同事住喺黃埔,知道附近開咗間平價Omakase,今晚就約埋我過去試吓,立鮨除了提供廚師發辦套餐,還有日本壽司刺身等日本料理。餐廳設計好有日本居酒屋感覺,環境光猛潔浄。特選三文魚盛盒:有三文魚壽司、三文魚腩壽司、火炙三文魚壽司、三文魚小卷、辣三文魚軍艦。壽司即叫即握,三文魚新鮮肥美,一次過可以品嚐唔用味道嘅做法,三文魚腩重油香又嫩滑,火炙三文魚經過火燒迫出油脂,味道更香滑。辣嘅三文魚味道豐富細膩,層次俐落分明。該店的赤醋飯全都是用日本米,特別香甜軟糯。珍寶赤蝦壽司:珍寶赤蝦大隻厚肉,清爽鮮甜。北海道帶子壽司:帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。醬燒油甘魚鮫:魚鮫位於肥美既魚腩向上近下巴位置,經過醬燒,魚鮫肉汁豐富,肉質鮮嫩,油脂分布均勻,點些醬汁食,味道十分具層次性。日式叉燒清湯稻庭烏冬:那柔嫩入味的叉燒肉,不油不膩,入口即化又散發滷汁香氣的口感,烏冬扁幼身、麵質非常滑溜,好有彈力,清淡湯頭令烏冬味道更加豐富,食得更滋味。

珍寶赤蝦壽司:珍寶赤蝦大隻厚肉,清爽鮮甜。
北海道帶子壽司:帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。