2022-02-17 364 瀏覽
亂入,估唔到又幾好食😝不過環境好迫,感覺衛生差少少——————————————————🔻鴛鴦湯底夫妻鍋(台式麻辣) $108已包豆腐,鴨血,香辣入味❤️美人鍋 (花膠雞湯) $178雞湯濃郁,雞件滑溜,重要好多花膠,正😝🔻日本A3雪花和牛片 $398全餐唯一伏位竟然係和牛🙄賣相又靚又大塊,又點會估到入口柴過樹皮呀🥲普通牛反而重好囉🙈🔻美國excel 手切牛小排 $338比和牛平,但反而重嫩滑!上枱會先淋上酒再點火😳全程慢火一路燒就算放落火鍋淥完都仍然會有少許酒香,幾好食👍🏻不過有小朋友就小心有安全隱患!如果碟中既酒倒瀉都幾危險❗️🔻九孔鮑魚 2隻 $79新鮮彈牙👍🏻🔻團團圓圓 $118豬肉丸、墨魚丸、蝦丸、墨汁丸豬肉丸加左梅菜係最好食既其他正正常常,係墨汁丸有啲腥🤷🏻‍♀️P.S. 另設自助小食吧枱, 醃蘿蔔爽甜開胃好好食😛——————————————————by C **#sissyfoodie
亂入,估唔到又幾好食😝
不過環境好迫,感覺衛生差少少
——————————————————
🔻鴛鴦湯底
夫妻鍋(台式麻辣) $108
已包豆腐,鴨血,香辣入味❤️
美人鍋 (花膠雞湯) $178
雞湯濃郁,雞件滑溜,重要好多花膠,正😝

🔻日本A3雪花和牛片 $398
全餐唯一伏位竟然係和牛🙄
賣相又靚又大塊,又點會估到入口柴過樹皮呀🥲
普通牛反而重好囉🙈

🔻美國excel 手切牛小排 $338
比和牛平,但反而重嫩滑!
上枱會先淋上酒再點火😳全程慢火一路燒
就算放落火鍋淥完都仍然會有少許酒香,幾好食👍🏻
不過有小朋友就小心有安全隱患!
如果碟中既酒倒瀉都幾危險❗️

🔻九孔鮑魚 2隻 $79
新鮮彈牙👍🏻

🔻團團圓圓 $118
豬肉丸、墨魚丸、蝦丸、墨汁丸
豬肉丸加左梅菜係最好食既
其他正正常常,係墨汁丸有啲腥🤷🏻‍♀️

P.S. 另設自助小食吧枱, 醃蘿蔔爽甜開胃好好食😛
——————————————————
by C
#sissyfoodie
  • 夫妻鴛鴦鍋
  • 手切牛小排
  • 梅菜豬肉丸
2022-02-13 190 瀏覽
諗住聖誕節同屋企人出去食飯打邊爐 Book咗呢間 一book就有位點知真係中伏 ! 環境好舊一浸臭味 硬件可以話係唔掂 ! 嘢食就大家自己睇相啦! 話就話廣島蠔其實係雪藏唔知乜蠔! 價錢又唔平 ! 湯底:一個字: 鹹! 野飲只可以嗌罐裝汽水其他乜都冇 ! 真係火都嚟埋 ! 服務方面都一般 可能節日少人返工

