面焦香有脆邊🥰,把肉汁完全封鎖後,再剪成小份,客人可按自己喜好,把牛肉燒至合適的熟成度。牛肉質感十分

蔥蒜牛舌 $210

燉牛舌 $65

厚切牛舌加挑骨雞翼 $238

韓牛肉眼 $1,180
肉眼🥩質素非常好,厚身又大件,雪花紋理又靚又均勻,肉色鮮紅有光澤🤩。店員先用猛火燒至5️⃣成熟,表面焦香有脆邊🥰,把肉汁完全封鎖後,再剪成小份,客人可按自己喜好,把牛肉燒至合適的熟成度。牛肉質感十分軟嫩多汁,肉味及油脂香味同樣濃郁,點上小量海鹽,味道更加鮮香😍。

生蠔牛肉石頭鍋飯 $188
同樣用石鍋上,生蠔🦪新鮮,蠔身飽滿多汁😍,飯粒軟硬度剛好,加入牛肉碎及混有飯焦,味道更香,口感更豐富😋。

舞動貓 $42
貓咪奶凍🐱,外形趣緻,又會彈動,好得意。奶凍香甜滑溜,黏上oreo餅碎,更加好食😋。

總括而言,我好耐未試過食咁高質素嘅韓燒,全程職員代燒,保證唔會浪費咁靚同高質嘅牛。

2024-04-23