2024-05-11 97 瀏覽
雖然我平時比較少介紹中菜,但其實我本身係好鍾意食中菜嘅,特別係潮州嘢😍 最近我就同一班朋友去食咗一間喺銅鑼灣新開嘅高質中菜,好想推介俾大家🫶🏻鵝肉拼鵝肝食潮州嘢就一定要嗌鵝肉啦,佢地嘅鵝肉肉味好香濃,鵝肝入口即溶,豆腐都好香口❤️紅燒燕窩餐廳好細心用咗蠟燭坐熱, 保持溫度,入邊超足料,超多燕窩,佢哋用嘅係金絲燕窩,再配以老雞、豬骨、火腿、雞肉、豬皮同豬手等多種食材一齊熬湯,食落真係超滋潤🫶🏻富貴石榴蟹非常精緻嘅菜式,將煎過嘅蛋白皮,包住蝦、蟹、馬蹄等餡料,絕對係手工之作😍玉枕白菜另一道手工菜,用津白包住豬頸肉、鮮蝦、蝦米同香菇等食材,口感好豐富👍🏻脆皮酸甜蠔炸過嘅台山蠔,個炸醬好薄,裏便好大隻蠔,再加上啲酸酸甜甜嘅汁,超級開胃❤️香炒瑤柱鬆做法有少少似泰式嘅生菜包,但佢嘅材料就係用咗超多嘅瑤柱,加上馬蹄、韭菜同肉鬆一齊炒,食落一啲都唔會膩😍梅汁蒸馬友魚條馬友蒸到好滑,唔會有魚腥味,仲有啲酸酸甜甜嘅麵豉,唔食魚嘅我都表示好食🫶🏻欖仁南瓜羹呢個絕對係健康之選,南瓜打得細滑,入邊仲有好多唔同嘅果仁,去增加口感☺️ 豆醬炒麻葉芋頭炒香飯用個煲仔上,粒粒分明夠晒乾身,仲有芋頭、臘肉、蔥粒,食落仲有白

鵝肉拼鵝肝

梅汁蒸馬友魚

欖仁南瓜羹

豆醬炒麻葉

芋頭炒香飯
用個煲仔上,粒粒分明夠晒乾身,仲有芋頭、臘肉、蔥粒,食落仲有白胡椒嘅香味❤️

菜脯炒粿條
口感好煙煙韌韌,係我鍾意嘅口感🫶🏻

桔餅姜薯粿
呢個係潮州獨有嘅甜品,我都係第一次食,外皮好軟糯,甜甜嘅口感☺️
2024-04-25 206 瀏覽
正潮樓是一家正宗潮州菜餐廳,潮州菜適合很多朋友一起吃,今日約了朋友來吃。原來下午茶價錢優惠,也有很多潮州特色的茶粿和小點心,有機會再試一試。點了原酒漿,入口不像一般啤酒酒精味那般重,更容易入口。功夫茶是潮州菜的特色之一,很香,值得一試。⭐️三年老鵝頭這道菜的鵝頭比普通的鵝要大,肉質也相對更加煙韌。它的冠有一層膠質,增添了口感的豐富度,喜歡的朋友可以試一試。⭐️潮式醃膏蟹潮式醃膏蟹是一道令人驚艷的菜品,去過潮州就知道是當地特產,在潮州不敢吃,反而在香港吃較安心。蟹肉鮮嫩多汁,搭配著獨特的潮式醃料,口感豐富。⭐️潮式醃海蝦這道菜的海蝦彈牙可口,充滿鮮甜的味道。潮式的醃製方法使海蝦更加美味,給人留下深刻的印象。⭐️明爐燒響螺響螺的尺寸是我見過最大的,這道菜以螺片、螺身和螺頭為主,經過燒烤後,螺身保持著柔軟的口感。螺頭炸製方法跟螺片的口感不一樣,內部保持著軟韌的口感。⭐️橄欖燉鴨湯這道湯的特色在於加入了青橄欖,有化痰止咳的功效。湯品清澈,橄欖的風味與鴨肉的鮮美結合在一起,湯的口感豐富而濃郁。⭐️脆皮酸甜蠔這道菜將新鮮的蠔炸至外脆內軟,並配上甜酸的汁料。蠔的鮮美和酸甜的口感相得益彰,令人回味。⭐️玉枕炆白菜這