服務方面都一般 可能節日少人返工

湯底
廣島蠔
2021-12-26
2022-02-13 148 瀏覽
今日本身屋企有野搞點知有人幫手做左最後結果去左幫瓜姐搬屋🤣女人果然天生購物狂估唔到佢儲埋咁多「垃圾」喺屋企🙊朝早10點搬到下晝三點先得閒去食野—————————————————————由瓜姐發板帶我食好西😋去雅蘭中心嘅夫妻沸片食台灣麵一人一碗台式撈麵成個餐最驚艷莫過於佢碗湯🤤鮮甜濃郁飲得到櫻花蝦嘅鮮味由於瓜姐對蝦敏感所以佢個碗😏麵條彈牙掛汁能力強配菜都非常入味只係滷糖心蛋比較普通 唔需要特別試其實佢午市都有一人火鍋套餐有機會都可以去試吓食飽飽又要繼續開工🤣
今日本身屋企有野搞
其實佢午市都有一人火鍋套餐
有機會都可以去試吓
食飽飽又要繼續開工🤣
2022-02-09 93 瀏覽
正宗火鍋店裝修,大大張四方枱,非常好坐。.麻辣湯底口味正宗,食得過癮。肥牛卷厚身、有份量;配菜款式亦多,有:娃娃菜、萵筍、南瓜、蓮藕、金菇、冬菇。滷肉飯都好好味。仲送多一杯酸梅湯!.連加一$72,超值!會再去!
正宗火鍋店裝修,大大張四方枱,非常好坐。
連加一$72,超值!會再去!
美國肥牛一人火鍋
2021-11-26
美國肥牛一人火鍋
Hot Pot Couple🥢 a little pot a soon hot❤️..天氣凍凍地真係好想打邊爐♨️,今次想食台灣火鍋。一間三十多年正宗麻辣火鍋,真正台北麻辣火鍋始創之一,真.台灣過江龍火鍋店喔。湯底高質之餘好足料,熬製出麻而嗆喉,黎到香港仲有期間限定添。ll 一款必選經典配搭💫(麻辣鍋+花膠雞鍋)✨夫妻鍋:三十多年傳承台式麻辣鍋 $108用上:炮椒、花椒、白豆蔻、八角、草果、蒜苗、紅棗、豆腐、鴨血,鍋底集多款藥材 & 香料熬製,好香好香❤️。✨美人鍋:養顏花膠雞鍋 $178用上:葵花雞🐥、花膠,雞件嫩滑而且份量十足,花膠更滋補呢。ll $668 (原價 $988)✨薩摩A4和牛後腰脊肉✨薩摩A4 和牛下肩胛肉 ✨澳洲Wagyu 封門柳 ✨美國安格斯牛小排✨美國肩胛小排✨美國穀飼牛板腱✨牛骨髓 、牛舌 款款80g for each,成個摩天輪🎡 造型超有睇頭😍,未食已經好興奮。牛肉鮮嫩有水準,其中當然最愛吃油香味濃既和牛呢。一灼已經很好吃。ll $88 (原價 $128)一款有創意既豚肉酥🐽,用豬肉包上鳳梨🍍,酸甜味道中和油膩感,味道有驚喜,呢個配搭創新又不錯吃。ll $118

l[夫妻鴛鴦鍋]l 一款必選經典配搭💫
(麻辣鍋+花膠雞鍋)
✨夫妻鍋:三十多年傳承台式麻辣鍋 $108

✨美人鍋:養顏花膠雞鍋 $178
用上:葵花雞🐥、花膠,雞件嫩滑而且份量十足,花膠更滋補呢。

l[牛盛摩天輪]l $668 (原價 $988)

✨薩摩A4和牛後腰脊肉
✨薩摩A4 和牛下肩胛肉
✨澳洲Wagyu 封門柳
✨美國安格斯牛小排
✨美國肩胛小排
✨美國穀飼牛板腱
✨牛骨髓 、牛舌

l[豚肉鳳梨酥]l $88 (原價 $128)

l[團團丸丸]l $118
打邊爐唔少得既丸🍡,4款口味 (豬肉、墨魚、蝦丸、墨汁)。

l[瓜熟蒂落]l $108
蔬菜 🥬 亦係不能少,一盤子:生菜、皇帝菜、萵筍、油麥菜、紅蘿蔔、薯仔、香菇、粟米、蓮藕、芋頭條,呢餐火鍋食得盡興又好豐富啊。
×××[夫妻沸片-台式麻辣火鍋 -Hot Pot Couple]×××
©旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
不經不覺晚巿堂食已經冇暫停咗幾日 唔知有咩大家係最掛住架呢( ・᷄ὢ・᷅ )好在趁之前趕及尾班車去咗夫妻沸片打番個正邊爐💖◍「夫妻麻辣鍋 & 花膠雞鍋」🐥 $286首先湯底方面要咗一辣一唔辣😙麻辣鍋嘅辣味控制得剛好🤤花膠雞肉質超嫩滑!💛◍「豚肉鳳梨酥」🐷 $115必試呢個鳳梨酥!🍍好似用午餐肉包住鳳梨嘅感覺 冇諗過食落係咁夾😳絕對有驚喜!☄️◍「瓜熟蒂落」🥕 $97呢個蔬菜拼盤超足料!😻望落都同日本野菜拼盤一樣高質 樣樣蔬果都好新鮮!💚◍ 「團團圓圓」🟠 $106包咗4款手打丸 手工梅菜豚肉丸最有驚喜!好似食緊一粒「肉餅丸」咁🤣仲要好好食!◍ 「美國牛小排」🥩 $214呢個中size嘅牛2個人已經好夠食!仲一啲都唔肥 高質!🤤🏮中意呢度冇時間限制 任坐唔嬲 同朋友嚟一邊打邊爐一邊傾計飲嘢就最啱😙

