2021-11-07 1306 瀏覽
今晚去下觀塘工廈食日本料理, 雖然在工廈,但係駱駝漆大廈keep住人流多,上𨋢常排滿人。餐廳裝修得好有心思, 門口有個金魚缸歡迎我哋, 我座位對面有很多日本酒樽做裝飾,氣氛好,坐得舒服。點了精選2人套餐時令沙律沙律醬汁調得好好味,雖然只係簡單的蘿蔔絲,生菜絲 青瓜絲,脆脆絲等,仲加了蘋果薄片,好爽脆清甜。刺身盛有油甘魚、拖羅、廣島蠔、赤蝦、活帆立貝, 塊塊都超巨大而且好新鮮, 不得不提廣島蠔超肥美,店員說廣島蠔比較清淡要配醬汁一齊食。 第一次試活帆立貝,口感比較黏口,好新鮮口感好好。壽司盛主要有小肌、間八、秋刀同太卷, 三款魚比較特別。秋刀魚唔會太腥,估唔到同壽司飯幾夾, 小肌本身比較鹹所以唔使點醬汁。鹽燒花魚片開了兩邊, 方便進食, 一啲都唔腥,煎得好香脆。壽喜燒鍋物餐廳十分貼心,我朋友唔食牛可轉豚肉,而我嗰兩塊照舊係M5和牛,配日本生蛋 一起吃,分外嫩滑,牛肉油脂分佈適中,其他配料在壽喜鍋都好入味,有豆卜、粗粉絲、冬菇同菜, 好豐富。日式松茸海參花膠燉湯日式料理好少食到呢款燉湯。有花膠、海參、松茸 ,好滋陰養顏,燉得好夠火候,好味!超正!甜品係蜜瓜, 解一解全餐的飽肚感,真係大大滿

點了精選2人套餐

刺身

刺身盛

壽司

壽司盛

鹽燒花魚

片開了兩邊, 方便進食, 一啲都唔腥,煎得好香脆。

壽喜燒鍋物

壽喜燒鍋物澳洲產M9和牛

日式松茸海參花膠燉湯

甜品係蜜瓜, 解一解全餐的飽肚感,真係大大滿足。

蜜瓜

2021-11-04