點了原酒漿,入口不像一般啤酒酒精味那般重,更容易入口。

功夫茶是潮州菜的特色之一,很香,值得一試。

⭐️三年老鵝頭

⭐️潮式醃膏蟹

蟹肉鮮嫩多汁,搭配著獨特的潮式醃料,口感豐富。

⭐️潮式醃海蝦

⭐️明爐燒響螺

⭐️橄欖燉鴨湯

⭐️脆皮酸甜蠔

⭐️玉枕炆白菜

這道菜以外面的白菜包裹著豬肉、蝦、大地魚和菇等。白菜的清脆與內餡的鮮嫩相結合,味道豐富而美味。

⭐️香炒瑤柱鬆

這道菜以潮州日本瑤柱、馬蹄和肉為主要食材,配搭醋,用生菜包著吃,很像泰式生菜包,瑤柱的香氣和醋的酸味相互融合,健康又美味。

⭐️富貴石榴蟹

這道菜以蟹肉作為內餡,外皮則是由腐皮製成。蟹肉鮮美嫩滑,味道較香淡。

⭐️朥粕春菜煲

這道菜以豬油渣菜和春菜為主要食材。豬油渣與春菜的清爽味道相互融合,口感更香。
4天前 0 瀏覽
最近去咗銅鑼灣食潮州菜,呢間餐廳最近做緊晚市優惠套餐,可以揀鮑魚、海參、魚翅等再配兩至三款小菜🫶🏻.我哋揀咗「厚菇焗鮑魚」,鮑魚好大隻又厚身,炆得好稔好入味,花菇都好好食,整體質素非常高🥰.小菜揀咗「潮州炸蝦棗」,炸蝦球入面有好多蝦肉,非常足料,口感彈牙👍🏻👍🏻👍🏻「魚露浸花甲」味道都係非常唔錯,魚露嘅味道令花甲更鮮甜!「菜脯炒粿條」調味唔錯,粿條夠乾身❤️.📍 正潮樓 (銅鑼灣)銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖

📍 正潮樓 (銅鑼灣)
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
6天前 0 瀏覽
今日同朋友銅鑼灣行完街就到正潮樓食晚飯。叫左個set兩個要厚菇焗鮑魚套餐,兩個要厚菇炆海参套餐。再加叫左方魚蠔仔粥,滷水拼盤,脆皮九肚魚,汕頭煎蠔烙,港式炸蝦棗。先飲返杯茶醒下神先。厚菇焗鮑魚:鮑魚爽口彈牙,材料新鮮可口,厚菇口感一流。配合埋個汁簡直令菜式更上一層樓。厚菇炆海參:海參炆得入味,爽口彈牙。滷水拼盤包括有鵝肉、豬大腸、豬紅及豆腐:潮州菜必食滷水拼盤。鵝肉肉質好,啖啖肉口感一流。豆腐入味,大腸口感好,鴨血好味道。方魚蠔仔粥:蠔仔大大粒,鮮味可口。脆皮九肚魚:炸得香口,時間岩岩好。九肚魚魚肉鮮嫩可口,加埋蜜糖更美味。汕頭煎蠔烙:蠔仔新鮮多汁鮮味,煎到金黃脆口。港式炸蝦棗:香口,炸到金黃口感好。