◍「夫妻麻辣鍋 & 花膠雞鍋」🐥 $286

◍「豚肉鳳梨酥」🐷 $115

◍「瓜熟蒂落」🥕 $97

◍ 「團團圓圓」🟠 $106

◍ 「美國牛小排」🥩 $214

呢個中size嘅牛2個人已經好夠食!仲一啲都唔肥 高質!🤤
2022-01-12 55 瀏覽
品牌喺台灣原來已開業三十多年,衝出台灣嚟到香港做過江龍‼️跟足台灣總店配方嘅湯底,食到台灣嘅味道呀🤤而且裝潢都以紅燈籠🏮同古式木檯櫈,別有一番台式風味🇹🇼◽️鴛鴦鍋 (麻辣鍋 / 養顏花膠雞鍋) $286招牌台式麻辣湯熬足12小時🕕製成牛骨湯,然後再加入台灣鴨血及慢煮豆腐,湯頭濃香四溢😌😌養顏花膠雞鍋又稱美人鍋🌸用上花膠、光雞、杞子、紅棗當歸等藥材熬成足料雞湯底,花膠滑口,滋潤美顏💆🏻‍♀️雞肉嫩滑,湯頭帶濃郁鮮雞味,女士們必點至愛❣️💡建議嘆火鍋食材前都先飲啖湯😋佢哋供應嘅火鍋配料選擇好多,有唔少自家製,仲有鎮店海鮮拼盤、手打丸及手切牛小排等✔️◽️豚肉鳳梨酥 $88用鳳梨酥為藍本,豬肉包裏鳳梨餡味,外面輕輕煎香,味道好特別,食落甜甜地又帶肉脂香,必試☑️◽️瓜熟蒂落 $108蔬菜拼盤樣樣有啲,非常新鮮,尤其鍾意萵筍同蓮藕,口感新鮮爽脆又掛湯啱哂打邊爐👍🏻◽️手工團團圓圓 $118有手工鮮蝦丸、墨魚丸、梅菜豚肉丸及松露丸;口感爽口彈牙,梅菜豚肉幾特別好似梅菜蒸肉餅◽️手切牛小排(小) $238雪花❄️紋理分佈得平均好靚,入口肉質鮮美,口感結實鮮嫩👍🏻
◽️鴛鴦鍋 (麻辣鍋 / 養顏花膠雞鍋) $286
💡建議嘆火鍋食材前都先飲啖湯😋

◽️豚肉鳳梨酥 $88
◽️瓜熟蒂落 $108
◽️手工團團圓圓 $118
◽️手切牛小排(小) $238
雪花❄️紋理分佈得平均好靚,入口肉質鮮美,口感結實鮮嫩👍🏻

2021-12-30
最近天氣涼涼地,打邊爐自然係晚飯嘅首選,媽媽話麻雀友食過旺角雅蘭既摩天輪麻辣火鍋後, 讚不絕口,講緊既原來係開業30+年既台灣過江龍夫妻沸片,即刻訂枱試試。😉餐廳內的牆壁及餐牌都會出現吉祥物功夫貓,好可愛呀,影相留念是必需的~😍經典配搭夫妻鴛鴦鍋,分別由12小時熬製既花膠雞美人鍋及24小時熬製既夫妻麻辣鍋組成,有辣有唔辣,雞湯香氣四溢,香甜滋補,深受爸媽歡迎,飲至見底;麻辣湯鍋內既台灣鴨血,豆腐都好入味,唔會太辣,用來滾牛肉最出色。🤩🎯夫妻火鍋壽司盛 $298火鍋壽司上枱精緻華麗,像真度極高,分別有鮑魚, 豚肉,虎蝦,牛肉壽司各2 件,底層包住既蝦滑,墨魚滑等都鮮爽彈滑,一件壽司,兩種食法,有趣!😜🎯豚肉鳳梨酥$88極具台灣特色的一款豚肉鳳梨酥, 炸得外脆內軟,免治豬肉包住菠蘿肉餡,食前滾一滾,新鮮感十足。😇🎯牛盛摩天輪 $668話題之作~睇住巨型摩天輪不停轉動,有點回到童年時,牛肉質素唔錯~包括有:🔻薩摩A4和牛後腰🔻薩摩A4和牛下肩胛肉🔻美國肩胛小排🔻美國穀飼牛板腱🔻美國安格斯牛小排🔻澳洲Wagyu封門柳🔻牛舌🔻牛骨髓當中小妹最愛高級矜貴既薩摩A4 和牛後腰,油花豐富,入口軟嫩,好
最近天氣涼涼地,打邊爐自然係晚飯嘅首選,
媽媽話麻雀友食過旺角雅蘭既摩天輪麻辣火鍋後,
讚不絕口,講緊既原來係開業30+年既台灣過江龍
夫妻沸片,即刻訂枱試試。😉

