2023-11-15 3175 瀏覽
上星期去鰂魚涌見到原來開左呢間新中菜餐廳,招牌係鴨既料理,呢度環境好靚! 以藍、金同銀色為主,呈現高貴優雅既感覺,而且好寬敞,燈光都好柔和! 我們一行4人當然叫返份片皮鴨一齊開心share! 🤩 要特別講下,我地叫左人蔘烏龍茶,味道真係好清香好好味! 而菜式方面就叫左:🦆原隻北京烤鴨賣相靚,一片片排列整齊,見到鴨皮充滿光澤,好脆! 就咁食都好香! 而鴨肉既肉質軟腍,點烤鴨醬食好滋味! 旁邊有兩籠餅皮放在蠟燭座上保持溫度,除左必有的烤鴨醬、青瓜條同蔥條之外,仲俾左麻醬同黑糖我地點,好特別! 將鴨肉同所有配料放係餅皮上包住食,口感好豐富!🍖雲南黑土豬叉燒 一碟都幾多份量下,見到叉燒肥瘦適中,最好味就當然係半肥瘦! 油脂香! 唔錯!🦐麥香黃金蝦一碟有4件,每件黃金蝦都好大件😳蝦肉好爽! 以鹹蛋黃炒香再炸,唔需要任何醬就已經好惹味,每件黃金蝦下面都有一片紅肉火龍果,好特別!🐟桂花雪梨脆鳝球一向食開蒸鱔或者係燒鱔,呢道幾特別,一碟有6件既脆鱔淋上桂花糖漿好香口同爽甜,賣相幾得意,有一束生既意粉整成吊籃咁擺放脆鱔,而擺盤中間有燉好既半件雪梨在中間,好清甜!🥘咖哩脆皮牛腩咖哩同脆皮牛腩係分開上,原來

🦆原隻北京烤鴨

🍖雲南黑土豬叉燒

🦐麥香黃金蝦

🐟桂花雪梨脆鳝球

🥘咖哩脆皮牛腩
咖哩同脆皮牛腩係分開上,原來脆皮牛腩係炸牛腩,第一次食,又幾香脆,而咖哩汁就係甜辣咁,將炸牛腩點上咖哩食好有風味!
2023-11-10
  • 北京烤鴨