上次黎呢幢大廈食野,係食麻辣火鍋,今次就完全唔一樣,我地食個高質靚西餐!唔好講咁多,我地即介紹下d野食先!係食物之前,今晚既餐飲,我自己就揀左杯 Sangria,佢已經預設左係 Sangria Red 黎既,入面有大量既水果粒,連同易入口既紅酒,係唔錯既餐酒黎呢一杯係 White Russian,主要係用上比較少見既咖啡酒 Kahlua 再加上 Vodka and cream 而成既,帶有香濃嘅咖啡味,但同時又有幾強勁既酒精味,岩曬鍾意咖啡既朋友啊主菜黎啦!第一個有呢個 芝士焗加拿大龍蝦意粉,完全俾佢嘅賣相吸引住,最吸引嘅當然係佢上面嗰隻開咗邊嘅加拿大龍蝦啦,上面嘅芝士焗得非常靚,成隻龍蝦都呈金黃色下面係茄汁意粉呀,佢嘅時間控制得好好,所以意粉嘅軟硬都非常適中,而且味道調教都唔錯,我雖然份量唔算太多,但係整體來講味道係幾好嘅真係要再俾大家睇吓呢隻加拿大龍蝦,都真係好高質㗎,睇吓上面啲蝦籽!同埋燒得啱啱好嘅芝士配埋一齊食,真係好正,好想食多幾隻啊!第二個主菜有佢,燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁,第一眼除咗我見到牛肉之外,另外就係佢隻碟我覺得都幾靚,唔知點解覺得呢個擺盤設計好唔錯,所以都係一

第二個主菜有佢,燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁,第一眼除咗我見到牛肉之外,另外就係佢隻碟我覺得都幾靚,唔知點解覺得呢個擺盤設計好唔錯,所以都係一個加分位黎架

呢個牛肉有10安士,我地叫左5成熟,所以仲見到佢有啲部份仍然仲係鮮紅色,不過呢個熟度就非常之好,因為牛肉比較嫩,食起嚟亦都比較舒服

呢個牛肉都做得唔錯,煮得一d都唔韌,脂肪比例唔算太多,所以肉感都比較豐富,同埋餐廳調教嘅野菌紅酒燒汁,以及其他嘅配菜,例如切片嘅薯仔,蘆筍等等,都真係非常好味

甜品方面,我哋叫咗兩個,呢一個係 特濃咖啡雪糕杯 Affogato,如果喺西餐廳來講,都唔係度度有呢個提供,所以當我同朋友見到呢個嗰陣,都不約而同地,決定一定要叫呢個

非常香濃嘅咖啡,倒入朱古力及雲呢拿雪糕入面,嗰種冰火交融嘅感覺,正正就係呢道甜品嘅特別之處,真係好好食!

第二個甜品係特別推介比大家嘅,因為真係做得非常高質,而且成個擺盤都非常之靚,佢係 請把我帶走!冇錯,呢個真係個甜品個名嚟㗎,佢其實係 Tiramisu,我估餐廳比呢個名佢,你想食完呢個甜品之後,就好似呢個甜品名咁樣,把我帶走啦!

賣相好似疏乎厘咁,但係其實佢係一個Tiramisu,最頂層有香甜既士多啤梨,再配上少少金箔,可以食用得來,又增添美感,面頭再有香濃既朱古力粉,成個Tiramisu又有香濃嘅咖啡味,食起嚟真係好食得來,又好舒服

如果以性價比來講,呢個甜品真係幾高,重點係賣相夠晒靚,絕對可以覓得芳心

當然,除咗嘢食好食,呢間餐廳嘅環境都好唔錯,好有feel架,重點係坐得夠舒服,所以就算一班朋友嚟慶祝,或者兩個人橕枱腳,都好舒服㗎!