餐廳內的牆壁及餐牌都會出現吉祥物功夫貓,
好可愛呀,影相留念是必需的~😍

用來滾牛肉最出色。🤩

🎯夫妻火鍋壽司盛 $298
火鍋壽司上枱精緻華麗,像真度極高,
分別有鮑魚, 豚肉,虎蝦,牛肉壽司各2 件,
底層包住既蝦滑,墨魚滑等都鮮爽彈滑,
一件壽司,兩種食法,有趣!😜

🎯豚肉鳳梨酥$88
極具台灣特色的一款豚肉鳳梨酥, 炸得外脆內軟,
免治豬肉包住菠蘿肉餡,食前滾一滾,
新鮮感十足。😇

🎯牛盛摩天輪 $668
話題之作~睇住巨型摩天輪不停轉動,
有點回到童年時,牛肉質素唔錯~

牛盛摩天輪

🔻澳洲Wagyu封門柳
🔻牛舌
🔻牛骨髓

當中小妹最愛高級矜貴既薩摩A4 和牛後腰,
油花豐富,入口軟嫩,好似食緊奶油甘香滑,
讚讚!!👍👍🥰

牛肉質量與價錢相配合,薩摩牛令人一試難忘

🎯手工團團圓圓 $118
四款手工丸分別有墨魚丸,蝦丸,墨汁墨魚丸,
梅菜豬肉丸,廚師特別保留顆粒,
煮熟後沾滿麻辣湯汁,入口爽滑彈牙,好味。😃

手工團團圓圓

🎯手切美國牛小排 $238
夫妻沸片既火鍋用料真係唔錯,
牛小排色澤鮮紅,肥瘦均勻,
煮幾秒沾辣椒豉油食,肉質嫩滑,
牛肉味道香濃。🥳

手切美國牛小排

🎯瓜熟蒂落 $108
人數唔太多,可以點呢款「瓜熟蒂落」 蔬菜拼盤,
有鮮芋頭,蓮藕,粟米,生菜等,都幾新鮮好味,
尤其是芋頭,煮軟了粉粉的,正!😋

瓜熟蒂落

夫妻沸片係小妹近期食過既火鍋店中,
食材最高質素的一家。👍👍👍
一分錢一分貨,
質素絕非任食火鍋放題可比,
如果評分我會比90 分!

扣分在服務方面,確實有改善空間。🌟

💐夫妻沸片
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖

🌛月光太太

牛盛摩天輪
手工團團圓圓
手切美國牛小排
2022-01-11 14 瀏覽
成立於1985年的「夫妻肺片」是始祖台式麻辣火鍋店之一,是由創辦人周星華研發出麻辣湯加份牛雜製成的獨一無二火鍋湯底,在台灣當地名為「夫妻肺片」。今年是品牌開業34年,首次衝出台灣來到香港命為「夫妻沸片」,以取「沸騰」之意,喻意吃火鍋時熱辣沸騰的熱鬧環境。足料湯頭 配料多元然24小時慢煮而成的台灣鴨血及48小時慢煮豆腐,湯頭濃香四溢,建議嘆火鍋食材前可先喝口湯,細嘗湯頭麻香辛辣而不灼喉的滋味。佢都有招牌美顏鍋,不過當日就點左呢一個酸菜白肉鍋,味道簡直超正!我覺得仲好味過好多台式火鍋餐廳擺盆好有心思,人少可以點半份,唔使嘥嘢可以試多啲其他食物👍🏻。座位夠闊落,而且抽氣好好食完唔會覺得好大浸油煙味👍🏻。以打邊爐計價錢都算正常,堂食仲有九折。

