平時好鍾意去日本餐廳食飯 尤其係高級拉麵店 因為佢地既態度都係非常有禮貌 令人成餐飯都食得好開心!今次同媽咪黎到尖沙咀既三田製麵所 一入門口 店員就好好笑容咁歡迎客人 落單既時候都會解釋同推薦吾同款式比客人沙律 2種口味 (薯仔+吞拿魚) $38沙津淋上芝麻醬 吞拿魚和薯仔泥入面都有紅蘿蔔同青瓜絲 口感味道豐富 都十分出色 但兩款比較的話 我會覺得薯仔口味更香甜蟹肉忌廉薯餅 $38外脆內軟 但蟹肉較少 整體咬落口感較軟 下次會想試芝士炸蝦多d枝豆 $18枝豆超新鮮 粒粒飽滿 即點即整 原始做法略加啲鹽已經好好食 份量仲好足添!三田流煎餃子 $48煎餃子上淋上大阪燒醬、美乃滋、柴魚片 像大板燒的感覺 連味道也做得很像呢!調味剛好 吾會過咸 美乃滋甜甜的 配上肉汁豐富的餃子 皮煎得微脆 很特別的一款小食半熟蛋拉麵 $70兩款拉麵的麵是不同的 湯拉麵的麵條較幼 店員會事先通知客人麵質較硬 是否需要煮淋一點 湯頭與沾麵相似 但味道較淡 叉燒快去到入口即溶的程度 麵條掛湯力強濃厚豚骨魚介沾麵 $78沾麵的麵條較粗 可以選擇凍/熱 像稻庭烏冬的粗度 我揀左冷拉麵 口感非常煙韌 冷拉麵浸落熱辣辣既魚
沙律 2種口味 (薯仔+吞拿魚)
沙律 2種口味 (薯仔+吞拿魚) $38
半熟蛋拉麵
半熟蛋拉麵 $70
濃厚豚骨魚介沾麵
濃厚豚骨魚介沾麵 $78
沾麵的麵條較粗 可以選擇凍/熱 像稻庭烏冬的粗度 我揀左冷拉麵 口感非常煙韌 冷拉麵浸落熱辣辣既魚介湯底 掛湯力超強 一冷一熱的感覺超棒的 湯的味道十分濃郁 咸香十足
而叉燒肥瘦適中 整得好好味
半熟蛋十分滿意 流心程度一流 而鹵得十分入味好吃
另外要加配料的話只需加$10
加了木耳、筍和溫野菜 份量足又新鮮 好抵食!
整體感覺很好 價錢吾算貴 質素又高
店員親切有善 下次一定再黎!
沙律 2種口味 (薯仔+吞拿魚)
枝豆
三田流煎餃子