2019-12-04 8270 瀏覽
今日和朋友迎接聖誕節!我們往中環文華東方酒店快船廊食自助餐。餐廳環境很高格調, 座位闊落舒適, 而且可以看見維多利亞夜景,感覺好舒適, 入座後侍應問我們座的位置會否比較迫, 之他們幫我移開座位, 拉闊了用膳的位置, 十分細心, 開餐前酒店提供了鮮橙汁給我們, 飲落度適中, 有橙果肉, 口感一流。餐廳食物有烤肉, 凍海鮮、刺身、壽司、生蠔、熱食和甜品等, 分享一下先:烤肉: 今日有烤肉和烤火雞, 前者肉質均勻, 食落有肉味, 咬落口有油花, 配上黑椒汁, 齒頰留香;後者肉質鮮嫩, 食落啖啖肉, 十分惹味, 配上特製醬汁, 食落口感十足。凍海鮮: 有面包蟹, 蟹腳、龍蝦、鮑魚、蝦仁和青口。面包蟹肉質鮮甜味美;蟹腳肉質鮮甜, 食落啖啖肉;龍蝦食落新鮮彈牙;鮑魚食落鮮甜彈牙;蝦餐廳好細心, 事前已經去殼, 食落彈牙鮮甜, 可以多幾隻;最後青口食落爽口鮮甜。刺身: 有三文魚, 吞拿魚、甜蝦和油甘魚。師父即叫即切三文魚, 吞拿魚和油甘魚,三文魚和吞拿魚肉質新鮮;甜蝦食落鮮甜可口;最後油甘魚入口即熔, 食落有淡魚油, 口感十足。壽司: 有三文魚和吞拿魚壽司。三文魚壽司三文魚肉質鮮甜, 飯粒軟綿;吞拿
感覺好舒適, 入座後侍應問我們座的位置會否比較迫, 之他們幫我移開座位, 拉闊了用膳的位置, 十分細心, 開餐前酒店提供了鮮橙汁給我們, 飲落度適中, 有橙果肉, 口感一流。餐廳食物有烤肉, 凍海鮮、刺身壽司、生蠔、熱食和甜品等, 分享一下先:

壽司: 有三文魚和吞拿魚壽司。三文魚壽司三文魚肉質鮮甜, 飯粒軟綿;吞拿魚壽司肉質肥美有油花, 口感大滿足。

生蠔有三款, 分別有Irish,Brittity、芬狄加和coffin bay四款生蠔。Irish比較細隻食落比較瘦, 口感較淡;Brittity食落礦物味濃;芬狄加比較大隻, 食落味道較香濃;最後coffin bay細細隻, 肉質較厚實, 有海水鹹鮮味,四款生蠔食落鮮甜, 口感十足。

熱食方面有很多選擇, 有海南雞, 四川酸菜魚、西芹木耳甘筍炒魷魚、烤羊、焗南瓜、焗薯蓉、辣子蝦、星炒炒米、蛋白腰果海鮮炒飯、炒西蘭花、蕃茄焗雞和香煎三文魚。海南雞酒店signature, 雞肉質鮮嫩, 雞油飯食落軟綿;四川酸菜魚魚肉肉質鮮甜, 配上酸菜食落甜甜酸酸,十分開胃;西芹木耳甘筍炒魷魚西芹木耳和甘筍炒得新鮮爽口, 魷魚食落彈牙美味;烤羊食落肉質鮮嫩, 配上薄荷醬口感十足;焗南瓜和焗薯蓉前者食落爽脆, 後者入口即熔;辣子蝦辣度適中, 蝦食落彈牙;星炒炒米炒得乾身, 辣度適中, 食落惹味;蛋白腰果海鮮炒飯好足料, 蛋白味道香滑, 腰果爽脆、海鮮有蝦和帶子,食落鮮甜美味, 飯落醒胃;炒西蘭花食落新鮮爽脆;蕃茄焗雞蕃茄汁香道鮮甜開胃, 雞肉肉質鮮嫩;最後香煎三文魚煎得乾身, 魚肉肉質鮮嫩美味。

冷盤有煙火腿和三文魚。食落肉質鹹度適中, 口感不俗

南瓜湯南瓜味香濃, 溫度適中, 飲落有啖啖南瓜蓉。

牛肉灼生菜新鮮牛肉即叫即灼, 入口即熔, 生新鮮爽口。

甜品有意大利芝士餅, 芝士蛋糕、面包布甸、朱古力、桂花糕、水果和雪糕。意大利芝士餅賣相吸引,食落香濃之餘, 有啖啖酒香;芝士蛋糕味道香濃, 餅底有層次, 食落口感滿足;面包布甸熱度適中, 面包軟綿、配上雲呢拿醬口感豐富;朱古力味道香濃;桂花糕食落甜度十足, 有啖啖桂花清香;蜜瓜,食落新鮮鮮甜;雪糕我試了朱古力,綠茶和檸檬雪巴三款;朱古力味道香濃;綠茶食落茶味清甜, 甜度適中;檸檬雪巴酸甜度適中, 食落開胃。
最後食完甜品, 我們點了餐飲凍奶茶, 凍奶茶茶味香濃, 奶味香滑;酒店食物高質美味, 尤其烤肉, 生蠔、凍海鮮、甜品和餐飲好高質素, 而且種類甚多,高質美味自助餐
甜品區
開餐前酒店提供了鮮橙汁
生蠔
油甘魚,吞拿魚和三文魚刺身
凍海鮮: 有蟹腳、龍蝦、鮑魚、蝦仁和、鮑魚青口
烤肉和烤火雞
煙火腿,辣子蝦和香煎三文魚
甜品有意大利芝士餅, 桂花糕和朱古力。
2019-12-03