2017-02-02 2812 瀏覽
吃團年飯吃放題,這家放題不是主打抵食,是主打高質素食物,松葉蟹,和牛,沖繩豬火煱是主角。食物選擇不多,但味道卻是極佳刺身是新鮮得不得了,蝦鮮甜得不忍一口吃掉,三文魚不敢生吃,拿去灼了吃,胡亂灼但仍鮮嫩幼滑,可想而知新鮮度而另一款魚生也是鮮甜又不會腥,不沾wasabi也好好味。松葉蟹是我今次的目標,因為好少放題可以任吃這高級料理,還要不限時每份上時是半隻蟹,可以上無限份,我去酒店buffet從不吃蟹腳,因為通常淡味,肉又少又難處理,但這個不同,蟹殼超薄,較剪輕輕一剪就ok,取出蟹肉輕而易舉,且肉粗得像外面賣的皇帝蟹柳,當然這是真蟹,肉甜得不願意沾任何醬料介紹一下海葡萄,沖繩特產,現在不用到沖繩也能吃到,粒粒大到似三文魚籽,少少鹹,但咬下去噼噼啪啪好有趣,值得一試本來食蟹都食到飽,帶呢個和牛真係太美味喇入口即溶,牛肉味道好濃,忍唔住一口接一口係咁食其實仲有沖繩豬都好好食架,不過掛住食無影相烏冬本來冇諗住食,但係一食就停唔到口,烏冬煙靱彈牙,有絲絲年糕嘅香味,正蔬菜都有提供,而且都好新鮮好好味,豆腐滑嫩,有豆香味。冬菇肉厚滑溜⋯⋯不過冇影相。食完佢會用鍋湯幫你煲粥,用純正日本米,好正架最後輪
刺身
而另一款魚生也是鮮甜又不會腥,不沾wasabi也好好味。
松葉蟹
海葡萄
和牛
其實仲有沖繩豬都好好食架,不過掛住食無影相
烏冬

食完佢會用鍋湯幫你煲粥,用純正日本米,好正架
雪糕
最後輪到雪糕啦,左起海鹽、紫薯、柚子,我食嘅係紫薯,入面有一粒粒嘅紫薯,唔太甜,又夠香,另外兩款其他人食過,都擊節讚賞,今次團年飯真係大滿足
2017-01-21
團年飯