2021-08-27 226 瀏覽
最近成日去旺角, 但又唔想食之前食過嘅餐廳, 咁啱上網見到有新開嘅良心小店, 就一於試試~ 今日介紹嘅就係呢間食拉麵嘅樸一拉麵, 星期六夜晚7:00 已經開始好多人排隊~ 不過, 我地6:50就到咗, 所以等咗10分鐘就有位lu~.呢間拉麵鋪都幾得意, 好多野都可以自己揀~ 首先, 係拉麵嘅麵, 有博多(白) 同東京 (黃) 兩種揀, 之後就到麵質, 有軟同硬, 之後就到要唔要蔥; 配菜要木耳定芽菜; 叉燒要慢煮定厚燒; 最後就係個湯要普通定濃啲 對於有選擇困難, 應該會揀死咗LOL.海老拉麵 $90我次次食拉麵或沾麵, 如果有海老, 我都會一定會叫 XD 所以, 今次都唔例外~ 而我就揀咗要硬嘅麵質, 作為蔥嘅愛好者, 當然係要大量嘅蔥, 配菜要木耳, 叉燒係慢煮, 而重口味嘅我, 當然就梗係要濃嘅湯底啦! 話明係海老, 當然就梗係有好多好多櫻花蝦! 比較特別既係除咗櫻花蝦, 佢哋仲有成隻蝦比你 而湯底都幾好飲, 好濃嘅蝦香味, 麵質有幾好食, 煙煙靱靱的~ 因為我叉燒揀咗慢煮, 所以佢比咗啲比較瘦嘅叉燒我, 正合我意!! 因為我真係好唔鍾意食肥膏!! 而冇咗肥膏嘅肉質又唔會話好柴
海老拉麵 $90
我次次食拉麵或沾麵, 如果有海老, 我都會一定會叫 XD 所以, 今次都唔例外~ 而我就揀咗要硬嘅麵質, 作為蔥嘅愛好者, 當然係要大量嘅蔥, 配菜要木耳, 叉燒係慢煮, 而重口味嘅我, 當然就梗係要濃嘅湯底啦! 話明係海老, 當然就梗係有好多好多櫻花蝦! 比較特別既係除咗櫻花蝦, 佢哋仲有成隻蝦比你 而湯底都幾好飲, 好濃嘅蝦香味, 麵質有幾好食, 煙煙靱靱的~ 因為我叉燒揀咗慢煮, 所以佢比咗啲比較瘦嘅叉燒我, 正合我意!! 因為我真係好唔鍾意食肥膏!! 而冇咗肥膏嘅肉質又唔會話好柴, 幾好食~ 所以, 唔鍾意食肥膏嘅大家, 記住揀慢煮啦!!
魚介拉麵 $86
魚介都係不錯嘅, 不過相比起海老就無咁香, 無咁濃郁~ 如果你鍾意比較清少少嘅, 呢個湯都好適合你~ 好香嘅魚味! 魚介會附送一條魚仔, 都幾得意, 同普通拉麵鋪有少少唔同~ 如果你鍾意食肥叉, 就一定要點厚燒, 佢又好香嘅醬油味, 整體嚟講係唔錯, 幾高質嘅拉麵鋪!!
P.S. 佢牆上啲明信片好得意~
海老拉麵
海老拉麵