2020-03-30 512 瀏覽
近排疫情問題,但又約咗朋友2個人食飯,想搵好坐嘅地方,又坐得闊落啲,所以嚟咗新泰東南亞餐廳食泰菜。侍應安排咗卡位俾我哋,坐得好闊落,好有泰國風情。食泰菜點可以唔叫椰青,近排天氣轉熱,飲椰青解熱,大大個,仲好清甜。豬肉碎生菜包,豬肉配泰式香料炒得非常入味,辣辣地,好開胃。泰式生蝦,非常新鮮,肉質彈牙,配埋辣椒、香蒜同醬汁,更能提出鮮味,值得一讚。炸蝦餅,炸得非常香脆,又彈牙,配甜酸醬一流,不過兩個人食好似太多。串燒沙嗲,豬肉、牛肉同雞肉各一串,沙嗲汁非常香濃,越食越滋味。尤其雞肉肉質非常嫩,一定要叫。泰式蝦炒金邊粉,外層蛋皮煎得非常靚,而且大蝦爽口,金邊粉調味開胃,我同朋友都讚不絕口。太耐冇去過泰國,最掛住一定係芒果糯米飯。餐廳嘅芒果非常甜,估唔到喺香港都可以食到,而糯米飯有分紫糯米同白糯米,口感煙銀,配埋椰漿非常好食。
侍應安排咗卡位俾我哋,坐得好闊落,好有泰國風情。
豬肉碎生菜包,豬肉配泰式香料炒得非常入味,辣辣地,好開胃。