餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-12-24 143 瀏覽
今次我同個朋友去咗灣仔位於新鴻基中心Maekjeok貊炙韓式扒房食晚飯。餐廳環境常當舒適,而且仲設有3間獨立而空間大嘅VIP房,絕對係一邊食嘢,一邊傾生意商務嘅好地方。貊炙提供嘅係28-45日熟成牛肉。餐廳裝置咗熟成櫃,自行調整同跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二嘅味道。我同朋友要咗House Dry Age Steak套餐。套餐包括三款韓式前菜、牛肉盛宴、同埋韓式主食。牛肉盛宴都有兩種選擇,我哋就揀咗第二款嘅多種牛肉盛宴,當中有西式厚切熟成扒、熟成醬油牛肋肉、和牛牛舌、同埋和牛橫膈膜肉。除咗依個套餐,我哋仲追加咗一份韓國鰻魚。三款嘅韓式前菜都各具特色。泡菜海鮮醃漬卷、少少咸香嘅泡菜裏面包住豬花腩件同大蝦,非常之惹味。熟成麻油拌生牛肉・醬油盛合就有熟成牛肉片配魚子醬。魚子醬嘅咸香提升咗熟成牛肉片嘅鮮香味。旁邊嘅醬油蝦同鮑魚亦都相信鮮甜。包飯醬・韓式生菜・前菜 可以俾你將肉同菜即成生菜包咁食,清新得嚟又好味。食完好味嘅前菜,就到主角嘅燒肉喇。怕燒得唔好浪費咗啲靚肉嘅話,可以請店員幫手。店員亦會為你提供最佳食法同次序。我哋先食咗西式厚切熟成牛扒,跟住到和牛橫膈膜肉、之後到和牛牛舌,而最後就係

泡菜海鮮醃漬卷

熟成麻油拌生牛肉・醬油盛合

包飯醬・韓式生菜

食完好味嘅前菜,就到主角嘅燒肉喇。怕燒得唔好浪費咗啲靚肉嘅話,可以請店員幫手。店員亦會為你提供最佳食法同次序。我哋先食咗西式厚切熟成牛扒,跟住到和牛橫膈膜肉、之後到和牛牛舌,而最後就係熟成醬油牛肋肉。四款肉嘅味道同口感都唔同。厚切熟成牛扒肉質軟嫩肉味勁香濃。牛橫膈膜肉肉質柔軟,油花分布均勻,香得嚟唔油膩,肉味濃烈。牛舌分別有厚切同薄切兩款,肉質柔軟且多汁。熟成醬油牛肋肉肉嘅滋味濃郁,肥肉部分也不少,咬起嚟濃厚,而且肉吸收哂醬油嘅鮮味。
House Dry Age Steak套餐
西式厚切熟成牛扒,和牛橫膈膜肉、和牛牛舌,熟成醬油牛肋肉

食完燒肉,中間就加插額外點嘅韓國鰻魚。韓式燒鰻魚同日式非常唔一樣,唔會經過調味就直接火燒,除咗品嘗到鰻魚嘅肥美,外皮燒到酥脆,真正感受外酥內軟。
韓國鰻魚

食完哂燒物,中間嚟一啲開胃小菜,跟住就再食平壤冷麵同大醬湯配飯。冷麵非常彈牙、大醬湯相當之鮮甜好味。

最後我哋仲叫咗甜品食。蜂蜜蛋糕非常之甜,而且仲有一塊原板蜂蜜喺度。特濃芝士蛋糕芝士味超香,中意食芝士蛋糕嘅朋友一定要試。
蜂蜜雪糕
特濃芝士蛋糕芝士