2024-04-05 76 瀏覽
喺灣仔船街盡頭隱藏一間小餐館,外面睇嚟似係古式西餐廳,點知一試之下好有驚喜!👉🏻香煎章魚鬚 $148一上枱啱啱煎好嘅章魚鬚香氣撲鼻,令人食慾大增,而且擺盤好靚。一入口估唔到係咁鮮嫩而又不失爽口,旁邊幾件切好咗嘅章魚鬚配上三文魚籽嘅鹹香,層次豐富。章魚鬚下面嘅羽衣甘藍用蜜糖做醬汁,成功癖走羽衣甘藍嘅苦澀,剩低爽爽嘅口感同豐富嘅營養!呢啲用心嘅配搭令我哋非常期待主菜!👉🏻避風塘豬扒 $348西班牙豬扒非常大件,而且一切落去已經感受到肉質軟嫩,可能因為餐館專登煮到九成熟,啱啱好。豬扒上面有好多炸蒜,加上側邊伴碟嘅蒜頭花,加埋一齊入口,脆、軟、嫩三重口感,成個口都係豐富嘅蒜頭味但又唔會搶過肉味,呢個中西fusion配搭真係不得了!唔怪得知係Must Try!👉🏻冬陰功大蝦意粉 $198兩隻大蝦好彈牙,但更令人興奮嘅係下面嘅意粉!意粉有咬口,軟硬適中,最欣賞係每一條意粉都掛滿咗濃濃嘅冬陰功汁!每食一啖就好似飲咗一碗特濃冬陰功!小小酸加微辣,令人越食越開胃!成餐飯都好驚喜,一路食一路同友人不停讚嘆大廚嘅心思,好期待下次嚟試埋佢其他特別嘅菜式!

👉🏻香煎章魚鬚 $148

👉🏻避風塘豬扒 $348