足料湯頭 配料多元

• 紅薯粉
  • 豚肉花
  • 酸菜白肉鍋
2022-01-10 19 瀏覽
*💭夫妻沸片位於旺角一間很熱門的火鍋店🤤下單都是單點形式,比起放題任食價格較高,但質素亦同樣相對的高😍夫妻鴛鴦鍋🥘分別是麻辣鍋和養顏花膠雞鍋😍麻辣鍋內有鴨血、千頁豆腐和花菇,另有不少香料和大量花椒八角,又香又辣🤤而養顏花膠雞鍋則有大隻又滑溜的葵花雞🐓花膠亦很大件,膠原十足,很適合女生😆手切牛小排🐂牛小排雪花超美,簡單灼30秒左右便可以食,牛味超濃,入口即融🤤紐西蘭羊肉捲🐑價錢不貴,但有份量超多😍羊肉不會太騷,放入麻辣鍋煮超美味🤤手工團團丸丸🍡分別是手工鮮蝦丸、墨魚丸、梅菜豚肉丸和松露丸,超大顆🤤煮過後爽口彈牙,有嚼口,必點之選👍🏻瓜熟蒂落🥬有大量瓜菜,種類豐富,樣樣新鮮,有皇帝菜、萵筍、粟米、冬瓜、節瓜和生菜等等😋豚肉鳳梨酥🐖另外還點了個小食,外型似鳳梨酥但由豬肉打造而成😍咬外後中間有鳳梨絲,酸酸甜甜咸咸,各種滋味夾雜,十分盞鬼,但味道又出奇的夾,值得一試😋
💭夫妻沸片

夫妻鴛鴦鍋🥘

手切牛小排🐂

紐西蘭羊肉捲🐑
價錢不貴,但有份量超多😍羊肉不會太騷,放入麻辣鍋煮超美味🤤

手工團團丸丸🍡

瓜熟蒂落🥬

豚肉鳳梨酥🐖
2022-01-09 43 瀏覽
每次經過旺角山東街去朗豪坊,都會看到夫妻沸片的招牌,因名字易記所以會留意到,前陣子和太太在其門口研究餐牌,覺得頗有特色,便預約了和她父母來試試位置(10/10):由港鐵旺角站E1出口步行約3分鐘,正在雅蘭中心二期,旁邊就是朗豪坊,附近交通及地點同樣方便環境(9/10):採用中式餐館風格,裝修算是華麗,設計用心,而枱與枱之間空曠,樓底夠高,讓人感覺舒適服務(8/10):侍應會主動幫忙下單,上菜速度快,不過人手不足,較難找到侍應加湯。餐廳每枱有提供消毒潔手液,碗筷潔淨,感覺衞生食物(9/10):餐廳屬於火鍋店,有各種台式湯底,食材款式及擺放精緻,更會用上較特別的器皿裝載,很適合打卡以下是我們一行四人點的菜式:夫妻鴛鴦鍋 - $286侍應推介最熱銷的湯頭,一半是夫妻鍋(半鍋$108),據說是三十多年傳承台式麻辣鍋,用上24小時熬製的牛骨湯頭,再加入鴨血、豆腐、紅棗、蒜苗、草果、八角、白豆蔻、花椒及泡椒,味道香濃,甜中帶辣,鴨血及豆腐入味吸引。另一半名為美人鍋的養顏花膠雞鍋(半鍋$178),使用12小時熬製雞湯,配合葵花雞及花膠,鮮甜潤喉,絕對推薦飲用,雞肉亦相當嫩滑味美醬料費 $20/位醬料

以下是我們一行四人點的菜式:

夫妻鴛鴦鍋 - $286

醬料費 $20/位
醬料需在自取區自取,另有如車厘茄的小食提供

美國Excel手切牛小排

美國Excel手切牛小排(中) - $238
師傅刀工不錯,而牛肉肉質鮮紅,油花分佈清晰,牛味香濃

手工團團丸丸

手工團團丸丸[自家製] - $118
包括新鮮彈牙的手工鮮蝦丸、香滑軟糯的手工墨魚丸、肉汁豐盈的梅菜豚肉丸及香氣四溢的手工松露丸各兩粒

豚肉鳳梨酥

豚肉鳳梨酥[自家製] - $88(原價$128)
第一次食火鍋的鳳梨酥,其實是加入了菠蘿的手打豬肉條,因為預先炸過,只需煮熱就可食用,味道清新帶點香脆口感

夫妻火鍋壽司盛

夫妻火鍋壽司盛 - $298(原價$388)
雖說是壽司,實際是鮮蝦滑或墨魚滑代替白飯,再在上面放上火鍋鮑魚、火鍋虎蝦、火鍋牛肉及火鍋豚肉,很有特色,鮑魚及虎蝦都夠鮮甜,而牛肉及豚肉則夠嫩滑

夫妻牛盛摩天輪 - $668
用上一個大型摩天輪,每層放上裝有牛肉及其他部位的小船,設計相當精美華麗,吸引了不少其他食客的目光。共有八條小船,分別盛載著各80g的薩摩A4和牛下肩胛肉、薩摩A4和牛後腰脊肉、美國穀飼牛板腱、牛骨髓、美國肩胛小排、澳洲Wagyu封門柳、美國安格斯牛小排及牛舌。其中兩款薩摩和牛肉質相當嫩滑,口味最佳牛味亦重則是封門柳,而最特別的是滑而不羶的牛骨髓,整體味道令人滿意

