2019-04-16 78 瀏覽
終於約到麻辣控同事,一齊放工去夫妻沸片食台式麻辣火鍋!入到店內裝修得古色古香,好有特色好有風味,坐得好寬躺!點餐前,服務員好耐心咁介紹佢唔同既湯底,呢款麻辣湯底係有33年歷史,可以當湯飲又得,加蔥花之後又可以做醬料。我地點左中辣,飲左一啖係辣但唔濁到喉嚨!湯底內有好多鴨血和豆腐,鴨血係勁滑又新鮮,咬入有少少煙韌既口感!豆腐就吸哂麻辣味,好野味!手切牛小排(小),食火鍋又點少得食牛,點了小份但原來份量係好多,牛肉勁淋,牛肉既鮮味唔會被麻辣味蓋住!服務員告知follow 左佢地IG 就可以半價$48點一份帆立貝,好鮮味!圑團丸丸有四款唔同既手工丸,款款都好新鮮!鯪魚球、蝦丸、墨魚丸好鮮味又彈牙。至特別係梅菜豚肉丸,好有住家味道,似食梅菜蒸肉餅既感覺!豚肉花😍😍靚到唔捨得食。係豬頸肉,咬落爽囗又有鮮肉味!韮菜餃(半份)好香韮菜味!服務員話比我地知佢地既台式飲品係黎自「茶木」百香果鮮桔綠茶(左)清香百香果再帶一點點甘桔味,加上清甜既綠茶,好解麻辣味!冬瓜鐵觀音(右)濃濃鐵觀音茶香味配上清甜冬瓜味,味道好夾,好好飲!一頓晚飯最完滿既就係食飯後甜品。椰子糯米糍,清甜椰子味,咬落似椰子綿綿冰既感覺!
終於約到麻辣控同事,一齊放工去夫妻沸片食台式麻辣火鍋

入到店內裝修得古色古香,好有特色好有風味,坐得好寬躺!

豆腐就吸哂麻辣味,好野味!
麻辣湯底(鴨血/豆腐)

手切牛小排(小)

帆立貝六隻

團團丸丸

豚肉花😍😍靚到唔捨得食。係豬頸肉,咬落爽囗又有鮮肉味!
豚肉花

韮菜餃(半份)好香韮菜味!
韮菜餃

服務員話比我地知佢地既台式飲品係黎自「茶木」

一頓晚飯最完滿既就係食飯後甜品

椰子糯米糍,清甜椰子味,咬落似椰子綿綿冰既感覺!
椰子糯米糍

2019-04-15
麻辣湯底(鴨血/豆腐)
手切牛小排(小)
帆立貝六隻
團團丸丸