厚菇炆海參:海參炆得入味,爽口彈牙。

方魚蠔仔粥:蠔仔大大粒,鮮味可口。

汕頭煎蠔烙:蠔仔新鮮多汁鮮味,煎到金黃脆口。

港式炸蝦棗:香口,炸到金黃口感好。

2024-05-20
2024-05-25 0 瀏覽
這家非常受歡迎的潮州菜館【正 潮 樓】在灣仔店一位難求,最近在銅鑼灣店開設了新分店,由國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅,主理最正宗的傳統潮菜!最近推出了非常抵食的晚市套餐,【紅燒魚翅|紅燒燕窩|厚菇焗鮑魚|厚菇炆海參】之中選一款菜式後,便可在餐牌中20道菜內任意配搭,可以選取的菜式數目根據人數而定,eg七位以上就可以選九道菜,人均$438-568(未加一),非常抵食!午市套餐可以享有同樣份量菜式,而且人均再便宜$100!這次吃了【厚菇焗鮑魚】實在令人驚艷!鮑魚煮得非常軟嫩入味,入口像棉花糖一樣溶化;【滷水鵝肉拼鵝肝】,入味之餘調味適中,鵝肝入口即化、鵝肉細嫩無骨;需提前預訂的【富貴石榴蟹】是值得一試的手工菜,將蟹肉和荸薺包進蛋白皮,頂端加上蟹膏做點綴,味道溫和帶鮮味;以新鮮台山蠔製成【脆皮酸甜蠔】,入口帶有濃郁的鮮甜蠔味,酥脆又Juicy;【欖仁南瓜羹】入口順滑,帶有粟米和南瓜的天然甜味,配上香脆帶nutty香的欖仁,口感層次豐富;還有非常有特色的【桔餅姜薯粿】,潮汕特有的姜薯製蓉後帶清甜,粿皮煙韌彈牙薑蒜蓉清甜,加上橙香清新不甜膩➤ 鵝肉拼鵝肝➤ 厚菇焗鮑魚➤ 富貴石榴蟹➤玉枕白菜➤

最近推出了非常抵食的晚市套餐,

➤ 鵝肉拼鵝肝
➤芋頭炒香飯
➤菜脯炒粿條
➤桔餅姜薯粿
2024-05-25 0 瀏覽
成日都食潮州打冷, 有朋友介紹我試呢間係銅鑼灣既<正潮樓> 地點方便, 地鐵站過去5分鐘就到。 一坐底, 就送上熱辣辣既潮州功夫茶開開胃先。 我地叫左個套餐, 有鮑魚有海蔘再加幾個小菜。滷水拼盤-係指定, 無得自己簡拼咩餸, 有滷水鵝片,豬腸, 鴨血, 豆腐墊底。佢呢款滷水係屬於白滷水, 所以顏色偏淺DD, 不過仍然好夠味鵝肉好有肉汁, 唔韌都唔會太咸。豬腸有原度, 煮得夠林, 唔會咬極唔斷咁。其實都唔係好識分係鴨血定豬紅, 結實唔易散, 上面有少少炸蒜粒, 入口好香蒜味, 第一次咁樣配搭, 都唔錯。豆腐正常發揮,大大舊一D都唔孤寒。魚露浸花甲-係我最期待既一味小菜, 個擺盤好吸引。每一粒都好厚肉,最緊要係無沙。同埋個魚露控制得好好, 唔會過咸, 仍然食到蜆既解味。可惜既係個份量太少。厚菇焗鮑魚及厚菇炆海蔘厚菇好厚肉炆口感好豐富得夠入味, 鮑魚輕輕痴牙口感, 而個海蔘炆得夠林之餘仍然保持到輕微爽彈口感, 大廚既廚藝好有功力。幾樣食材都好掛汁而且好入味,果然無令大家失望。汕頭煎蠔烙食潮州野, 點可以唔叫煎蠔餅。OH..唔係, 潮州人係叫煎蠔烙, 大廚好聰明, 無將鴨蛋

滷水拼盤-

魚露浸花甲-

厚菇焗鮑魚及厚菇炆海蔘

汕頭煎蠔烙
食潮州野, 點可以唔叫煎蠔餅。OH..唔係, 潮州人係叫煎蠔烙, 大廚好聰明, 無將鴨蛋溝埋個漿度一齊前, 而係圍住邊林落去,做到個邊脆口得黎好香蛋味,每粒蠔粒都好飽滿,鮮甜,平均分佈係整塊蠔餅,好足料。

潮式炸蝦棗
呢個蝦棗一上台就好香蝦味,個形狀同平時蝦丸一樣, 不過咬入口就完全唔同, 佢唔似平時D麵少蝦丸咁實心,口感會比較散DD,但就明散食得出食原隻蝦打出黎既蝦丸。

