家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2017-11-07 434 瀏覽
聽朋友講銅鑼灣有間日本料理店好新鮮好正,價錢都好公道合理,而且望落都非常吸引,反正同個同事係附近做完野收工,就決定去“享受“一下~!!原本都唔係好熟呢頭既路,打開GPS引路,就係站口附近唔遠,位置都好方便!而且一去到附近就見到大大個牌,一望就見到係邊。入到黎見到成個餐廳格局都好簡潔整齊,又唔會有平時日式餐廳果種臭味,成個感覺同氣氛都相當好~店員亦好用心咁同我地介紹今日有邊種魚新鮮運到,不過對我呢D左耳入右耳出既人黎講,一切徒然,所以都係揀自已鐘意既。打開餐牌,各式各樣既壽司,刺身丼林立,所有常見既海鮮到日本產地直送既鮮魚盡有,對於選擇困難既我黎講,真係花好多氣力先揀到。雪花霜降既大拖羅刺身~可以話係刺身之王~所以我都唔點醬油直接食佢既鮮味,花紋精美既魚肉肉質嫩滑入口即溶,油香散發哂出黎,但食落一D都唔覺得油膩,而且超香醇。同事解釋話因為大拖羅有大約80%既油份,如果口腔夠熱既話真係會成塊溶係口入面,而且成個部位魚筋好少,直頭軟滑到可以用筷子夾斷。拖羅刺身每塊都厚到可以企係度,厚肉大塊價錢公道CP值超高!!講到性價比,特選海鮮井都味話唔抵食!係井飯上面有十幾款魚生,而且樣樣新鮮好味,一個

大拖羅

講到性價比,特選海鮮井都味話唔抵食!係井飯上面有十幾款魚生,而且樣樣新鮮好味,一個價錢食勻十幾款魚,超值之選。
特選海鮮丼

左口魚裙邊,魚油豐富有咬口,咬落又爽又甜,香甜既魚油慢慢滲出,濃郁甘香。

特大赤海蝦同平時食既甜蝦口味完全唔同,有咬口有質感,仲充滿蝦肉鮮味,而且大大隻超滿足!

飽魚雖然唔會用黎做刺身,但都係王牌之一!厚肉飽魚質感好好,咬落仲有少少漿住既感覺,再有醬汁加持,味道好圓滿~

油甘魚刺身厚肉程度唔輸比吞拿魚!淡淡甘甜既油甘魚刺身,每啖都充滿著魚油香氣,厚切魚肉仲有獨特清爽口感!

黃腳立食得多,立魚刺身真係好少食,但估唔到赤立刺身口感會咁好,立魚魚生口感爽脆,細嚼起黎會有好鮮甜既魚肉味同些少魚油甘香味,味道鮮美又獨特。
特選海鮮丼

仲有魚油最多既三文魚腩同三文魚籽~魚腩肉質綿滑食落成口都魚油香味,三文魚籽皮漙,一咬就爆開,魚油滲哂出黎,呢個三文魚油親子真係超正!

入口即溶既大拖羅,香口綿滑又好味既吞拿魚碎,咬落爽口彈牙既赤貝都唔少得!好味又抵食。
特選海鮮丼

最後仲有我覺得係成個海鮮井暖美味既赤身同加拿大海膽,海膽同平時食既日本馬糞海膽味道明顯唔同,更為醇香綿滑,而且整個更加鮮味,但就冇左果個充斥成個口腔既味道。

而赤身同拖羅都同為吞拿魚,但赤身比起黎肉質彈牙而且魚肉味極濃,鮮美到爆,之但係就冇左入口即溶既口感同魚油香。

叫得做丼當然唔少得粒粒分明又黐立立既珍珠米啦!成個海鮮丼既刺身同拖羅我都冇點醬油食,因為醬油會破壞刺身既鮮味,但飯就咁食既話會好寡,但落醬油食又會太鹹,呢度仲有隻叫櫻花汁既醬汁,撈飯食唔太鹹,但又好鮮味,更加好味

淨係食刺身同丼飯緊係唔夠,都以我地都叫左2隻星鰻壽司黎食,一人一隻原條星鰻好長,但比起鰻魚飯用既鰻魚會細條少少,味道依然好食又抵食。
原條海鰻壽司

我朋友果然冇講錯,家賀屋既刺身的確好新鮮美味,而且仲有由日本築地新鮮運到既魚,下次一於挑戰魚生淨食~!

海鮮丼跟餐仲有日式蒸蛋同味噌湯,質素都係有保證!
原條海鰻壽司