2019-06-15 11797 瀏覽
今日生日! 老婆帶我往中環文華東方酒店快船廊食自助餐。餐廳環境高格調, 座位舒適, 而且可以看見維多利亞夜景, 好舒服, 期間侍應好細心, 提供座位給我們放手袋和物品。餐廳食物有烤肉, 凍海鮮、刺身、壽司、生蠔、熱食和甜品等, 分享如下:烤肉: 今日有烤肉和烤火腿, 前者肉質均勻, 食落有肉味有油花, 配上黑椒汁, 齒頰留香;後者肉質鹹度適中, 食落惹味, 配上蜜糖芥茉汁, 食落口感十足。凍海鮮: 有面包蟹, 龍蝦、鮑魚、蝦仁和青口。面包蟹肉質鮮甜味美;龍蝦食落新鮮彈牙, 個人認為如果龍蝦大一點更佳;鮑魚食落鮮甜彈牙;蝦餐廳好細心, 事前已經去殼, 食落彈牙鮮甜;最後青口食落爽口鮮甜。刺身: 有三文魚, 吞拿魚、不寄貝、甜蝦和油甘魚。三文魚和吞拿魚肉質新鮮;不寄貝和甜蝦食落鮮甜;最後油甘魚入口即熔, 有油花,因為好少酒店有油甘魚, 口感十足, 個人認為如果壽司師父即叫即切會感覺好些。壽司: 有火炙蝦, 鰻魚、三文魚沙律、太卷、加洲卷和吞拿魚壽司。酒店好少見有火炙蝦壽司, 醬汁食落惹味, 蝦食落彈牙, 飯粒軟綿;鰻魚肉質鮮甜, 醬汁惹味;三文魚沙律壽司三文魚肉質味美, 配上沙律醬食落開胃
今日生日! 老婆帶我往中環文華東方酒店快船廊食自助餐。餐廳環境高格調, 座位舒適, 而且可以看見維多利亞夜景, 好舒服, 期間侍應好細心, 提供座位給我們放手袋和物品。餐廳食物有烤肉, 凍海鮮、刺身壽司、生蠔、熱食和甜品等, 分享如下:

壽司: 有火炙蝦, 鰻魚、三文魚沙律、太卷、加洲卷和吞拿魚壽司。酒店好少見有火炙蝦壽司, 醬汁食落惹味, 蝦食落彈牙, 飯粒軟綿;鰻魚肉質鮮甜, 醬汁惹味;三文魚沙律壽司三文魚肉質味美, 配上沙律醬食落開胃;太卷和加洲卷, 太卷紫菜香脆, 加洲卷食落足料, 口感十足;最後吞拿魚壽司肉質肥美有油花。

生蠔有三款, 分別有Irish,Brittity和芬狄加三款生蠔。Irish食落比較瘦, 口感較淡;Brittity食落礦物味濃;最後芬狄加比較大隻, 食落味道較濃,三款生蠔食落鮮甜, 口感十足。

熱食方面有很多選擇, 有海南雞, 西蘭花海鮮、炆鮑魚、鱈魚、羊肩、辣子蝦、蟹肉炒飯、清蒸石班和車仔面等。海南雞是酒店主打, 海南雞肉質鮮嫩味美, 雞油飯食落軟綿;西蘭花海鮮西蘭花爽口, 海鮮有帶子和蝦仁食落彈牙鮮甜;炆鮑魚食落鮮甜, 醬汁味濃;羊肩食落啖啖肉而冇酥味;鱈魚肉質鮮甜爽口;辣子蝦辣度適中, 蝦食落彈牙;蟹肉炒飯飯好乾身, 蟹肉味道香濃;清蒸石班肉質鮮甜;車仔面有生菜, 帶子、蝦和魚蛋, 生菜食落爽口, 帶子, 蝦和魚蛋食落新鮮彈牙, 湯底鮮甜。

甜品有意大利芝士餅, 芝士蛋糕、綠茶燉蛋、綠茶蛋糕、朱古力熔漿蛋糕、特濃朱古力蛋糕、伯爵茶奶凍、水果和雪糕。酒店主角意大利芝士餅食落香濃之餘, 有啖啖酒香;芝士蛋糕餐廳安排了一件送給我這位壽星公(謝謝老婆安排), 芝士香濃, 餃底有層次, 食落滿足;綠茶燉蛋食落綠茶清甜, 燉蛋軟綿;綠茶蛋糕茶味香濃;朱古力熔漿蛋糕熱辣辣入口即熔;特濃朱古力蛋糕食落香濃軟滑;伯爵茶奶凍茶味香濃;水果有西瓜和蜜瓜, 食落新鮮鮮甜;雪糕我試了朱古力, 雲呢拿、綠茶和檸檬雪巴四款;朱古力味香濃;雲呢拿軟滑、綠茶茶味清甜;檸檬雪巴酸甜度適中。

最後食完甜品, 我們點了餐飲凍奶茶和熱檸蜜;凍奶茶茶味香濃, 奶味香滑;熱檸蜜配上曲奇餅, 曲奇餅食落夠熱又香脆。酒店食物高質, 尤其烤肉, 生蠔、凍海鮮、甜品和餐飲好高質素, 而且部長好細心, 會問食客意見和改善的地方(而且職員好主動替我們拍照!),高質酒店自助餐體驗, 食了一頓高質豐富自助餐, 多謝老婆。
熱食
凍海鮮
壽司
烤肉,烤火腿和海南雞
龍蝦和生蠔
車仔面
刺身和三文魚沙律壽司
伯爵茶奶凍,綠茶蛋糕和意大利芝士餅
2019-06-13
用餐優惠