梅膏伴海蜇
呢個海蜇好特別,特別大片,相信大家細個都係叫佢做橡根, 大個先海蜇。叫得橡根正因為佢幼身長長一條咁樣, 同橡根一樣。之但係今晚呢碟, 係一片片, 大大片, 中間位置林少少, 邊位就好爽口, 好特別既海蜇。咁好食既海蜇, 好快就比大家清左碟。

方魚蠔仔粥
最後上既方魚蠔仔粥, 大家都話名勒飽勒, 唔洗咁大碗。但食食下, 又係食哂, 而且再添。
蠔仔仍然鮑滿鮮味, 配上肉碎,芹菜,方魚, 所以鮮味都出哂黎。不過我一直都有個不解, 佢明明係個泡飯, 點解會叫粥呢?
-正潮樓 🥢一家主打正宗傳統潮洲菜 開業至今已兩年多既灣仔店最近係銅鑼灣近利園既中國太平大廈第一期開設新分店 同樣係由經驗豐富國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅主理裝潢古色古香 門面左右掛著「傳統潮菜」兩大串紅燈籠🔥晚市特價套餐 (價格從$438起)🥢 鵝肉拼鵝肝滷水菜式係呢度既特色菜之一搭配獨特滷汁同點上米醋 鵝肉口感鮮嫩 而鵝肝就甘香鮮味🥢 四選一: 紅燒魚翅 / 紅燒燕窩 / 厚菇焗鮑魚 / 厚菇炆海參+ 紅燒燕窩選用高品質既三両金絲燕窩 係燉煮過程中加入多種珍貴食材 包括老雞 + 豬骨 + 火腿 + 雞肉 + 豬皮等等 令燕窩同湯汁融合 帶出濃郁肉骨風味 係非常足料既味道 口感豐富又滋補+ 厚菇炆海參 選用豬婆參 加入厚花菇 + 高湯 + 蠔油一齊燉煮 吸收晒湯汁既精華 海參嫩滑入味🥢富貴石榴蟹 aka 封面相聽聞呢個係已經失傳左且手藝繁複既菜式將新鮮肉蟹蒸熟後拆肉 再用蛋皮包住馬蹄 + 蝦 + 蟹 + 馬蹄等餡料 整成石榴形狀 並用蟹膏點綴頂部 幾有鮮味🥢玉枕白菜同樣都係做法講究且失傅菜式之一 - 選用豬頸肉 搭配鮮蝦 + 蝦米 + 香菇等食材 包係津白菜葉入面 食落有嚼勁得黎都有
正潮樓 🥢

一家主打正宗傳統潮洲菜 開業至今已兩年多既灣仔店
最近係銅鑼灣近利園既中國太平大廈第一期開設新分店
同樣係由經驗豐富國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅主理
裝潢古色古香 門面左右掛著「傳統潮菜」兩大串紅燈籠

🔥晚市特價套餐 (價格從$438起)

