-今日假日走入大埔區域,前身為大埔官立中學的藝術中心,依家有不同餐廳進駐。今次介紹嘅Pentola空間感十足,以前屬於課室,現在主要以紅磚牆作為裝修,座位就以深啡黃梳化襯托,以比較偏黃嘅燈光襯托氣氛,中午有自然陽光滲入,別有一番風味。首先會送上麵包🥖,配上黑醋。ғᴏᴏᴅ🍴sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ新鮮波士頓龍蝦🦞意粉🍝 $228(新鮮波士頓龍蝦、羅勦、車厘茄、手工意粉)足足半食龍蝦上枱,波士頓龍蝦啖啖肉,入面有蝦膏,蟹鉗嘅肉都拆咗出嚟,上面簡單黑椒鹽調味,意粉嘅醬汁就有類似肉醬意粉嘅醬汁做法,仲似加咗龍蝦湯混合一齊煮,用上蕃茄酸酸甜甜開胃,手工意粉🍝有咬口。ᴍᴀɪɴ🍽️🥩炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 $198GRILLED ANGUS HANGER STEAK W/ FRENCH FRIES表皮經過炭燒,有微微嘅炭燒風味,肉質烹煮程度屬於Medium,中間仲帶有粉紅色,一入口比較堅韌有口感,配合簡單嘅燒汁,簡單襯托肉味。薯條🍟屬於我鍾意嘅粗薯條,都算香脆。sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 🍸𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕄𝕖𝕣𝕚𝕟𝕘𝕦𝕖 ℙ𝕚𝕖 🍋調酒好出色,面層有輕炙過嘅蛋白霜,上面嘅蛋白打得好滑,入口好細緻

首先會送上麵包🥖,配上黑醋。

ғᴏᴏᴅ🍴sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ

新鮮波士頓龍蝦🦞意粉🍝 $228
(新鮮波士頓龍蝦、羅勦、車厘茄、手工意粉)

新鮮波士頓龍蝦意粉

ᴍᴀɪɴ🍽️🥩

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條 $198

薯條🍟屬於我鍾意嘅粗薯條,都算香脆。

炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條

sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 🍸
𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 𝕄𝕖𝕣𝕚𝕟𝕘𝕦𝕖 ℙ𝕚𝕖 🍋

調酒好出色,面層有輕炙過嘅蛋白霜,上面嘅蛋白打得好滑,入口好細緻,一入口好清新,帶有檸檬嘅清香,淡淡嘅syrup滲出,尾段會有少少雲呢拿,整體偏甜好容易入口。
LEMON MERINGUE PIE

咖啡 ᴄᴏғғᴇᴇ ☕️
飲得出選用精品豆級別,類似音樂家系列帶少少酒果香,如果可以沖得濃郁少少就更好。

服務好好,不停幫我哋加水。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
難得有新嘅精緻嘅嘅西餐進駐,想食得好啲又飲吓酒,可以一去!
新鮮波士頓龍蝦意粉
炭燒安格斯封門柳配燒汁薯條