2021-01-14 268 瀏覽
今日放工去”荃豐中心”買完game,見有時間又肚餓,就喺附近搵嘢食,見到一間新開”拉麵店” 。於店外見到新張期內,外賣及堂食都有優惠正值下午5點,因限聚令食肆只可做到晚上6點,所以店內唔算多人,但等食期間都有不少人外賣,仲讚拉麵好味而廚房外有玻璃見到師傅煮麵,令人食得放心。店內坐位大約16個左右,而店內牆上佈置了好多貓相片,而筷子筒都有貓圖案拉麵暫時有4款拉麵可以選擇,仲有5款材料可以追加,另有小食同飲品可一同選擇。落單後,店員好細心問我要”直麵”定”曲麵”店內放了日本果味碳酸汽水實物,真係好吸引。新張期內 like & share 佢哋 FB 或 IG 都會送小食一份1. 魚介拉麵($78),內有魚介粉、兩片火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔。選擇硬曲麵,因為口感較好且掛湯力強,可以令麵沾上更多湯裡油份,適合冬天食後有保暖身體之用而湯底除了加上魚介粉外,亦加上碎豬肉粒,令到湯底十分鮮味叉燒有兩片,外圍帶少少肥脂,火炙後令到豚肉味更加美味,食完兩片都覺得唔夠喉味玉係流心的,內裡色澤好靚。免治雞肉串烤得好香,內裡仲有雞軟骨粒。我都即時like 及 share 佢哋FB 就送上最後,配上靜岡蜜

於店外見到新張期內,外賣及堂食都有優惠

而廚房外有玻璃見到師傅煮麵,令人食得放心。

落單後,店員好細心問我要”直麵”定”曲麵”

店內放了日本果味碳酸汽水實物,真係好吸引。

魚介拉麵

,適合冬天食後有保暖身體之用

而湯底除了加上魚介粉外,亦加上碎豬肉粒,令到湯底十分鮮味

味玉

味玉係流心的,內裡色澤好靚。

免治雞肉棒

靜岡密瓜碳酸汽水

最後,配上靜岡蜜瓜碳酸汽水,為這一餐美味拉麵劃上完全句號

可能我今天係最後一位堂食客,有幸見到小店老闆,得知佢同拉麵師父都係愛貓之人,所以店內裝修都以”貓”🐱為主題。

另外,老闆話店內裝修、設計等都係靠一班”好友”親力親為幫手才能開店,所以就叫做”友拉麵”,真係友情可貴。

自己最鍾意去小店幫襯嘅其一原因,係可以有機會同店長傾下計,十分開心

整體來講,店員細心,拉麵水準高質,值得推介係火炙豚肉
,可以一試再試。

2021-01-13
味玉