🥢 鵝肉拼鵝肝

選用豬頸肉 搭配鮮蝦 + 蝦米 + 香菇等食材
包係津白菜葉入面 食落有嚼勁得黎都有豬肉蝦肉既鮮嫩感
同時都有津白既清爽感 小小一粒但好有層次感

🥢脆皮酸甜蠔
以大大隻新鮮台山蠔為主 外層炸得金黃酥脆 沾上自家秘製酸甜汁 都幾開胃

🥢香炒瑤柱鬆
用左日本瑤柱 + 馬蹄 + 韭菜 + 肉鬆一齊炒 再生菜包住黎食 屬於潮州既生菜包
混合出鮮味滿滿既香氣 同時有清爽口感

🥢梅汁蒸馬友魚
馬友魚肉質細緻 油脂豐富且少刺 配搭梅汁 食落啖啖肉 酸酸甜甜 都幾惹味~

🥢欖仁南瓜羹
第一次食鹹既南瓜羹 質感濃稠 南瓜蓉同欖仁混合均勻 口感綿密順清 健康美味

🥢豆醬炒麻葉
第一次食麻葉 炒得鹹香入味 散發出淡淡的青草香 新鮮稚嫩 冇苦澀味 都幾岩佐飯

🥢芋頭炒香飯
一上碟就芋香味撲鼻 飯粒炒得粒粒分明 入面亦都有唔少芋頭粒 連埋其他配料一齊食 好有嚼口

🥢菜脯炒粿條
菜脯鹹香脆口 配以肉碎、菇粒 加入惹味醬汁一齊炒 較為淡味粿條都掛到少少汁 係幾有潮汕風味

🥢桔餅姜薯粿
特別用左潮州潮陽出產既薑薯整成,口感幼滑細膩 食完口腔仲會有陣陣獨特橙香散發出黎 都幾清新
2024-05-02
2024-05-23 0 瀏覽
是日好友在銅鑼灣正潮樓聚會晚餐 點左套餐,主菜選了厚菇炆海參和厚菇焗鮑魚,另外加5個菜式滷水拼盤,脆皮九肚魚,汕頭煎蠔烙,方魚蠔仔粥,港式炸蝦棗。食住餐前小食飲住功夫茶🫖。花生🫘炒得好香口。厚菇炆海參/鮑魚🍴海參口感好,鮑魚口感同樣好。醬汁配合得好好唔會太搶食物味道。滷水拼盤🥢有鵝肉🦢,豬紅🐖,豬大腸🐖及豆腐。滷水汁完全融入豆腐中,將個汁個靈魂收歸豆腐之內。滷大腸冇平時最驚既豬臭味,豬紅唔會一夾就散。主角鵝肉肉質良好,味道口感都上佳。脆皮九肚魚🐟魚肉嫩滑包含在脆漿炸,保持到外脆內暖。汕頭煎蠔烙🦪煎到岩岩好,蠔仔鮮味。港式炸蝦棗🦐口感味道都充滿好香的蝦味道。方魚蠔仔粥🦪粥入面原粒米,完全就是潮州菜式。蠔仔鮮味融入粥入面。

脆皮九肚魚🐟魚肉嫩滑包含在脆漿炸,保持到外脆內暖。

汕頭煎蠔烙🦪煎到岩岩好,蠔仔鮮味。

港式炸蝦棗🦐口感味道都充滿好香的蝦味道。

2024-05-20
正潮樓本來提供多人享用的小菜、主食,現在特別推出晚市特價套餐,由每位438元厚菇炆海參至568元紅燒魚翅不等,適合小家庭夫妻或情侶享用,單人也能獨享自選菜式三款。看看這厚菇焗鮑魚也太濃厚,顏色真是迷人,厚菇焗鮑魚選料講究,吃起來滿嘴都是焗鮑魚的香氣,配上一大口厚菇,一吃就知主廚功力深厚。厚菇焗鮑魚煮得入味,刀叉切下非常厚實,咬起來一點都不乾硬,相當彈牙,色香味俱全,實在太奢華了。光吃完厚菇焗鮑魚讓我們有夠喜歡,更加期待下一道料理上桌,魚露浸花甲的體型蠻大顆,浸泡魚露整個更鮮美,我大愛邊吸吮花甲,邊吸附魚露,魚露浸花甲甚有傳統風味,又是一道涮嘴的冷盤小食,亦挺開胃。剛炸好的潮式炸蝦棗裡面超級燙,就先分一半讓內裡散熱一下,潮式炸蝦棗塞滿蝦仁,內餡豐厚多汁,外層炸得酥脆,直接吃的時候蝦味十級濃味,咀嚼的過程中蝦的鮮度會慢慢釋放出來,沾一點蜜糖吃更有層次感。方魚蠔仔粥份量比想像中大上不少,一旁有胡椒粉可以使用,蠔仔飽滿鮮甜,重點是嚐出新鮮來,蠔仔粥配上方魚、芹菜、芫荽,鹹鮮味剛好,令人吃得順口,米飯還是保有顆粒感的那種,方魚蠔仔粥整體鹹香甜鮮。

