2018-01-09 2013 瀏覽
星期六要招待台灣朋友吃地道菜,朋友說有香港味道就可以,其實要有香港風味,大排檔係不二之選,可惜香港的排檔買少見少!今次就決定帶朋友去間比較高質素的大排檔!因為行完街既關係,去到小菜王已是9點多,所以都唔駛點等就已經有位,其實小菜王已經擁有該地段很多鋪位,坐位比較多,就算要等都唔會太耐!當晚大家行完都比較肚餓,我哋一行6 個人3 男3 女,總共點了5 個菜,5個都是我喜歡食既菜!其中包括:避風塘腰果炒排骨!相中可見,炸蒜非常多,成碟菜都炒到好乾身,沒有油。我好鍾意用d炒蒜用嚟撈飯!蒜蓉非常多,蒸到剛剛好夠淋,又唔會太淋!用嚟送飯一流!金銀蛋白菜,白菜鮮甜,加上皮蛋咸蛋味道一流炸墨魚餅,相信無用萬年油炸成,顏色金黃,非常彈牙,亦充滿墨魚肉的味道,唔點沙律醬都得!最後仲有個好好食既蜆蚧鯪魚球,由於太好食,都唔記得左影相!埋單5 百幾,其實排檔嚟講唔平,不過一分錢一分貨,呢個價錢係值得既!

其中包括:

避風塘腰果炒排骨

蒜蓉蒸勝瓜

蒜蓉非常多,蒸到剛剛好夠淋,又唔會太淋!用嚟送飯一流!

金銀蛋白菜

金銀蛋白菜,白菜鮮甜,加上皮蛋咸蛋味道一流

最後仲有個好好食既蜆蚧鯪魚球,由於太好食,都唔記得左影相!

避風塘腰果炒排骨