瓜熟蒂落 - $108
即是蔬菜盤,有薯仔、萵苣、芋頭、蓮藕、粟米、冬菇、紅蘿蔔 、生菜及皇帝菜,全部都夠新鮮,種類亦夠豐富

🍽夫妻沸片-台式麻辣火鍋
📬地址:旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
2022-01-06
美國Excel手切牛小排
手工團團丸丸
瓜熟蒂落
呢間火鍋店相信大家都經常會經過位於雅蘭中心地庫嘅呢一間台式火鍋專門店湯底都有好多款選擇,我哋叫咗雙拼湯底兩款都出色,誇張到我同朋友每人畢左一碗慢慢嘆夫妻鴛鴦鍋 (麻辣鍋+花膠雞鍋)首先兩款湯底都非常足料,配料係好多麻辣湯入邊最出色嘅一定係鴨血好順滑,亦都會大啲煙銀嘅口感,少少怪味都冇冇得無限添,不過份量真係好多一定夠食花膠雞湯都真係好有驚喜,經過12小時熬製湯底好鮮甜,啲雞件就算食到最後都唔會好乾好鞋花膠亦都煲得好淋好入味,果然係兩款都真材實料夫妻牛盛摩天輪呢個基本上係牛肉盛盒嘅概念,一共有八款牛八款入面除咗牛骨髓,真係自己接受唔到個口感之外所有肉都好香牛味,食得出肉質,牛味唔同嘅分別之後會介紹三款最深刻嘅牛肉美國安格斯牛小排、牛舌、美國穀飼牛板腱牛小排好似一口牛咁,但好高質,就算放咗落湯底唔記得攞返上嚟超晒時,咬落去都仲係好有肉汁牛舌係薄切牛舌,爽口彈牙,份量又多比起入口即溶嘅牛肉,我比較鍾意厚身少少有質感嘅牛板腱,而且呢款牛肉仲吸到好多湯汁團團丸丸呢個係手打丸類嘅拼盤,一共有四款蝦丸、墨魚丸、梅菜豚肉丸、松露丸最鍾意係梅菜豚肉丸,味道惹味之餘,豚肉都有口感另外果三款都偏向彈牙尤其是
呢間火鍋店相信大家都經常會經過
位於雅蘭中心地庫嘅呢一間台式火鍋專門店
湯底都有好多款選擇,我哋叫咗雙拼湯底
兩款都出色,誇張到我同朋友每人畢左一碗慢慢嘆

夫妻鴛鴦鍋 (麻辣鍋+花膠雞鍋)
首先兩款湯底都非常足料,配料係好多
麻辣湯入邊最出色嘅一定係鴨血
好順滑,亦都會大啲煙銀嘅口感,少少怪味都冇
冇得無限添,不過份量真係好多一定夠食
花膠雞湯都真係好有驚喜,經過12小時熬製
湯底好鮮甜,啲雞件就算食到最後都唔會好乾好鞋
花膠亦都煲得好淋好入味,果然係兩款都真材實料

夫妻牛盛摩天輪
呢個基本上係牛肉盛盒嘅概念,一共有八款牛
八款入面除咗牛骨髓,真係自己接受唔到個口感之外
所有肉都好香牛味,食得出肉質,牛味唔同嘅分別
之後會介紹三款最深刻嘅牛肉
美國安格斯牛小排、牛舌、美國穀飼牛板腱
牛舌係薄切牛舌,爽口彈牙,份量又多

團團丸丸
呢個係手打丸類嘅拼盤,一共有四款
蝦丸、墨魚丸、梅菜豚肉丸、松露丸
最鍾意係梅菜豚肉丸,味道惹味之餘,豚肉都有口感
另外果三款都偏向彈牙
尤其是墨魚丸,真係有粒粒墨魚,仲食到墨汁味