2024-05-22 0 瀏覽
如果有睇開我嘅都知道我鍾意食潮州嘢發掘唔同嘅潮州餐廳,今日就嚟到正潮樓佢晚市有個套餐,我都覺得幾抵食有燕窩,鮑魚,魚翅,海參做主,之後再揀三至四款小菜紅燒燕窩不得了,估唔到燕窩份量都幾多下我都係第一次食紅燒燕窩!味道幾好厚菇焗鮑魚鮑魚又係大大隻,非常之淋啊真係差唔多做到入口即溶嘅感覺梅膏拌海蜇第一次試呢一道菜,味道偏酸,作為前菜係幾開胃滷水拼盤豆腐,鵝肉,豬大腸同埋豬紅正常發揮啦,冇乜邊一樣係突出川椒雞頸肉食落有些少似雞軟骨,但又未去到咁脆口口感有啲似豬耳,加埋川椒嘅香味幾惹味總結,係銅鑼灣我覺得呢一間潮州菜館價廉物美!我必定會再去

如果有睇開我嘅都知道我鍾意食潮州嘢
發掘唔同嘅潮州餐廳,今日就嚟到正潮樓

佢晚市有個套餐,我都覺得幾抵食有
燕窩,鮑魚,魚翅,海參做主,之後再揀三至四款小菜

紅燒燕窩
不得了,估唔到燕窩份量都幾多下
我都係第一次食紅燒燕窩!味道幾好

厚菇焗鮑魚
鮑魚又係大大隻,非常之淋啊
真係差唔多做到入口即溶嘅感覺

梅膏拌海蜇
第一次試呢一道菜,味道偏酸,作為前菜係幾開胃

滷水拼盤
豆腐,鵝肉,豬大腸同埋豬紅
正常發揮啦,冇乜邊一樣係突出

川椒雞頸肉
食落有些少似雞軟骨,但又未去到咁脆口
口感有啲似豬耳,加埋川椒嘅香味幾惹味

總結,係銅鑼灣我覺得呢一間潮州菜館價廉物美!我必定會再去
2024-05-22 0 瀏覽
位於銅鑼灣新寧道的「正潮樓」,係一間主打正宗潮州菜的餐廳🍴店內裝修充滿中式韻味,座位寬敞舒適晚市時段設有晚市特價套餐,根據人數可以選擇指定數量的自選菜式。每位定價四百零蚊起厚菇焗鮑魚鮑魚大大隻,口感軟嫩,鮮味十足!厚菇炆海參海參肥美厚肉,炆得好腍同好入味,充滿骨膠原嘅感覺滷水拼盤潮式滷水拼盤包括有豆腐、豬紅、豬大腸及鵝肉,每款都滷得好入味~豬大腸肥美又邪惡;滷水鵝肉肉質細嫩,味道鮮香汕頭煎蠔烙蠔餅煎到金黃色,好吸引!周邊煎到脆卜卜,中間口感軟糯,包含大量蠔仔肉,好足料,而且充滿雞蛋香;配上魚露,更能體現出蠔仔的鮮味方魚蠔仔粥粥底加咗蠔仔及方魚一齊烹調,鮮甜味美,好好食!米飯帶點嚼勁,當中仲有唔少蠔仔,每粒都飽滿又肥美,正呀

厚菇焗鮑魚

鮑魚大大隻,口感軟嫩,鮮味十足!

厚菇炆海參

海參肥美厚肉,炆得好腍同好入味,充滿骨膠原嘅感覺

滷水拼盤

汕頭煎蠔烙

方魚蠔仔粥

2024-05-20 0 瀏覽
之前好鍾意食灣仔一間潮州菜,最近知道原來係銅鑼灣新開左間高級版,裝修別具古韻呢度既晚市套餐都幾抵食,而且係可以自選的,我地兩個人每人四百幾蚊就可以食到咁多菜!等上菜時候仲有功夫茶同前菜小吃「厚菇焗鮑魚」係今晚重頭戲。鮑魚選材上乘,彈性十足,慢火細焗之下,湯汁緊鎖其間,與厚菇的醇厚相輔相成「滷水拼盤」既滷水味係深邃有層次既五香味,鵝片非常油潤,豆腐都好綿密入味,大腸、鴨血都不錯「汕頭煎蠔烙」新鮮蠔肉與細膩薯粉結合,外皮金黃酥脆,內裡卻保留了蠔肉的鮮嫩多汁,再佐以特製醬料,令人難忘。「生醃海蝦」海蝦新鮮,肉質緊實,酸辣爽口的特製潮式醃料,鮮甜中帶著微妙的辛香

