2022-05-07 30 瀏覽
上星期天氣轉涼咗,就即刻去咗過下個邊爐癮🤣 朋友介紹咗位於天后新開嘅餐廳,估唔到係sell港式懷舊feel,而食物質素都幾高質,今次就介紹吓☺️天氣涼涼哋,所以嗌咗個暖笠笠嘅椰子雞湯,店員親自喺我哋面前倒入椰青水同加入雞件,雞件啖啖肉,仲要有好多件,非常真材實料!而且湯底好清甜☺️ 打打下成日都會忍唔住不幾啖湯嚟飲🤪上網見到啲人推介呢個小食,所以都嗌咗份!估唔到打邊爐都食到咁高質嘅小食😆 椒鹽嘅鹹味恰恰將粟米嘅甜味帶咗出嚟,比就咁食粟米更甜,真係好推薦🥰 (不過好熱氣)打邊爐嘅餸點可以無牛肉,今次試咗呢隻牛頸脊,就咁睇個賣相已經好靚✨ 呢隻牛肉食落牛味好濃,同埋偏厚身,有咬口得嚟但又唔會好韌,剛剛好😌 同埋烚耐咗食都唔會老,加上每塊都大大塊,鍾意有口感嘅人就啱晒!平時打邊爐真係好少食蚌,難得佢呢度咁啱有,就一於試吓佢😛 佢嘅桂花蚌幾新鮮,入口好爽好滑,一啲都唔腥,都幾推介,不過就貴咗少少🤏芝士控點可以唔嗌返啲芝士嘢食下呢?芝士獅子狗係以前食吉邊最鍾意嗌嘅配搭,慢慢冇食之後都好掛住佢😮‍💨 見到呢度有一定嗌!總共有八大粒咁多,每粒都脹卜卜,每次咬開啲芝士醬都湧哂出嚟,好滿足☺️ 不過食呢個好易

莫生氣椰椰雞湯

椒鹽粟米

頂級安格斯牛頸脊(例牌)

桂花蚌

芝士獅子狗
芝士控點可以唔嗌返啲芝士嘢食下呢?芝士獅子狗係以前食吉邊最鍾意嗌嘅配搭,慢慢冇食之後都好掛住佢😮‍💨 見到呢度有一定嗌!總共有八大粒咁多,每粒都脹卜卜,每次咬開啲芝士醬都湧哂出嚟,好滿足☺️ 不過食呢個好易焫親嘴😂

平時好鍾意食爆汁嘅牛筋丸,咁啱佢呢度又有😋 牛筋丸每粒食落都處於爆汁狀態,好正🤤 同埋一定要趁熱食,先品嘗到佢嘅精粹!

又係喺網上見到有人推介佢嘅冰豆腐,即係蜂巢豆腐。每舊豆腐都好大份,索晒啲湯汁食起上嚟超級入味,而且又好滑,果然冇介紹錯🤤

另外,我哋叫咗油麥菜($42)同金菇($35),金菇份量好多,食極都仲有,而油麥菜就好新鮮,兩者都唔錯🙌🏻

總括而言,呢間港式懷舊邊爐店嘅嘢食普遍都好高質,最令我驚喜嘅係佢嘅椒鹽粟米,真係好惹味😚 而且個環境都好用心去設計,好有80-90年代嘅風味,連播嘅歌都係以前嘅老歌,邊聽邊打邊爐都幾有feel😌

👉🏻follow埋我ig: sogoodwithfood
同你一齊搵更多好嘢食😋
莫生氣椰椰雞湯
椒鹽粟米
頂級安格斯牛頸脊(例牌)
桂花蚌
芝士獅子狗