我哋仲叫咗另一款丸,叫豚肉鳳梨酥
從來未食過呢樣野,係豬肉丸入邊包住醃製過嘅鳳梨
食落都幾得意,同麻辣湯底都幾夾
最後仲有瓜熟蒂落,係一個蔬菜拼盤
比較特別嘅係入邊仲有薯仔同埋芋頭
🍲夫妻鴛鴦鍋( 夫妻鍋+美人鍋)🌶夫妻鍋係台式麻辣鍋, 湯底係24小時熬製嘅牛骨湯,聞落麻辣味好香但食落唔算好辣。湯底有好多鴨血豆腐,超級入味。🐔花膠雞湯用上12小時熬製嘅雞湯,好清甜。花膠好大片,絕不孤寒。🐮夫妻牛盛摩天輪🎡‼️呢個真係超級架勢‼️牛魔王必點!成張枱咁大!🎡有八款牛,每款大概80g,肉上面會有支旗仔寫住建議淥嘅時間,包括:▫️薩摩A4和牛下肩胛肉▪️薩摩A4和牛後眼脊肉▫️美國穀飼牛板腱▪️牛骨髓▫️美國肩胛小排▪️澳州wagyu 封門柳▫️美國安格斯牛小排▪️牛舌兩款A4和牛都好正,入口即溶,油脂平均。🥩肩胛小排都好高質,牛味濃,唔係好肥但又夠軟腍安格斯牛小排係一口牛,肉質唔錯仲有比較少見嘅牛骨髓每款肉嘅份量都夠四個人share🍡團團圓圓(手工鮮蝦、墨魚、梅菜豚肉丸、松露丸)四款丸都係自家製造,好彈牙,鮮蝦同墨魚丸都食到好新鮮。梅菜豚肉丸好特別,調味唔會太咸。🐖豚肉鳳梨酥呢個好創新 外型似鳳梨酥 炸過嘅豬肉包住鳳梨酥內餡 酸酸甜甜 食落同豬肉好夾🥬瓜熟蒂落想食好多款菜 揀呢個就啱!有油麥菜,粟米,生菜,薯仔,紅蘿蔔,蓮藕等🏮餐廳座位闊落 裝修都好有中國風,到有得堂食嘅時候快d野朋友去打

🍲夫妻鴛鴦鍋
( 夫妻鍋+美人鍋)

🐮夫妻牛盛摩天輪🎡
‼️呢個真係超級架勢‼️牛魔王必點!成張枱咁大!

▫️薩摩A4和牛下肩胛肉
▪️薩摩A4和牛後眼脊肉
▫️美國穀飼牛板腱
▪️牛骨髓
▫️美國肩胛小排
▪️澳州wagyu 封門柳
▫️美國安格斯牛小排
▪️牛舌

兩款A4和牛都好正,入口即溶,油脂平均。
🥩肩胛小排都好高質,牛味濃,唔係好肥但又夠軟腍
安格斯牛小排係一口牛,肉質唔錯
仲有比較少見嘅牛骨髓

每款肉嘅份量都夠四個人share

🍡團團圓圓
(手工鮮蝦、墨魚、梅菜豚肉丸、松露丸)
團團圓圓

🐖豚肉鳳梨酥

🥬瓜熟蒂落
想食好多款菜 揀呢個就啱!
有油麥菜,粟米,生菜,薯仔,紅蘿蔔,蓮藕等
瓜熟蒂落

🏮餐廳座位闊落 裝修都好有中國風,到有得堂食嘅時候快d野朋友去打番個邊爐🥲
瓜熟蒂落
聞疫色變,又要禁堂吃了,就趕緊約朋友吃飯,以免之後沒法吃!這次就選了間高質素的台式火鍋店來吃,裝修不錯,而且還有折,這樣性價比真的挺不錯的!美人鍋—養顏花膠雞鍋(178元)雖然叫的是鴛鴦鍋底,但這個份量仍然非常足料的!鍋內有半隻鮮雞,吃起來皮脆肉嫩,還配有大量的花膠,吃起來帶點膠質!湯底是濃濃的雞湯味,喝起來鮮甜可口,愛喝湯的人士真的必點!而最好的地方是這裡加湯是加原湯的,所以不會愈吃愈淡,反而是愈來愈濃的!夫妻鍋—麻辣鍋(108元)這個也是半鍋,但還是非常足料,而且價錢又不貴!單看鍋面就可以看到很多不同的香料,下面還有大量的鴨血和豆腐,吸飽了湯汁,吃起來又嫩又滑又香!鍋底用上了大量牛骨來熬製而成,喝起來就是濃濃的牛味,帶點麻辣的香味,也是愈煮愈濃的,用上這鍋底可以可沾調料就很好吃了!挺適合重口味人士!夫妻牛盛犘天輪(668元)這是愛牛人士必點之一個菜式,而且打卡屬性滿滿的感覺!叫了這個就差不多可以把整隻牛不同的部位都可以試到了,而且還包括了不同級別的牛肉,分別是日本A4和牛,美國牛和澳洲牛,每款都寫清楚有多少克的,明碼實價!日本A4和牛吃起來又香又滑,美國牛牛味較重肉汁挺多,澳洲牛油