2024-05-18 0 瀏覽
銅鑼灣又開新餐廳 緊係要去試下❤️係食正宗傳統潮州菜既正潮樓灣仔本店 成日book 唔到位嫁銅鑼灣店風格好古色古香 環境好寛敞舒適黎到潮式菜館 必食一定鵝肉片拼鵝肝鵝肉鮮嫩 滷水汁又香又鮮味鵝肝入口即化 一定要試香炒瑤柱鬆用上日本瑤柱 馬蹄 韭菜 肉碎一齊炒用生菜包住黎食 清爽又爽脆玉枕白菜好花心機既菜式 用津白包住 香菇肉 豬頸肉 鮮蝦 津白天然既甜味配搭上 餡料既鮮味 好夾紅燒燕窩紅燒翅就食得多 紅燒燕窩真係第一次食到金華火腿帶咸香 用上三両金絲燕窩湯底用老雞 豬骨 火腿 雞肉 熬製而成 味道十足富貴石榴蟹🦀用蛋白煎成外皮 包住新鮮蟹肉 搭配馬蹄餡料石榴外型 好花功夫 仲有蟹膏做點綴 脆皮酸甜蠔用上台山蠔裹上粉漿去炸 炸皮唔會太厚外酥內嫩 蠔肉好厚身 鮮味十足梅汁蒸馬友🐟魚肉勁嫩滑 用酸酸甜甜既梅子去蒸 唔會有腥味 仲好開胃欖仁南瓜羹南瓜加上湯打成蓉 有粟米綠豆等等 再加上香口既欖仁 健康美味豆醬炒麻葉第一次食麻葉有啲似番薯葉 鮮味滑口 芋頭炒香飯炒得粒粒分明 好香口 乾身 有鑊氣菜脯炒粿條菜脯爽脆 粿條軟滑 帶胡椒香氣 桔餅姜薯粿🍊外皮煙煙韌 帶啲桔餅香氣 幾清新
銅鑼灣又開新餐廳 緊係要去試下❤️

菜脯炒粿條
菜脯爽脆 粿條軟滑 帶胡椒香氣

桔餅姜薯粿🍊
外皮煙煙韌 帶啲桔餅香氣 幾清新
之前同大家介紹過嘅❣︎正潮樓❣︎喺銅鑼灣開設左分店啦😍新店主打潮式海鮮為主,以舊有國家級大師傅坐鎮👨🏻‍🍳,古色古香嘅環境,設有獨立房間,鍾意食潮州野嘅快啲去試吓啦🏃🏻‍♀️‍➡️今晚來嘆左個晚市特價套餐😋高級名貴食材4選1➕自選菜式3款❣︎厚菇焗鮑魚❣︎$488/位⭐️必食推介😋鮑魚肉質Q彈,厚花菇肉厚渾圓飽滿,醬汁味道濃郁鮮味👍🏻口感一流。❣︎厚菇炆海參❣︎$438/位海參吸收晒醬汁嘅精華😋入味爽彈,滋補益腎👍🏻❣︎滷水拼盤❣︎⭐️必食推介😋二十幾種材料熬製而成嘅滷水汁,味郁濃香👍🏻豬大腸口感超好👍🏻柔而不韌,超高水準👍🏻❣︎脆皮九肚魚❣︎⭐️必食推介😋炸得金黃酥脆,九肚魚入口超嫩滑,配上蜜糖醬,口感更加好👍🏻❣︎方魚蠔仔粥❣︎蠔仔份量超多,大大粒好肥美😋粥底清淡得來又夠鮮味。

