2024-05-11 97 瀏覽
雖然我平時比較少介紹中菜,但其實我本身係好鍾意食中菜嘅,特別係潮州嘢😍 最近我就同一班朋友去食咗一間喺銅鑼灣新開嘅高質中菜,好想推介俾大家🫶🏻鵝肉拼鵝肝食潮州嘢就一定要嗌鵝肉啦,佢地嘅鵝肉肉味好香濃,鵝肝入口即溶,豆腐都好香口❤️紅燒燕窩餐廳好細心用咗蠟燭坐熱, 保持溫度,入邊超足料,超多燕窩,佢哋用嘅係金絲燕窩,再配以老雞、豬骨、火腿、雞肉、豬皮同豬手等多種食材一齊熬湯,食落真係超滋潤🫶🏻富貴石榴蟹非常精緻嘅菜式,將煎過嘅蛋白皮,包住蝦、蟹、馬蹄等餡料,絕對係手工之作😍玉枕白菜另一道手工菜,用津白包住豬頸肉、鮮蝦、蝦米同香菇等食材,口感好豐富👍🏻脆皮酸甜蠔炸過嘅台山蠔,個炸醬好薄,裏便好大隻蠔,再加上啲酸酸甜甜嘅汁,超級開胃❤️香炒瑤柱鬆做法有少少似泰式嘅生菜包,但佢嘅材料就係用咗超多嘅瑤柱,加上馬蹄、韭菜同肉鬆一齊炒,食落一啲都唔會膩😍梅汁蒸馬友魚條馬友蒸到好滑,唔會有魚腥味,仲有啲酸酸甜甜嘅麵豉,唔食魚嘅我都表示好食🫶🏻欖仁南瓜羹呢個絕對係健康之選,南瓜打得細滑,入邊仲有好多唔同嘅果仁,去增加口感☺️ 豆醬炒麻葉芋頭炒香飯用個煲仔上,粒粒分明夠晒乾身,仲有芋頭、臘肉、蔥粒,食落仲有白

鵝肉拼鵝肝

梅汁蒸馬友魚

欖仁南瓜羹

豆醬炒麻葉

芋頭炒香飯
用個煲仔上,粒粒分明夠晒乾身,仲有芋頭、臘肉、蔥粒,食落仲有白胡椒嘅香味❤️

菜脯炒粿條
口感好煙煙韌韌,係我鍾意嘅口感🫶🏻

桔餅姜薯粿
呢個係潮州獨有嘅甜品,我都係第一次食,外皮好軟糯,甜甜嘅口感☺️