2020-06-09 269 瀏覽
上兩個星期趁朋友生日,就黎試下呢間入選openrice優秀開飯熱店大賞2020既意大利菜餐廳,試下佢係咪真係咁好食。我地三個人share叫左個一個二人餐,再加多個豬仔骨,另外再用左storellet 既優惠加多個凱撒沙律。首先黎到既係餐湯同白酒忌廉煮青口,餐湯係蘑菇忌廉湯,味道不過不失,而青口就煮得啱啱好,唔會太熟太老,但個人覺得個白酒忌廉有少少稀,如果杰少少可能會同青口mix得好啲。朋友叫左杯榛子Latte同抹茶Latte, 個人覺得抹茶味唔夠濃,而且同Latte溝唔埋,建議可以落得濃少少,而榛子Latte既味就幾好既。然後就到煙三文魚Caesar salad, 都真係幾足料,而且個醬唔會落得太多,食完唔會覺得好heavy。食完前菜,就到main course了,煙三文魚飛魚子risotto, 佢地既risotto吸收晒芝士同忌廉既味道,而且內軟外韌,粒粒分明之餘又不失risotto應有既黏度。大家都去試下就知道我冇誇張!而食既兩個risotto當中,我比較欣賞黑松露帶子什菌risotto, 我不嬲覺得黑松露係一樣好調皮既食材,好貴,但太少又食唔出味,食唔過癮,但太多又會有陣石油味,

白酒忌廉煮青口

煙三文魚凱撒沙律

煙三文魚飛魚子意大利飯

而食既兩個risotto當中,我比較欣賞黑松露帶子什菌risotto, 我不嬲覺得黑松露係一樣好調皮既食材,好貴,但太少又食唔出味,食唔過癮,但太多又會有陣石油味,所以我對佢真係又愛又恨。但佢地落既份量真係啱啱好,好正好出色!唔會食唔到味但又唔會覺得好膩,同risotto夾得啱啱好,所以我好欣賞佢呢個risotto。
黑松露帶子什菌意大利飯

食左咁多carbohydrates, 鐘意食肉既我又點少得肉呢!今次黎度特登唔嗌扒,食個豬仔骨,睇下係咪都出色。一上枱,見到豬仔骨外皮既色澤,連相都唔記得影就忍唔住叫朋友快啲幫手切開佢。佢地既豬仔骨真係燒得好好食,皮脆之餘仲要鎖住左啲肉汁,咬落去啖啖都好juicy

招牌醬燒豬仔骨配特脆薯條

最後就緊係要食番個甜品啦,上枱先知佢地既蛋白脆餅原來有芒果醬,對芒果敏感既我就冇得食了,所以讓左比朋友食,佢地都話幾好食。但!係!真係要介紹下佢地個香蕉拖肥批,真係好!出!色!最面頭係焦糖爆谷之後連埋下面拖肥, cream, 香蕉等等一次過擺入口。嘩!呢個甜品既層次多元,而且甜而不膩。我真係好鐘意!
香蕉拖肥批

總結黎講,雖然呢間餐廳既飲品麻麻,但佢地既食物同甜品水準都好高,好值得再食!但下次可能就唔會再叫咁多野食了,因為真係好多,食到好飽。
蛋白脆餅
2020-05-24