今晚來嘆左個晚市特價套餐😋
高級名貴食材4選1➕自選菜式3款

❣︎厚菇焗鮑魚❣︎$488/位
❣︎厚菇炆海參❣︎$438/位
海參吸收晒醬汁嘅精華😋入味爽彈,滋補益腎👍🏻

❣︎滷水拼盤❣︎

❣︎脆皮九肚魚❣︎

❣︎方魚蠔仔粥❣︎
蠔仔份量超多,大大粒好肥美😋粥底清淡得來又夠鮮味。

2024-05-14
  • 厚菇焗鮑魚
  • 滷水拼盤
  • 脆皮九肚魚
2024-05-18 0 瀏覽
有無朋友係潮州人?🙋🏼‍♀️潮州菜相信平時大家就食唔少 經典嘅菜式好似烏頭 反沙竽 凍蟹 etc…大家都應該食過 但有啲近乎失傳的菜式就聽都未聽過 食都未食過 !喺銅鑼灣呢間正潮樓 就可以真「正」食到「正」 宗 「正」牌的 「正」斗潮州菜~ 晚市套餐身為豐富🥳😚😋鵝肉拼鵝肝:厚切大大塊鵝肝擺放喺眼前 真係忍唔住流晒口水 🤤味道夠香 入口即化 鵝片數量很多 鵝含有豐富蛋白質 鮮嫩扎實 滷水汁鎖緊在鵝肉當中 非常好吃另处還有紅燒魚翅、紅燒燕窩、厚菇焗鮑魚、厚菇炆海參 比你四選一 我就揀左厚菇炆海參 同樣是補身之選 柔軟夠腍 夠入味 亦是男女老幼的恩物 !😍😍富貴石榴蟹 就是一道近乎失傳的潮州菜式,其製作過程非常繁複。首先要用新鮮的肉蟹蒸熟拆肉,並搭配馬蹄等作餡料。接下來,將雞蛋白煎成蛋皮。然後,把蝦、蟹、馬蹄等餡料包裹在香滑透薄的蛋白皮中。經過調味後,將其包搓成石榴形狀。蒸熟後加上芡汁,用蟹膏點綴頂部,令人賞心悅目,口感亦非常微妙!玉枕白菜亦是一道已逐漸失傳的傳統潮州手工菜,做法非常講究。特選豬頸肉,搭配鮮蝦、蝦米和香菇等食材,包裹在嫩滑津白菜葉中,經過炆煮使其入味,再加上芡汁點綴。蝦米香菇
有無朋友係潮州人?🙋🏼‍♀️
潮州菜相信平時大家就食唔少
經典嘅菜式好似烏頭 反沙竽 凍蟹 etc…
大家都應該食過 但有啲近乎失傳的菜式
就聽都未聽過 食都未食過 !
喺銅鑼灣呢間正潮樓 就可以真「正」
食到「正」 宗 「正」牌的 「正」斗潮州菜~

晚市套餐身為豐富🥳😚😋
鮮嫩扎實 滷水汁鎖緊在鵝肉當中 非常好吃

亦是男女老幼的恩物 !😍😍

玉枕白菜亦是一道已逐漸失傳的傳統潮州手工菜,做法非常講究。特選豬頸肉,搭配鮮蝦、蝦米和香菇等食材,包裹在嫩滑津白菜葉中,經過炆煮使其入味,再加上芡汁點綴。蝦米香菇的交熾嚼勁和層次感。豬頸肉的鮮嫩與鮮蝦的鮮甜相互襯托,而香菇則為整道菜 品提供了豐富的口感。菜葉的津白和嫩滑為這道菜增添了清爽感,使每一口都充滿了潮州菜的家鄉味道。

平時就可能會食潮州蠔餅 不過呢度就主力推脆皮酸甜蠔 佢係用台山蠔 酥炸過後外層鬆脆 裏面嘅蠔肉熱辣辣 再加埋獨特甜酸醬份外開胃

之後我哋仲食咗好多特色菜,例如香炒瑤柱鬆、
梅汁蒸馬友魚、欖仁南瓜羹、豆醬炒麻葉、
芋頭炒香飯、
菜脯炒粿條。令我最印象深刻嘅就係馬友同南瓜羹,馬友切開晒一小件方便食用,魚身很滑,上面還有很多青蔥和蒜蓉香料等等😋😋另外的南瓜羹又鹹又甜,作為中場部份休息實在不錯,裏便有很多穀物,感覺像粟米羹呢!

最後以桔餅姜薯粿甜品作結 一條條柑桔絲與芋泥混作一體 感覺清甜 非常誘人😍😍
2024-05-02