2016-05-25 1989 瀏覽
慶祝母親節唔想飲茶同人逼,openrice一下揾到間特色餐廳評價不錯。地圖顯示咖啡灣由太和站步行需要10分鐘,不過太和商場出口迂迴要開住google map方向先清晰。地理位置唔方便但唯獨咖啡灣長期都有人龍排隊,即管試試有甚麼實力啦。餐廳燈火通明,外面係歐陸式的木框玻璃屋。落地玻璃貼上同café有關的貼紙,大人細佬見到已經好開心。排隊期間覺得累既門前有幾張椅子,仲有坐地風扇解暑添。店員好主動跟進等位進度,亦遞上menu可以提早落單。爸爸媽媽對此大讚。Café Swan店舖面積唔大,座位大約可以容納二十五人。開放式的廚房運作一目了然,抽氣通爽,用具都非常乾淨。由天花上懸吊既仿藤蔓,活潑既黑板menu,以致牆壁既牆貼…..可以估計咖啡灣由年青人設計及經營,所以來食飯都係情侶一對對或者年輕家庭。媽媽睇完菜單好快下決定,因為想食得更開心三人同行點左5款食品。All-day Breakfast $88雖然精選早餐排隊時已落單,但上枱夠熱唔會因為省時間而犧牲食物質素。擺盤花左心思,眾人至愛既煙三文魚放置中心,被六款食物圍住。一般café提供的英式早餐有既佢都有齊,仲係升級版味道,只賣$88性價比非
All-day Breakfast
All-day Breakfast $88
雖然精選早餐排隊時已落單,但上枱夠熱唔會因為省時間而犧牲食物質素。擺盤花左心思,眾人至愛既煙三文魚放置中心,被六款食物圍住。一般café提供的英式早餐有既佢都有齊,仲係升級版味道,只賣$88性價比非常高。黑松露炒蛋有陣陣牛奶味好滑,黑松露顆粒下得闊綽撈入兩三隻雞蛋蛋漿一起炒一點也不馬虎。想不到平凡的薯餅有驚喜,入口既薯粒增加口感,而且有淡淡奶油香草味愈食愈滋味。迷你牛角包香脆輕盈好適合女仔細細啖食,我就鍾意加入煙三文魚同已調味既炒菇自製三文治。腸仔火腿唔會太鹹,有一絲肉既質感唔錯。一個人英式早餐當晚餐食都消滅不了,份量大滿足。
軟殼蟹黑松露忌廉意粉
軟殼蟹黑松露忌廉意粉 $88
幾乎枱枱客都有點軟殼蟹菜式又點可以錯過呢?!意粉除左有黑松露味仲有卡邦尼汁,唔想食意粉亦可以選擇軟殼蟹漢堡。意粉唔算多,軟殼蟹反而好大隻。曾經光顧又一城某溜冰場餐廳軟殼蟹沙律,佢既做法係沾上天婦羅粉漿炸至乾身。而咖啡灣既軟殼蟹肉眼不察覺有粉漿,直接炸更薄更原汁原味。殼非常薄無刮喉嚨的嚼感,切開蟹身水份湧現,但同時蟹腳炸得香口好開胃! 黑松露意粉馬上變成配角,意粉al dente比較似炒意粉,黑松露味比all day breakfast內既黑松露炒蛋淡一點。
煙肉洋蔥焗薯皮
煙肉洋蔥焗薯皮$48
小食之中家人認為薯皮算比較健康。焗薯皮用美國品種薯仔,一碟三件。薯仔一開二刮去部份薯蓉釀入煙肉﹑洋蔥﹑mozerella芝士焗。洋蔥甜甜地出汁令薯皮保持水份,記得要趁熱食啊。
黑椒焦糖雞翼拼薯角
黑椒焦糖雞翼拼薯角 $78
係餐廳門口黑板會有期間限定既小食,職員見我地加單推介的。黑椒焦糖雞翼唔會拔絲,黑椒味香食到即磨黑椒既辛辣。混入焦糖,雞翼入口辛.辣.甜.鹹順序出現,好有層次。六隻雞翼十件薯角,多幾個朋友都夠分~ 配意大利黑醋沙律酸酸甜甜一解熱氣。
鮮草莓雪糕窩夫
鮮草莓雪糕窩夫 $65
窩夫又係枱枱客必點既,正常甜品舖一份賣$85或以上,咖啡灣就平得多。當然味道都好緊要。主角窩夫上枱暖烘烘,烘烤邊位依然脆。窩夫唔糊口又有空氣感但相對蛋味唔重。仔細睇草莓葉子翠綠仲好新鮮,仲好甜。加上一大球草莓雪糕﹑cream,窩夫幾分鐘就吃清光了。
食完發現窩夫上的脆粒係小星星形,非常可愛!
總括來說食物味道天然有水準,餐廳訂價平民,而店員服務周到令不少舊客回來。用餐時間方面限1.5小時。影低食物post上咖啡灣facebook page可以打9折架~ 下次來要試埋burger同咖啡啦
母親節
All-day Breakfast