2020-05-18 433 瀏覽
識飲識食嘅老友記今晚又有好介紹,  帶咗我去銅鑼灣金朝陽中心 27樓嘅《去滾》。入到去, 視覺非常有驚喜。 還未入夜,裏面嘅霓虹招牌燈已相當搶眼, 主題應該係 6 ,70年代嘅夜店~ 另一邊係酒吧, 飲嘢+火鍋+夜店+去滾~ 暫時忘記吓日頭又煩又鎖碎嘅公事啦~揀咗個正氣又滋補嘅湯底 「 原隻椰子雞鍋(半隻)」$268倒入椰子水後, 湯底清甜無比, 椰子和雞湯味不相伯仲,一連舀了兩碗, 越飲越上癮! 雞件肉質唔算好嫩滑, 幸好唔鞋仲幾有彈性, 欣賞雞皮煙韌爽口唔肥膩, 唔會煲到爛曬~ 好食過雞肉!湯底還有椰青肉,馬蹄,竹笙, 足料豐富! 原粒馬蹄要人手去皮, 手工嘢!👍有需要可以去混醬區, 各款調味料齊備!至尊天狗牛腩頭$368極為刁鑽部位, 唔係容易見到嘅食材, 當然價位 也高人一等。 唔好期望係入口即溶的和牛質素 或口感。 相反, 牛肉片有一定嘅厚度 ,入口一定要咀嚼, 越嚼越有牛味, 加上邊位嘅牛脂來点化學作用, 滿口肉香, 回味無窮!蔬菜籃平時多數都係油麥菜皇帝菜之類。這裏竟然有豆苗,芥蘭苗!😍👍貴妃蚌($58每隻)好新鮮, 肉質鮮甜彈牙, 清洗得乾淨,冇沙。😋👍牛肉餃, 蝦丸強

原隻椰子雞鍋(半隻)

揀咗個正氣又滋補嘅湯底 「 原隻椰子雞鍋(半隻)」$268

有需要可以去混醬區, 各款調味料齊備!
至尊天狗牛腩頭

至尊天狗牛腩頭$368

蔬菜籃
平時多數都係油麥菜皇帝菜之類。
這裏竟然有豆苗,芥蘭苗!😍👍

貴妃蚌($58每隻)
好新鮮, 肉質鮮甜彈牙, 清洗得乾淨,冇沙。😋👍

牛肉餃, 蝦丸
強調係手打嘅牛肉, 餃子皮裏面嘅牛肉非常彈牙,
另我一度懷疑包着的會唔會係一粒牛丸。

手打嘅蝦丸又爽又彈。

椰香脆麻花

甜品: 椰香脆麻花
個木托盤真係好搞鬼, 上面嘅沙律菜好似採青!? 脆麻花仲暖暖哋, 非常鬆化, 淋上嘅糖漿啱啱好唔會過多, 灑上椰絲, 可口美味。 懷舊甜品柔合現代演繹, 佩服佢嘅心思亦冇忽略 原本嘅味道。😍

食材用料新鮮矜貴, 做法講究, 味道和賣相都很有水準。 餐廳景觀開揚, 有戶外露台也有vip房, 唯價錢唔算親民, 記得上openrice 訂座会有折~

原隻椰子雞鍋(半隻)
至尊天狗牛腩頭
椰香脆麻花