美人鍋—養顏花膠雞鍋(178元)
美人鍋—養顏花膠雞鍋

夫妻鍋—麻辣鍋(108元)
夫妻鍋—麻辣鍋

夫妻牛盛犘天輪(668元)
這是愛牛人士必點之一個菜式,而且打卡屬性滿滿的感覺!叫了這個就差不多可以把整隻牛不同的部位都可以試到了,而且還包括了不同級別的牛肉,分別是日本A4和牛,美國牛和澳洲牛,每款都寫清楚有多少克的,明碼實價!日本A4和牛吃起來又香又滑,美國牛牛味較重肉汁挺多,澳洲牛油花較多介於兩者之間!牛骨髓吃起來像豆腐一樣!牛舌爽嫩!
夫妻牛盛犘天輪

團團丸丸(118元)
這個的尺寸差不多是平常的一倍至一點五倍的大小,所以不要只看價錢!丸就分別有手工鮮蝦,墨魚,梅菜豚肉丸和豚肉松露丸,頭兩個比較常見,但吃起來非常不錯,可吃出加了大量的蝦蝦肉和墨魚肉,而且能吃到一粒粒的肉!而後面兩款就比較特別,我其中特別喜歡吃梅菜豚肉丸,吃起來帶點爽,但肉質嫩滑多汁,松露的就多了松露的香味,口味較重!
團團丸丸

豚肉鳳梨酥(88元)
眾所周知台灣的鳳梨酥是挺出名的,但想不到這裡竟然將鳳梨酥變成火鍋配料!這裡是將半肥瘦的豬肉切碎,然後再包上鳳梨酥的餡料,再下鍋煮熟的,吃起來你會先感受到豬肉的油香和嫩滑,然後是中間甜甜的餡料,整體感覺鹹鹹甜甜,挺特別的,味道也不錯!
豚肉鳳梨酥

瓜熟蒂落(108元)
這個一共提供了十款不同的蔬菜,都是火鍋常見的蔬菜,其中有我最喜歡的芋頭,吃起來又香又粉,其他的又爽的,有嫩的,有甜的,有粉的,不同感覺都能吃到!
瓜熟蒂落

無糖可樂(16元/罐)
無糖可樂

醬汁費(20元/人)
2022-01-05
美人鍋—養顏花膠雞鍋
夫妻鍋—麻辣鍋
2022-01-04 21 瀏覽
打邊爐係香港冬天指定動作,四周圍都係邊爐,食過咁多間,想食一間特別啲嘅,今日嚟到旺角發現呢間台式火鍋店,係可以飲埋湯底嘅火鍋由於店舖位置喺地庫,所以要行兩層樓梯落去,但係呢條樓梯都好特別展示左兩幅好特別嘅貓貓壁畫,可以邊行邊打卡。店舖內環境10分舒適,座位闊落,環境衛生10分好,係二人撐枱腳嘅好地方我今次就點左招牌夫妻鴛鴦鍋(麻辣鍋+美人花膠雞鍋)麻辣鍋入面有鴨血同豆腐。湯底仲有好豐富嘅調味料,包括有花椒、炮椒、紅棗、八角、蒜苗等等,真材實料。花膠雞窩更加不得了,份量十足嘅花膠同雞,雞肉嫩滑,烹煮花膠嘅時間10分足夠,非常軟身,兩個鍋都好飲到不得了另外仲點左啲食物:手切牛小排,我雖然叫咗細份量,但係份量比兩個人食都非常之足夠,牛肉花紋非常靚,脂肪分布均勻,肉質非常軟身團團圓圓,即係八粒非常大非常彈牙嘅肉丸🍡(手工蝦丸、墨丸、松露丸、梅菜豚肉丸)。豚肉鳳梨酥,非常有創意,令人食正餐都會諗起台灣嘅特色美食。不過呢個咁有創意可以用來打邊爐嘅鳳梨酥,係用豬肉丸,包住鳳梨餡,鳳梨餡酸酸甜甜,好開胃瓜熟蒂落,係一份種類繁多嘅蔬菜、油麥菜、皇帝菜、生菜、粟米、菇、蓮藕、薯仔等等,非常抵食每樣嘢嘅份量

我今次就點左招牌夫妻鴛鴦鍋

另外仲點左啲食物:

每樣嘢嘅份量都非常之多,雖然點左四個餸,但係加埋火鍋湯底嘅材料,眼闊肚窄,兩個人差啲食唔晒