餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2017-11-19 247 瀏覽
其實素食好健康但香港素食餐廳都行「高大上」路線,經常消費不是那麼容易。朋友介紹尖沙咀有間素食餐廳,lunch set $100左右,尖沙咀呢個價錢可以話好抵食。餐廳近地鐵站,交通方便,B2出口行5分鐘到。整間餐廳紫色浪漫,就餐環境十分舒適Lunch Set非常抵食,有前菜,餐湯,主菜同飲品,加小小錢有埋甜品。菜品選擇豐富,價錢也比晚市優惠很多,個個都想試tim!前菜【蘋果扁豆藜麥沙律】清新開胃,蘋果酸酸甜甜,扁豆也非其他餐廳常見。份量啱一個人食,十分精緻,讓我對後面的菜品也充滿期待。我同朋友分別叫了中湯同西湯。西湯【南瓜忌廉濃湯】有清香南瓜味,卻不甜膩,很不錯。中湯【霸王花粟米雪耳花生湯】非常養生滋補,味道鮮美,落料足。一碗湯落肚已7分飽!【點心拼盤配番茄濃湯麵】四種點心色香味俱全,有春捲,素叉燒,素燒賣,蔬菜餃。素叉燒包特別好味,蔬菜餃綠色餃皮很得意,餡料豐富,料足,滿口香菇雜菜的鮮香。【栗子豆腐雜菌煲】熱辣辣上桌,配一碗白飯,好似大排檔果啲小炒,成煲雜菌,栗子同豆腐,一個人真係食唔晒!加了一客【焦糖海鹽榛子千層蛋糕】賣相滿分!十分精緻,蛋糕真係千層,入口柔滑,好味!兩人總消費不過$

餐廳近地鐵站,交通方便,B2出口行5分鐘到。

整間餐廳紫色浪漫,就餐環境十分舒適

前菜沙律

中湯+西湯

點心拼盤

野菌豆腐煲

千層芝士蛋糕

兩人總消費不過$260(計埋加一),真係好抵。其實不加甜品已經好飽,我諗一人唔洗$110已經食得好滿足。希望晚市都可以推出平價套餐。下次有機會一定再來幫襯午市,真係平靚正,有可以食得健康啲,推介!
2017-11-11
前菜沙律