2018-09-04 175 瀏覽
Blue Monday 的晚上,來到位於尖沙咀棉登徑的嵐山,門面係木質招牌配上大大個舖名,霸氣十足。入座後店員隨即送上熱茶及餐牌,主要餐牌是以平板為主,亦有紙張Menu介紹時令食物。食日本野就一定要食刺身同壽司。我們坐在刺身部的正前方,可以欣賞到師傅聚精會神咁為我地準備食物。先來刺身,有中拖羅、池魚魚腩、北海道帶子、赤鯥刺身同甘蝦刺身,每一件都好高水準,超級肥美,好新鮮,特別係中拖羅,超級厚身,入口有好鮮香的魚味。赤鯥肉質鮮甜,嫩滑,油份豐腴,而北海道帶子中間包左一層紫菜,第一次食依個造法,好特別,好有口感。之後點左三件壽司,分別係金目鯛、特丹蝦和空運直送的秋刀魚,秋刀魚壽司入口即溶,而甜美的魚脂留在口中~金目鯛的魚脂與肉比例均衡,肉質細嫩肥美,味道鮮甜,口感爽滑,一試難忘。串燒豆腐外面黃金色,內裡又熱又滑,配上醬料,特別滋味。煎沖繩餃子一份5件,皮煎得脆又唔乾,餡料飽滿又多汁,很好。燒油金魚頭,平時出邊都係食開三文魚頭,燒油金魚頭燒得甘香,魚肉嫩滑,不錯。蒜片安格斯薄燒,依個真係好好味,安格斯薄但燒得油香,肉質豐富,軟腍入味, 包住蔥和炒得金黃色的蒜片,非常可口,連配菜芽菜都徹底吸左

食日本野就一定要食刺身壽司。我們坐在刺身部的正前方,可以欣賞到師傅聚精會神咁為我地準備食物。

中拖羅

串燒豆腐外面黃金色,內裡又熱又滑,配上醬料,特別滋味。
串燒豆腐

煎沖繩餃子一份5件,皮煎得脆又唔乾,餡料飽滿又多汁,很好。
煎沖繩餃子
燒油金魚頭

蒜片安格斯薄燒,依個真係好好味,安格斯薄但燒得油香,肉質豐富,軟腍入味, 包住蔥和炒得金黃色的蒜片,非常可口,連配菜芽菜都徹底吸左安格斯牛味,食到停唔到口。

蒜片安格斯薄燒
仲有個黑豚石頭鍋飯,有流心太陽蛋漿、濃香薄切黑豚肉,味濃又帶點甜美,口感唔錯。
黑豚石頭鍋飯
食左個咁豐富的晚餐,好滿足。
2018-09-03
中拖羅