2019-03-30 184 瀏覽
今日係女朋友生日, 為咗保佑我係未來呢一年都能夠平安渡過, 所以我精挑細選揀咗呢一間The Grill Room 嚟同佢慶祝🎂場內嘅格調非常之唔錯,氣氛亦都好好🎇The Grill Room呢度有bar檯位, 窗口仲有梳化位,十分舒適👍一入到嚟,侍應非常之有禮貌咁招呼我哋坐低,然後放低餐牌, 當客人需要點餐嘅時候只需要一個眼神,侍應就會行埋你身邊,非常Smart👏每個Dinner Set都會包括一款前菜,主菜同埋甜品, 而侍應會係你食完前菜之後先上主菜,食哂主菜之後先再上甜品🌟🌄巴馬火腿溫泉蛋配黑松露筍沙律🌄露筍好鮮嫩, 一粒粒黑松露鋪喺露筍上面, 令到呢一個前菜有一種獨特嘅香甜味, 加上溫泉蛋嘅蛋汁, 巴馬火腿嘅油甘香同鹹香, 為呢一頓慶生晚餐揭開序幕🌌🌅三文魚他他配香草乳酪汁🌅香草乳酪汁配沙律菜非常醒胃, 酸甜味非好夾, 而沙律菜底下鋪滿三文魚, 香味慢慢散發出來🤤🏖葡式香辣燒雞配薯條椰菜沙律(左) + 燒美國安格斯眼扒配薯泥雜菌 (右)🏖🏞燒美國安格斯眼扒配薯泥雜菌+燒大蝦2隻🏞大蝦用炭火燒, 食得出好強烈嘅炭火味, 燒得好好食, 而主角安格斯眼扒既鮮嫩又香牛味, 肉汁收藏哂喺眼

場內嘅格調非常之唔錯,氣氛亦都好好🎇

The Grill Room
呢度有bar檯位, 窗口仲有梳化位,十分舒適👍

巴馬火腿溫泉蛋配黑松露筍沙律(左) + 三文魚他他配香草乳酪汁 (右)

巴馬火腿溫泉蛋配黑松露筍沙律

🌄巴馬火腿溫泉蛋配黑松露筍沙律🌄
三文魚他他配香草乳酪汁

🌅三文魚他他配香草乳酪汁🌅

燒美國安格斯眼扒配薯泥雜菌+燒大蝦2隻

🏞燒美國安格斯眼扒配薯泥雜菌+燒大蝦2隻🏞
大蝦用炭火燒, 食得出好強烈嘅炭火味, 燒得好好食, 而主角安格斯眼扒既鮮嫩又香牛味, 肉汁收藏哂喺眼扒入面, 切開鮮嫩嘅眼扒肉汁慢慢流出嚟, 每一啖都食得到安格斯獨有嘅牛香味🐂🐂
特別要提一提旁邊嘅薯泥雜菌,非常非常非常推介, 除左有非常之重嘅黑松露味, 食落口好creamy,無論係香氣同味道都非常突出, 令我到而家都仍然記住嗰一種味道,真係好好食
葡式香辣燒雞配薯條椰菜沙律

🌌葡式香辣燒雞配薯條椰菜沙律🌌
原隻香辣燒雞, 調味料塗滿雞嘅表皮, 再燒到金黃色, 令到香味慢慢飄出嚟, 燒雞嘅肉質嫩滑, 而且雞肉都好入味, 惹味香辣嘅雞皮襯托淡淡優香鮮甜味, 而且份量足一隻,兩個人Share食都可以😁
薯條香脆, 表面灑上黑松露, 令到平平無奇嘅薯條增添一層色彩,香味撲鼻👍
意式奶凍

🥛意式奶凍🥛
食完主菜當然要食返個甜品先能夠滿足啦, 呢個意式奶凍嘅奶味好足夠, 唔同出邊食到嘅奶凍咁得一陣糖味,配上朱古力醬,甜入心頭
Tiramisù

🍰Terimisù🍰
蛋糕非常精緻,正常發揮😎

整體嚟講呢間舖頭嘅食物質素、服務態度以至環境都非常之好, 係一個好有情調嘅拍拖好地方,而我女朋友亦都好滿意,睇嚟我來年都能夠平安渡過🤣🤣 絕對要再嚟食過
巴馬火腿溫泉蛋配黑松露筍沙律
三文魚他他配香草乳酪汁
燒美國安格斯眼扒配薯泥雜菌+燒大蝦2隻
葡式香辣燒雞配薯條椰菜沙律
意式奶凍
Tiramisù
  • 葡式香辣燒雞配薯條椰菜沙律(左)+燒美國安格斯眼扒配薯泥雜菌(右)
  • 巴馬火腿溫泉蛋配黑松露筍沙律(左)+三文魚他他配香草乳酪汁(右)
  • 黑松露薯條